Home » Materialen » Kleding » Buitenlaag

Buitenlaag

De buitenlaag is de laag die je moet beschermen tegen weer en wind. Dit is de laag die je bijvoorbeeld aantrekt als het gaat regenen of als het erg hard waait en koud is. Belangrijk voor deze laag is dat hij water- en winddicht is.

Bescherming

Zoals gezegd is de belangrijkste functie van deze laag dus het beschermen van je lichaam tegen de weersinvloeden van buitenaf. En hoewel de laag je beschermt tegen weer en wind moet hij anderzijds ook voldoende ademen om te voorkomen dat het aan de binnenkant klam en nat wordt. Dit is vaak niet het lichaamsvocht, maar de condens die zich onder de jas of broek vormt.

Materialen

Een bekend merk als het gaat om materiaal voor de buitenlaag is Gore-Tex. Gore-Tex is een materiaal met een goed ademend vermogen en is toch waterdicht. Gore-tex wordt als het ware op de stof van je jas of broek geplakt. Hierdoor ontstaan de bekende lagen die je soms als aanduiding in winkels ziet. Zo bestaan er twee- en drielaags jassen. Dit betekent dat er naast de beschermende buitenlaag en het Gore-Tex ook nog een derde laag wordt aangebracht (een binnenlaag) om het Gore-tex te beschermen. Bij twee-laags materiaal is die extra binnenlaag er niet, maar wordt het Gore-tex bijvoorbeeld beschermd door een gaas- of mesh-voering die in de jas wordt 'gehangen'. Nieuw zijn ook materialen als eVENT (toegepast door onder andere Lowe Alpine) en Hyvent (toegepast door The North Face). eVENT is zo bijzonder omdat er geen speciale behandelingslaag hoeft te worden toegevoegd tegen bacteriën (deze 'laag' is immers in de stof zelf verwerkt), waardoor het ademend vermogen van een eVENT jack vele malen beter is. Hyvent is iets minder ademend dan Gore-tex maar is daarentegen absoluut waterdicht en biedt dus een zeer goede bescherming tegen regen.

Features van de buitenlaag

Als je aan het kijken bent voor een jack of broek voor de buitenlaag, dan zul je zien dat er vaak over speciale features wordt gesproken. Belangrijk voor jacks is onder andere de mogelijkheid om extra ventilatie-kanalen te kunnen openen zoals de bekende rits onder de oksels. ook naden dienen bij voorkeur gelast of gesealed te zijn, omdat anders de waterdichte werking van de stof zelf volledig teniet wordt gedaan als regenwater gewoon langs de naden naar binnen kan sijpelen. Hetzelfde geldt overigens voor zakken en ritsen: deze moeten goed zijn beschermd tegen zowel wind als regenwater. Voor broeken is het belangrijk om er op te letten dat je de broek kunt aan- en uittrekken over je schoenen. Het laatste wat je wilt als er een regenbui losbarst is eerst je schoenen moeten uittrekken om je regenbroek aan te kunnen trekken.