Home » Materialen » Kleding » Kiezen van de juiste kleding

Kiezen van de juiste kleding

Net als bij de aanschaf van alle andere outdoor-materialen is het bij het kopen van kleding goed om eerst eens te kijken waar je het voor wilt gebruiken. Als je dat namelijk weet, dan kun je je keuze bepalen op basis van wat er beschikbaar is voor die activiteit en wat je extra wensen zijn.

Kijken we dus naar het keuzeproces bij de aanschaf van outdoor-kleding, dan kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Hou bij het kiezen van kleding altijd in je achterhoofd dat de meest moderne technieken vaak ook om de meest hoge prijzen vragen. En hoewel fabrikanten het liefst willen dat je elk jaar het nieuwste model koopt, voel je zelf wel aan dat het topmodel van vorig jaar nu niet ineens waardeloos en achterhaald is. En dit scheelt zeker in de prijs die je er voor betaalt.

Waar wil ik het voor gebruiken?

Hiking en andere outdoorsporten beoefen je buiten en dus ben je sterk afhankelijk van het weer voor wat betreft de kleding die je moet dragen. In de zomer zal de nadruk liggen op koelte en bescherming tegen zonnestralen, terwijl in de winter de kleding voor warmte en bescherming tegen wind en regen moet zorgen. Daarnaast beweeg je je op verschillende manieren en zul je soms meer zweten dan andere keren. Daarom ga ik uit van 3 verschillende kenmerken: ademend vermogen, waterdichtheid en winddichtheid.

Ademend vermogen
Dit is belangrijk als je verwacht veel te zweten. Een goed ademende stof zal dan je zweet van je lichaam af transporteren, waardoor je minder snel zult afkoelen. Let er dus op als je een inspannende activiteit gaat beoefenen dat je kleding ademend is.
Waterdichtheid
Als je verwacht dat je veel in de regen of de sneeuw zult lopen, dan kijk je al snel naar de waterdichtheid van kleding. Maar denk ook eens aan de mist die vroeg in de ochtend nog in het dal hangt als je op pad gaat. Ook dat is vocht dat je lichaam behoorlijk kan laten afkoelen.
Winddichtheid
Zeker in Nederland is het een bekend verschijnsel: de chill-factor. De extra afkoeling die je ondergaat als er een stevige wind staat. Ook in de bergen en open velden kunnen windvlagen je in één klap volledig afkoelen. Een goed winddicht jack is dan een uitkomst.

Je zult begrijpen dat er veel stoffen zijn die (enkele van) deze kenmerken combineren en je dus meer bescherming bieden. Op basis daarvan ga je dan kijken naar de extra's.

Wat zijn de extra opties?

Als je éénmaal weet wat voor stof je nodig hebt, dan kun je de verschillende merken met elkaar gaan vergelijken voor wat betreft opties. Zeker bij jassen en broeken is er tegenwoordig een behoorlijke hoeveelheid extra opties mogelijk die de verschillende merken je kunnen bieden.

Wat te denken bijvoorbeeld van extra broekzakken of afritspijpen? Of een in de kraag wegvallende capuchon? Ook zijn zaken als afgeschermde ritsen en van buiten bereikbare binnenzakken dingen die het leven aangenamer kunnen maken als het vreselijk koud is. En als het warm is, dan is het fijn als je onder je mouwen wat extra ventilatie hebt omdat er ritsen zitten die je kunt openen om de luchtstroom te verbeteren in je jack. Kortom: er zijn ontzettend veel opties waar je op kunt letten. Sommige fabrikanten bieden voor dezelfde prijs soms veel meer extra's, zodat je kleding vaker te gebruiken is (dus zowel op warme dagen als in hartje winter).

Naast de extra opties op het kledingsstuk kun je ook al een stapje verder denken. Bijvoorbeeld aan het fleece-jack dat inritsbaar is in dat ene regenjack of die afritsbroek die beter past bij die andere blouse.

Wat staat het leukst?

Nu je eenmaal een duidelijke keuze hebt gemaakt in wat je nodig hebt en wat er is, wordt het natuurlijk ook tijd om te kijken of het daadwerkelijk staat. Er zijn mensen die dat van veel minder belang vinden omdat ze toch altijd in de 'middle of nowhere' zijn, maar als je van dorp tot dorp loopt of als je gewoon je outdoor-kleding ook op andere momenten wilt kunnen dragen, dan is het wel zo fijn als het ook een beetje leuk oogt.

Speciale dameskleding?

Voor dames is het van belang om te weten dat er steeds meer merken speciale dameskleding maken die eerder alleen maar als 'uni-sex' kleding te krijgen was. Zo is het wel zo fijn als een jas van onderen goed aansluit, maar toch bij de borst niet te strak zit. Damesjacks en T-shirts zijn ook iets anders van model dan de herenmodellen en hebben daardoor een betere pasvorm bij vrouwen. Ook bij broeken is een maatje kleiner niet altijd direct beter voor de vrouwelijke lichaamsbouw en loont het dus de moeite om eens verder te kijken naar merken die speciale damesmodellen op de markt brengen. De broeken zijn dan vaak wel korter, maar op de heupen bijvoorbeeld iets breder/wijder gemaakt om beter aan te sluiten bij de lichaamsbouw van een vrouw. Voorbeelden van merken die zich (deels) speciaal op vrouwen richten zijn: Royal Robbins, The North Face, Patagonia, Columbia en Wlid Roses