Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

Rennen op de Vibram FiveFingers Bikila en Bikila LS

Rennen op de Vibram FiveFingers Bikila en Bikila LS De Ethiopische marathonloper Abebe Bikila werd wereldberoemd toen hij in 1960 tijdens de Olympische Spelen in Rome de marathon won... op blote voeten! Tere ere van hem, ontwierp Vibram FiveFingers twee speciale runningmodellen: de Bikila en Bikila LS. Deze FiveFingers bieden alle voordelen van blootsvoets rennen, zonder de risico's op blessures en beschadiging van de voeten.

Helaas leeft Abebe Bikila niet meer, maar hij zal het zeker gewaardeerd hebben dat Vibram deze FiveFingers naar hem heeft vernoemd. Als geen ander wist hij dat je op blote voeten harder en verder kunt rennen dan op traditionele hardloopschoenen. Inmiddels, vijftig jaar later, is er uitgebreid wetenschappelijk bewijs dat de bevindingen van Bikila inderdaad kloppen.

Meer energie
Schoenen dwingen de voeten in een onnatuurlijk houding waardoor je tijdens het hardlopen op de hielen landt. Knieën en gewrichten krijgen het zwaar te verduren en de kans op blessures neemt toe. Door op blote voeten te lopen, land je automatisch op de voorvoet. Het lichaam beweegt naar voren, wat zorgt voor een optimale lichaamsbalans. Ook neemt de kracht, wendbaarheid en stabiliteit van het lichaam toe terwijl de kans op overbelasting afneemt. Wanneer we rennen op blote voeten, blijkt dat de stijfheid en verzuring in de benen vermindert en dat we minder zuurstof gebruiken. Hardlopers hebben daardoor meer energie om langer door te rennen. Een nadeel is er helaas ook; blote voeten zijn kwetsbaar. We kunnen ze gemakkelijk stoten of openhalen. Vibram steekt daar een stokje voor met FiveFingers: schoenen met vijf tenen die als een tweede huid op de voet aansluiten. Ze beschermen de voeten terwijl ze niets afdoen aan het positieve ‘blote voeteneffect’.

Bikila
Speciaal voor fanatieke hardlopers ontwikkelde Vibram de revolutionaire Bikila. Dit runningmodel ondersteunt, optimaliseert en corrigeert de natuurlijke bewegingen van het lichaam om nog beter te kunnen presteren. De vernieuwde zool bevat een groot aantal anatomisch gevormde noppen van TC-1 rubber die de voetzool beschermen en een natuurlijke stand van de voeten bevorderen. Bovendien dempt de zool de impact op knieën en gewrichten. Aan de voorkant van de tenen is een extra teenbescherming aangebracht. In de Bikila zit een binnenzool van antimicrobieel polyurethaan en een Drilex Sockliner. De bovenzijde van de running-schoen is van scheurbestendig, rekbaar polyamide dat extra ademend is. Tot slot geeft de enorme flexibiliteit van de Bikila de voet optimale bewegingsvrijheid.

Bikila LS
Deze zomer krijgt de Bikila er een broertje bij: de Bikila LS. Dit model is vooral geschikt voor mensen met grote, brede voeten of een hoge wreef. De binnenkant en zool van deze versie is gelijk aan die van de Bikila. Het verschil zit hem in de bovenzijde. Die is niet gemaakt van polyamide maar van ‘kokosnoot actieve koolstofvezels’ voor een nog natuurlijkere luchtdoorlaatbaarheid. Ook anders is de sluiting van de schoen. De Bikila heeft een klittenbandsluiting, de Bikila LS heeft een vetersysteem met een eenvoudig trekkoord waarmee je de schoen snel perfect laat aansluiten. Zowel de Bikila als de Bikila LS is prachtig vormgegeven met reflecterende delen en trendy kleurencombinaties. Ze kunnen in de wasmachine en zijn verkrijgbaar in de maten 36 tot en met 47.

Voor meer informatie: https://www.vibram.com/

Andere recente nieuws-items met betrekking tot Vibram:

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.