Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Crispi Nevada HTG

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 18-02-2008, 09:43

Crispi Nevada HTG

Crispi is een Italiaans schoenenmerk, dat in de thuismarkt marktleider is op het gebied van bergschoenen. In Nederland is het merk nog niet zo bekend, ondanks de meer dan 30 jaar lange traditie van schoenmakers die de fabriek heeft. Ik heb in de afgelopen maanden de Nevada HTG van Crispi uitgebreid getest in een groot aantal verschillende omstandigheden (van korte tochten in de zon tot meerdaagse tochten in regen en sneeuw).

Stevig en degelijk

Het eerste dat opvalt aan de Nevada is het feit dat de schoen zeer stevig is gebouwd. De schoen bestaat uit waterafstotend nubuck leer en is rondom voorzien van een stevige stootrand. Zeker in ruig terrein komt dat goed van pas, want je hoeft minder bang te zijn dat je schoenen snel beschadigen van scherpe stenen op het pad. De Vibram-zool zorgt voor voldoende grip en is redelijk stijf. Daardoor heb je goede grip, ook tijdens tochten in of na de regen. Crispi maakt gebruik van een eigen systeem om de enkels goed te ondersteunen tijdens het lopen: ABSS (Ankle Bone Support System. Mijn ervaring is dat ik ook op zeer onregelmatig terrein mijn voeten goed kan neerzetten en inderdaad een stevige steun heb aan de schoenen.

Waterdichte en duurzame Gore-Tex lining

Crispi besteedt extra veel zorg aan de Gore-Tex lining van de bergschoenen. Deze worden namelijk zo verwerkt dat ze langer mee gaan in de schoenen en je dus geen nieuwe schoenen hoeft te kopen omdat de lining afgesleten is geraakt. Uiteraard wordt door de Gore-Tex lining ook de waterdichtheid van de schoen verzekerd, iets dat ik op meerdere tochten heb kunnen uittesten. Zelfs na meerdere dagen regelmatig door de enkeldiepe sneeuw lopen was geen enkel probleem. Continu heb ik droge voeten gehouden, niet alleen beschermd tegen vocht van buitenaf, maar ook dankzij een goed voetklimaat door de ademende werking van het materiaal.

Traditionele afwerking

Dat Crispi een jarenlange ervaring heeft als schoenfabrikant heeft er onder voor gezorgd dat ze een balans proberen te vinden tussen traditionele en moderne toepassingen voor hun schoenen. De Nevada HTG zien er dan ook uit als traditionele bergschoenen en zijn ook navenant afgewerkt. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar dit soort traditionele bergschoenen dan de felgekleurde moderne schoenen die je steeds vaker ziet.

Eindoordeel

Wat mij betreft is de Crispi Nevada HTG een top bergschoen om mee te wandelen. Zelf heb ik er inmiddels meerdere tochten mee gemaakt en bevallen ze zeer goed. Het enige nadeel dat ik tot nu toe heb ondervonden is de demping die wat mij betreft wat meer mag. Zeker bij lange bergafwaartse stukken op de route heb ik het idee dat de schoenen hier iets te kort schieten. Gevolg hiervan is dat je tijdens een lange afdaling op den duur je knieƫn gaat voelen en dus wat vaker moet rusten of het tempo moet aanpassen. De stevige Vibram-zool met stootrand, de slijtvaste Gore-Tex lining en de goede bescherming van de enkels maken het echter zeer goede bergschoenen om mee op pad te gaan.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.crispi.it/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: