Home » Verzorging » Voeding » Dranken

Dranken

Het mag als bekend worden gesteld dat je wel zonder eten kan voor langere tijd, maar niet zonder drinken. Daarom is het belangrijk om altijd voldoende te drinken bij je te hebben. Dat kan in de vorm van een bidon en een waterfilter of het meedragen van meerdere bidons met verschillende dranken. Als je gebruik wilt maken van een waterfilter probeer 'm dan eerst een paar keer uit. Niets is lastiger dan midden in het bos rond schemering er achter komen dat je waterfilter niet werkt of dat je niet precies weet hoe dat je 'm aan het filteren krijgt.

Dranken zijn er grofweg in twee vormen: koud en warm. Koude dranken zijn bijvoorbeeld vruchtensappen als druivensap appelsap en sinasappelsap of sportdrank. Verder kun je besluiten om frisdrank mee te nemen hoewel ik dat niet wil aanraden. Een bidon gevuld met cola is na een uurtje hiken al niet meer open te krijgen door de druk. En als je 'm dan toch open krijgt is de helft van cola de bidon aan het uitschuimen zodra de bidon open gaat. Daarnaast bevatten frisdranken vaak een hoge concentratie suikers. Dat heeft als gevolg dat de drank eerst moet worden verdund met eigen lichaamsvocht voordat het kan worden opgenomen in het lichaam zelf. Van een dorstlesser kun je dan dus ook niet meer spreken.

Zelf heb ik de voorkeur aan een combinatie. Zo neem ik altijd enkele kleine drinkpakjes met appelsap en sinasappelsap, een bidon gevuld met water en een bidon gevuld met sportdrank mee. De bidon met water kan dienen voor het koken, maar kan (bijvoorbeeld op smaak gemaakt met siroop) ook prima dienstdoen als drinkwater.De bidon met sportdrank moet met zorg worden gevuld. Vaak kun je dergelijke dranken namelijk zelf aanmaken met een poeder of siroop. Des te hoger de concentratie poeder of siroop, des te meer energie de drank je geeft. Maar als je wilt dat het snel wordt opgenomen in je lichaam, dan zul je moeten zorgen dat de verhouding zos is uitgebalanceerd, dat er sprake is van een isotone drank. Deze dranken bevatten de zelfde concentratie koolhydraten en mineralen als je lichaamsvocht en worden dus bijzonder snel opgenomen. Kortom: het zijn de ideale dorstlessers.

Als het koud is, dan is het altijd welkom om een warm drankje tot je beschikking te hebben. In de ochtend kan dat een kop koffie of thee zijn, terwijl je in de middag of avond een flinke opkikker krijgt van een warm soepje. En dat hoeft tegenwoordig niet meer te wegen dan een paar gram extra voor een zakje met kant en klare soep.