foto

Accessoires

Als je denkt dat je er met alleen slaapzak bent, dan heb je het goed mis. Er zijn nog zeer veel andere zaken die belangrijk zijn om goed te kunnen slapen of optimaal gebruik te kunnen maken van je slaapzak. Hieronder een opsomming van enkele accessoires waar je aan kunt denken.

Voetwarmer
Als je voeten altijd ontzettend koud zijn is dit de oplossing. Het is een kleine hoes die je in de onderkant van je slaapzak plaatst. Hierdoor worden je voeten extra warmgehouden.

Bivakzak
Is een tent te zwaar of te groot of wordt je plots overvallen door een regenbui in de nacht, dan biedt een bivakzak je een uitkomst. Je hebt ze van nylon (voor een enkele nacht) of van Gore-Tex (voor vaker en langduriger gebruik). Het zijn als het ware grote hoezen waar je met slaapzak en al in gaat liggen. De grotere bieden dan naast plaats voor je slaapzak ook nog plaats voor enkele kleine zaken als je schoenen en kleding. Een bivakzak kan uitstekend dienst doen als tijdelijk onderkomen, maar voor langere tijd is een een-persoonstentje wellicht beter te gebruiken.

Tussenstuk
Gebruik je een krappe mummie-slaapzak en wil je iets meer ruimte, dan kun je tegenwoordig ook tussenstukken kopen. Dit zijn extra stukken slaapzak, die je gewoon tussen je rits inrist. Op die manier heb je meer ruimte. Uiteraard lever je hierdoor ook in op isolatiewaarde en kan warmte snel verdwijnen door de twee ritsen die je nu hebt.

Binnenzak
Al eerder genoemd is de binnenzak. Ideaal om je slaapzak schoon te houden of gewoon de isolatiewaarde van je slaapzak met enkele graden te verhogen. Dit kan soms 2 tot 4 graden schelen, koop je een binnenzak van fleece, dan zelfs 4 tot 6 graden. Er zijn ook waterdichte binnenzakken op de markt die tijdens de winter kunnen worden gebruikt om te voorkomen dat je lichaamvocht in de vulling trekt en vervolgens bevriest. Deze geven echter wel een klam gevoel omdat je nu de gehele nacht in je (niet af te voeren) lichaamsvocht ligt te slapen.

Compressiezak
Wil je je slaapzak zo klein mogelijk meenemen, koop er dan een compressiezak bij. Deze zakken zijn ideaal om ervoor te zorgen dat je slaapzak (opgefrommeld) in het onderste vak van je rugzak past. Bewaar je slaapzak echter nooit voor langere tijd in een dergelijke zak. En bij het inpakken van je slaapzak in de compressiezak doe je er het beste aan om de slaapzak met ge-opende rits er gewoon in te proppen. Op die manier breng je de minste schade toe aan rits en tijk/vulling.

Kussen
Een opgerolde jas of trui kan prima dienst doen als kussen. De meeste buitensportzaken verkopen echter ook speciale hoesjes hiervoor, waardoor je de gehele nacht verzekerd ben van een rond en gevuld kussen. De betere kussens kun je ook voor meerdere doeleinden gebruiken (warmhouder, zitvlak).

Slaapmatjes
Tenslotte nog iets over slaapmatjes. Deze zijn er in vele soorten en maten. Je kunt kiezen uit kunststof-schuimmatjes, self-inflatable, opbouwbare en luchtbedden. Voor de hele extreme kou is er ook nog een sort aluminium ondergrond op de markt welke een bijzonder hoge isolatiewaarde heeft omdat de warmte van de slaapzak terug naar boven wordt gekaatst en de kou van de grond naar beneden.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 23-05-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]