foto

Passen van schoenen

Heb je eenmaal besloten welke categorie schoenen je nodig hebt, dan wordt het tijd om enkele modellen te passen. Neem hiervoor altijd ruim de tijd, want dit is een zware maar belangrijke fase in het aankoopproces. Probeer schoenen van verschillende merken en soorten en vergeet zeker niet om er ook daadwerkelijk mee te lopen. Elke zichzelf respecterende buitensportzaak heeft tegenwoordig een probeerroute in de winkel (o.a. Bever en Zwerfkei). Deze route moet op z'n minst bestaan uit een stukje keienstraat en een korte beklimming, om te kijken hoe je voeten reageren op de schoenen. Zeker dat laatste is belangrijk, want het zijn vaak je voeten die even moeten wennen aan de ongewone vorm of stijfheid van de wandelschoenen. Dit wennen wordt maar al te vaak verward met het niet goed zitten van schoenen.

Bij het proberen moet je vooral letten op het feit of je voet niet teveel kan glijden in de schoenen en of je enkel voldoende steun heeft. Ga hierbij uit van het feit dat je voeten vaak iets dikker worden tijdens het lopen. Een krappe maat zet zich dus al snel om in knellende en pijnlijke voeten. Koop de schoenen liever iets groter, zodat je later ook geen last kunt krijgen van iets te lange nagels die pijnlijk in je tenen worden gedrukt. Het bepalen van de maat kan tegenwoordig bij steeds meer buitensportzaken elektronisch. Op die manier wordt er gekeken naar de vorm en de grootte van je voeten, waarbij vaak al direct opvalt dat alle voeten anders zijn. Het loont dus de moeite om een ochtend of middag uit te trekken voor het passen en kiezen van schoenen. Wil je dit op je gemak doen, kom dan zeker niet op zaterdag naar de buitensportzaak. Enerzijds is het dan dusdanig druk dat je niet echt op je gemak zit, anderzijds heeft de verkoper dan vaak ook minder tijd om je uitvoerig te adviseren bij je aankoop.

Als laatste tip geldt dat het belangrijk is om de juiste sokken aan te trekken bij het passen. Hoewel je in veel buitensportzaken wel een paar sokken kunt lenen om te passen, verdient het aanbeveling om altijd je eigen hike-sokken aan te trekken. Op die manier weet je zeker dat de schoenen ook daadwerkelijk goed zullen passen bij het hiken en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je klaar bent voor het echte werk.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }