Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Five Ten Guide Tennies

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 20-05-2009, 05:38

Five Ten Guide Tennies

Five-Ten promoot de Guide Tennie zelf als ‘The ultimate approach shoe’ en van mij mogen ze. Ik gebruik deze schoen niet om te klimmen, maar voor via ferrata en dat tot volle tevredenheid. De schoenen lopen prettig in de aanloop naar de VF-route, hebben zeer goede grip en zitten bovendien erg comfortabel.

Stealth C4 rubber

De Guide Tennies zijn uitgevoerd met het Stealth C4 rubber van Five Ten zelf. Deze rubbersoort biedt een zeer hoge wrijving, zodat je op nagenoeg alle ondergrondsoorten een goede grip blijft houden. In verhouding met andere rubbersoorten van Five Ten geeft C4 weinig demping omdat het rubber ontzettend hard is. De kleine noppen op de zool zijn dan ook nauwelijks in te drukken. Groot voordeel daarvan is dat je tijdens het klimmen van een via ferrata route ook geen last hebt van bijvoorbeeld pinnen die in je zool steken en zo pijn onder je voet kunnen veroorzaken. Normaal gesproken droeg ik het hele jaar door zwaardere schoenen om datzelfde voordeel te hebben, maar dat is sinds ik de Guide Tennies heb dus niet meer nodig.

No-nonsense schoen

De Guide Tennies zijn voor mij echte no-nonsense schoenen. Ze zien er heel normaal uit, zo normaal dat je ze ook gewoon op straat kunt dragen zonder op te vallen. Het enige waar je eigenlijk aan kunt zien dat het klimschoenen zijn is de rubber neus die zo kenmerkend is voor klimschoenen. De schoenen zijn verder uitgerust met twee treklussen (achterop de hak en bovenop de tong) zodat je ze gemakkelijk en snel kunt aantrekken. Binnenin zit een uitneembare inlegzool welke je eventueel kunt vervangen met een meer dempende zool als je daar behoefte aan hebt. Zelf heb ik die behoefte (ondanks tochten van ruim 8 uur met schoenen aan) nog niet gehad, omdat de zolen voor een prima demping zorgen tijdens het lopen.

Ideale via ferrata schoen voor de warme maanden

Voor mij zijn de Guide Tennies de ideale via ferrata schoenen voor in de warme maanden. Ze voelen prettig aan tijdens het lopen, bieden goede bescherming tijdens het klimmen in de via ferrata routes en zijn comfortabel gedurende de hele dag, zowel in de aanloop naar de route toen als tijdens het klimmen zelf. In de koudere maanden draag ik overigens liever hogere/zwaardere schoenen om mijn voeten warmer te houden.

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: