Home » Materialen » Materiaal-besprekingen
Hennesy Hammock
Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 11-02-2008, 09:34

Laatst nog eens mijn kampeerspullen eens goed bekeken en opgeborgen en tot de grote conclusie gekomen dat ik mijn Hennesy Hammock al een tijdje niet heb gebruikt maar dat ik deze toch al een hele tijd in bezit heb. Dus tijd voor een gear review.
Hennesy Hammock, hangmat of hangtent?
De HH is een hangmat dwz een constructie die je tussen twee bomen ophangt en waarin je ligt als in een hangmat. Maar met deze hangmat is wat bijzonders aan de hand, bij een traditionele hangmat ga je op de rand zitten en ga je langzaam liggen, bij deze klim je echter via de onderzijde naar binnen. De hangmat is eigenlijk een hangtent met de ingang aan de onderzijde, er zit een muskieten gaas aan vast gestikt en je kunt er een dakje boven spannen. Het dakje en hangmat zelf span je uit dmv 2 haringen en het dakje plaats je gemakkelijk door twee klemmetjes die aan 2 prusiks die aan de lijntjes naar de bomen zitten.
Eerste in Nederland?
Wel grappig, mijn HH heb ik jaren geleden op de stand van tropenzorg gekocht, ik had al een andere hangmat maar ik was echt op zoek naar een hangmat als deze. Op de Op Pad beurs kwam ik op de stand van Tropenzorg een demo tegen van deze hangmat (was de eerste dag van de beurs, ongeveer 15 minuten na opening) en ik was meteen verkocht. Ik kon deze ook direct kopen maar mocht hem niet meenemen... dus de hangmat afgerekend en de laatste dag van de beurs tegen sluitingstijd gaan halen. Heb hem nu dus ook alweer 8 jaar.
Gebruik
Ik heb deze hangmat een behoorlijke tijd gebruikt als hoofd kampeer middel, als ik ging wandelen of fietsen met de scouting en natuurlijk ook op zomerkamp. Door de constructie met de onderingang is deze erg praktisch in gebruik, als je er eenmaal in ligt kun je er bijna niet uitvallen en heb je totaal geen last van ongewenste gasten tijdens de nacht. Omdat de hangmat een vast muskietennet heeft ingebouwd is deze hangmat ook goed geschikt voor omgevingen met meer mugjes ed. Ik heb eerder last van muggen ed. gehad in de tent dan in deze hangmat. En vanwege dit muskietennet zit er ook een handig lijntje gespannen tussen de 2 uiteinden om alles in goede banen te leiden. Zelf hang ik aan dit lijntje meestal oa mijn hoofdlamp en bv mijn horloge. Met het dakje opgehangen boven de hangmat kun je eigenlijk alle weersomstandigheden aan, in de zomers is het lekker koel in de hangmat en in het voor- en najaar kun je de meeste buien en wind aan. Tot op heden nog nooit nat geworden tijdens noodweer, alleen word je natuurlijk iets harder gewiegd dan dat je normaal gewend bent.
Ophangen
De hangmat is uitgerust met 2 lijntjes die netjes zijn weggewerkt aan de twee uiteinden van de snipper, aan de twee aan de vrije zijkanten zitten 2 scheerlijnen. Het dakje bevestig je aan twee haakjes die vast zitten aan de span lijnen, door gebruik te maken van twee prusiks kun je, als je je hangmat hebt opgehangen, het dakje gemakkelijk opspannen en doordat er aan de twee vrije zijden zitten ook 2 scheerlijnen die je aan dezelfde haring als die van de hangmat zelf of je spant deze een stuk verder naar buiten.
Door deze constructie heb je een erg luchtige hangmat of bij slechter weer een erg knus hang tentje. Zelf hang ik mijn rugzak meestal met een karabiner aan een van de twee knopen bij een boom, dan kun je alles goed droog houden, de rest van de spullen die ik graag bij de hand houd steek ik in mijn slaapzak hoes welke ik in het voeteneind vast maak.
Meestal kijken mensen vreemd op als je vanonder uit je hangmat komt vallen 's-ochtends vroeg. Zelf hang ik de hangmat normaal op ongeveer schouderhoogte op, een kant zet ik vast met een mastworp en de andere kant span ik voorzichtig op zodat je als je gaat zitten in je hangmat je ruim boven de grond zit maar dat je ook gemakkelijk met je voeten op de grond kunt. Mijn model wordt blijkbaar niet meer gemaakt, maar de scout lijkt er het meest op. Naast dit basis model hebben ze tegenwoordig ook luxere modellen en versies met grotere dakjes, asymmetrische daken of zelfs met een dak dat tot op de grond komen. De huidige versies komen ook met zgn tree huggers, een soort van cambium savers. Zelf gebruik ik meestal gewoon de vaste lijnen of twee losse bandslinges.
Mijn versie weegt volgens mijn weegschaal net een kilo, dus dat is voor een dubbelwandig tentje niet veel, en bij mijn versie zit een handig opberg zakje. Tegenwoordig hebben ze een nieuw soort opberg systeem waardoor je je hangmat in een paar tellen kunt opruimen (een zgn snake skin).
Conclusie
Voor mij als solo kampeerder is dit zeker een perfect systeem maar nu ik meer en meer met z'n 2-en op weekeind/ vakantie ga gebruik ik deze helaas wat minder frequent dan mijn tentjes, maar als ik de kans krijg als ik alleen op stap ben dan gaat 9 uit 10 keer deze hangmat mee.
Meer informatie?
Voor meer informatie: https://www.hennessyhammock.com/
Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:
- Bespreking van Rab Downpour Eco Waterproof Jacket (05-06-2023, 06:14)
- Bespreking van VAUDE Neyland zip-off pants (16-05-2023, 14:03)
- Bespreking van Fjällräven High Coast Hydratic Trail Jacket (16-05-2023, 13:29)
- Bespreking van Helly Hansen Men's Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket (08-02-2023, 10:15)
- Bespreking van Helly Hansen Women's Valdisere 2.0 Jacket (08-02-2023, 10:15)
Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers:
- Bespreking van Rab Downpour Eco Waterproof Jacket (05-06-2023, 06:14)
- Bespreking van Cat Phones S31 (09-03-2022, 14:47)
- Bespreking van Garmin Instinct Solar (17-01-2022, 01:52)
- Bespreking van Armytek Partner C4 White (17-01-2022, 01:51)
- Bespreking van Aqua2go Pro (04-12-2021, 04:21)