foto

Onderhoud

Ook al heb je nog zulke dure schoenen gekocht, als je ze niet goed onderhoudt zullen ze een kort leven leiden. En goed onderhoud bestaat uit verschillende zaken.

Sealen van de naden

Zo is het bijna altijd nodig om je schoenen af te sealen met sealer. Dit is een goedje dat je op de naden van je schoenen smeert om te voorkomen dat er alsnog water binnen dringt. Voordat je de naden insmeert maak je naden natuurlijk wel eerst goed schoon met een borsteltje.

Droog opbergen

Probeer schoenen altijd zo droog mogelijk op te bergen. Des te eerder het leer droog is, des te langer zal het leer meegaan. Belangrijk is echter wel dat je schoenen nooit droogt bij een warmtebron. Beter is het om ze vol te proppen met kranten en deze om het uur te verversen met droge kranten.

Invetten/inpuiten van de schoenen

Verder moet je het leer soepel houden door het van tijd tot tijd in te vetten. Dit invetten zorgt voor een beschermlaag over het leer en houdt het tevens soepel, wat op zijn beurt weer ten goede komt aan het loopcomfort en de levensduur. Let er bij het invetten echter op dat je het niet te dik doet. Zeker bij schoenen die een Gore-Tex binnenlaag hebben, zal een extra laag vet de ademende werking bijna volledig lamleggen. Dit werkt irritatie aan de voeten op doordat transpiratie niet meer z'n weg naar buiten kan vinden. Heb je je schoenen eenmaal ingevet, dan doe je er goed aan ze even in de zon te zetten. Op die manier kan het vet (dat warm en dus vloeibaarder wordt) beter in het leer trekken en zal het de levensduur nog meer ten goede komen. Als je daarna de schoen poetst met een droge doek, dan zul je zien dat er een glanzende, harde, maar vooral waterdichte laag over je schoen komt te liggen. Je kunt natuurlijk ook een föhn gebruiken, maar altijd geldt dat je moet uitkijken dat de schoenen niet te warm worden (dit is namelijk erg slecht voor het materiaal).

Metalen onderdelen

Heb je metalen ringetjes en haakjes aan je schoenen, vet deze dan in met vaseline of een ander soort vet. Je kunt de makkelijk bereikbare plekken met normaal keukenpapier bereiken, de oogjes smeer je in door gebruik te maken van een wattenstaafje met vaseline erop. Dit voorkomt dat het gaat roesten. Dit roesten is niet alleen slecht voor de schoenen zelf, maar zal op den duur ook de veters sneller beschadigen.

Onderhuidsmiddelen

Er zijn verschillende onderhoudsmiddelen op de markt. De grote merken hebben ook eigen middelen. Deze worden dan ook vaak aanbevolen bij de desbetreffende schoenen. Daarnaast heb je onder andere nog AquaSeal, Granger's, Nikwax, Villmark of de eigen merken van de verschillende winkels.

Natuurlijk verweer van schoenen

Er zijn veel mensen die hun schoenen vaak lange tijd ongebruikt in de kast opbergen en vervolgens verbaaasd zijn dat ze niet meer goed te gebruiken zijn als ze bijvoorbeeld na een jaar weer een keer gebruikt worden. Schoenen -en dan met name de zolen- zijn echter onderheving aan natuurlijk verweer. Na verloop van tijd zullen de zolen van schoenen niet meer goed dempen, kunnen de zolen simpelweg afbrokkelen door natuurlijk verweer of zijn de zolen gewoon versleten van de vele kilometers die je er op hebt gelopen. Alleen als zolen bijzonder snel zijn verslten, bijvoorbeeld al na enkele dagwandelingen, kun je aanspraak maken op garantie. Schoenen die jaren in de kast hebben gestaan vallen simpelweg niet meer in de garantie, hoewel veel mensen dan vaak toch nog terug gaan om verhaal te halen. Beter is het echter om de schoenen gewoon regelmatig te gebruiken, goed te onderhouden en er zo daadwerkelijk lang plezier van te hebben.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 25-09-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]