Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Trezeta Cuzco

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 14-06-2010, 08:43

Trezeta Cuzco

De Trezeta Cuzco is een halfhoge wandelschoen, voorzien van een stevige Vibram zool, het Natural Ventilation system van Trezeta en een waterafstotend membraan. De schoenen hebben een suède/textiel schacht en stevige bescherming bij de neus. De schoenen zijn niet geschikt voor stijgijzers.

Natural Ventilation

Nautural Ventilation is een systeem dat door Trezeta zelf is ontwikkeld en bedoeld is om een natuurlijk luchtstroom binnen de schoen te creëren. Aan beide zijden van de schoen is een mesh opening vrijgehouden die tijdens het lopen zorgt voor een constante luchtcirculatie. Daardoor blijft het klimaat in de schoen zelf prettig en heb je veel minder snel last van vocht in je schoenen. Dat wordt nog eesn vergroot door de uitneembare EVA inlegschoen die standaard in de schoen zit. Deze is zo ontwikkeld dat je er meer demping en een prettiger gevoel van lopen mee ervaart.

Waterdicht

De schoenen zijn voorzien van een Waterstopper lining, een membraan van Trezeta zelf dat er voorzorgt dat er geen water de schoen binnen kan dringen. Ik heb met de schoenen onder andere door plassen, laagstaande beekjes (5-10 centimeter diep) en in de sneeuw gewandeld en kan die waterdichtheid inderdaad beamen. Geen enkele keer heb ik last gehad van natte voeten, waarmee ik dus alleen maar kan bevestigen dat de combinatie van Natural Ventilation en Waterstopper inderdaad goed werkt.

Stevige Vibram zolen

Erg prettig vind ik de grip die de stugge Vibram zolen van deze schoenen bieden. Tijdens vrij steile afdalingen over andere andere vochtige rotsen heb ik zelden het idee gehad dat ik niet voldoende grip had, terwijl ik ook bij het omhoog klauteren langs puinhellingen met grote rotsblokken geen enkele keer ben uitgegleden. Bovendien is de stugheid van de zolen goed, zodat je tijdens het lopen je voeten heel tredzeker kunt plaatsen en je meer dan genoeg stabiliteit hebt op ongelijk terrein.

Drukpunten

Tijdens de eerste twee tochten waarbij ik de schoenen droeg had ik wel last van enkele vervelende drukpunten. Vreemd genoeg precies op de plaats waar ook de openingen van het Natural Ventilation systeem zich bevinden. Geen idee of de punten ook daadwerkelijk werden veroorzaakt door deze openingen in de schacht van de schoen, want gelukkig waren de drukpunten bij de derde tocht al niet meer aanwezig. Inlopen was dus echter wel nodig bij deze schoenen, maar inmiddels heb ik nergens geen last meer van tijdens het lopen.

Hiking-serie

De Trezeta Cuzco maakt overigens deel uit van de hiking-serie van Trezeta, wat de schoen geschikt maakt voor meerdaagse tochten met een rugzak, huttentochten en andere stevige wandelingen. Ze zijn van achteren niet voorzien van een extra rand voor stijgijzers, maar voor dergelijk terrein zijn ze dan ook niet ontworpen.

Conclusie

Al met al zijn de Cuzco schoenen van Trezeta prettige wandelschoenen, die na even inlopen zeker voldoen voor in de bergen. De combinatie van stevige Vibram zool, Natural Ventilation en Waterstopper maken het een comfortabele schoen die in een grote verscheidenheid van terreinen zich thuis zal voelen. De afwerking is prima en het gewicht (680 gram bij maat 8 volgens de fabrikant) is aan de lage kant.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.trezeta.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: