Home » Verzorging » Voeding » Recepten
Enkele recepten
In het buitensport kookboek van de ANWB staan veel lekkere recepten om zelf te maken. Alle recepten zijn voedzaam en geven je voldoende energie om de dag door te komen.
Middels diverse boeken en sites heb ik inmiddels een aardige hoeveelheid recepten voor buitensporters verzameld. Enkelen daarvan heb ik op deze pagina opgenomen. Sommigen zijn zelf verzonnen, anderen zijn variaties op gevonden recepten of ingestuurde recepten van bezoekers van de site. Heb je zelf een recept dat kan worden opgenomen in deze lijst, laat het me dan weten via de mail.
Rookworst grillen
Rookworst en een houtvuur
Rookworst is prima te grillen boven een houtvuur. Daarmee krijgt de rookworst een meer knapperige bite en tevens een beetje de smaak van het hout. Eventueel op smaak te brengen door kruiden of sterk geurende takken (dennentakken bijvoorbeeld) in het vuur te werpen.
Pasta met rucola en gerookte kipfilet
Verse pasta (van de AH, kooktijd 5 min!), zak rucola, pijnboompitten, verse pesto, geraspte parmezaansekaas, vacuum verpakte gerookte kipfilet (AH))
Kook de pasta. Pasta afgieten en de pesto en (in blokjes gesneden) kipfilet toevoegen. Op laag(!) vuur zeer kort eventjes door laten warmen. Op je bord of in je bakje doe je wat verse rucola daarop doe je de pasta en maak dit vervolgens af door er de pijnboompitten en kaas overheen te strooien. Gemakkelijk naar smaak uit te breiden met andere ingrediënten.
Bosbessen Milkshake
Bosbessen, melkpoeder (1 zakje Elk), suiker en water (aanvullen tot 1/2 l)
Lekker en makkelijk; Bosbessen plukken, pletten en in een fles stoppen (dit is het lastige deel van het recept). Melkpoeder, beetje suiker en water toevoegen. Even schudden en.... klaar. Natuurlijk zijn andere eetbare vruchten ook mogelijk.
Engeltjes te paard
Kaas, spek
Snijdt de kaas in blokjes van ongeveer 3x3 cm en wikkel er een lapje spek omheen. Prik het geheel aan een kampvuur-prikker en hou het boven het kampvuur/hete kolen totdat de kaas begint te smelten.
Fruitrepen
250g gedroogd fruit (bv. Tutti Frutti vd. Aldi), 65g volle melkpoeder, 65g havervlokken, 2 el citroen of sinasappelsap, 4 el honing, 2-3 el siroop, kokos en gedroogd kaneel
Melkpoeder, havervlokken, sap, honing, siroop en kruiden goed mengen. Gedroogd fruit toevoegen en kneden tot een samenhangend deeg. Wanneer het geheel te nat is iets melkpoeder of havervlokken toevoegen. Tussen de handen rolletjes maken van 8-10 cm lang en 2-3 cm dik. De repen door de kokos of gehakte amandelen rollen en ongeveer 2 uur in oven bij 60 graden drogen.
'Go bananas' (nagerecht)
2 bananen, zilverfolie, klein miniflesje wisky (of siroop), suiker, kaneel, houtvuurtje
Stook het vuur tot het niet meer vlamt, vouw stukken folie zo dat de banaan er in reepjes ingesneden er in ligt en doe er de wisky bij en zorg dat het er dus niet uitloopt (zonde van de wisky). Strooi er suiker op en kaneel en wacht ca. 5 minuten. Leg het ca. 5 tot 8 minuten op het voor en pas op met eten want het is heet!
Quinasi
200g quinoa ( reformwinkel ), (gedroogde) champignons, diverse (gedroogde) groenten, nasi-kruiden ( Silvo ), eventueel ei(-poeder), evt. pindasaus(-poeder)
Kook de quinoa ( eventueel hooikisten ) en maak van de groenten een prutje. Meng dit met de quinoa, voeg de kruiden toe en kleed de maaltijd eventueel aan met een gebakken eitje en pindasaus. Simpel, lekker en veel energie.
Quinoa komt van origine uit Zuid-Amerika. Het bevat per gewichtseenheid meer eiwitten als welk ander product ook. Ook heeft het een hoog gehalte aan mineralen en vitaminen, en werd het o.a. op de Apollo-missies gebruikt als voedsel voor de astronauten.
Banaan met warme chocolade-saus
Banaan en een stukje chocolade
Een slimme manier om je banaan lekkerder te maken is de volgende: snij de schil van de banaan aan de holle kant een stukje open en hol 'm een beetje uit. Vul het gat nu op met kleine stukjes van een chocoladereep of Mars. Wikkel de banaan in zilverfolie en leg een even in de as van je kampvuur. Je krijgt nu een heerlijke warme banaan met warme chocolade saus.
Stevig ontbijtdrankje
Brinta (75 gram), suiker (20 gram) en een zakje Elk melkpoeder
Je kunt dit alles thuis al mengen en in een zakje doen. Als je vervolgens na een nachtje in de buitenlucht wakker wordt: een halve liter kokend water erbij, roeren en drinken/eten maar.
Pannenkoeken (1)
Een beetje boter, melk, een ei, honing, brinta en pannenkoekenmix.
Gooi alles (behalve de boter) bij elkaar terwijl je stevig roert. Neem het mee in bijvoorbeeld een lege plastic cola fles (klein formaat). Met een klontje boter maak je vervolgens heerlijke pannenkoeken die een beetje zoet smaken, maar vol van energie zijn.
Pannenkoeken (2)
Polenta maisgriesmeel (80 gram/(1 dl)), tarwebloem (40 gram/(0.5 dl), fijngemalen zonnebloempitten (50 gram/(1 dl) ), Elk melkpoeder (4 eetlepels), ei-poeder (2 eetlepels), hele zonnebloempitten (1 eetlepel), sesamzaad (1 eetlepel), gedroogde uitjes (1 eetlepel), peterselie (1 theelepel), bieslook (1 theelepel), kerriepoeder (0.5 theelepel) en zout (0.5 theelepel)
Meng de ingredienten thuis al door elkaar en stop deze in een plastic zak. Vervolgens tijden de hike: leng de ingredienten van punt twee scheutje voor scheutje aan met 1.5 dl water tot een stevig beslag. Bak van dit beslag 2 pannekoeken in hete olie.
Roereieren
Enkele eieren, een klontje boter en wat strooikruiden.
Kluts wat eieren en neem ze mee in een plastic fles. Met een klontje boter in de pan maak je vervolgens heerlijke roereieren. Met de strooikruiden geef je er een beetje meer smaak aan.
Bakschotel
Snelkookrijst, kip-filet, olie en nasi of bamigroenten-mix.
Bak de filet thuis aan en bewaar deze in een folie. Op de plaats van bestemming kook je de rijst en snijd je de groenten en kip-filet klein. De groenten en kip-filet doe je in een pan met hete olie terwijl je rustig blijft roeren. Als de rijst klaar is, doe je deze bij de andere mix en roert tot de maaltijd klaar is om te smullen.
Energiemix
Cruesli en smarties
Dit is meer een 'recept' voor een snack tussendoor. Stop Smarties en cruesli in een zakje samen. Tijdens de hike neem je telkens een hapje van deze mix. Door de mix van suikers, granen en vruchten heb je een goede energie-mix.
Bifi-au-vin
Rijst, 2 bifi-worstjes of andere harde worst, uitje, teen knoflook, groente (prei, paprika, tomaat, aubergine, courgette - net waar je aan kon komen), provencaalse kruiden (vers geplukt?), beker rode wijn
Rijst 5 min. koken en in de slaapzak 30 min. laten garen. Uitje bakken, knoflook, blokjes Bifi en fijngesneden groente meebakken. Kruiden toevoegen, scheut rode wijn erdoor en even laten pruttelen. Door de gare rijst mengen. De rest van de wijn erbij opdrinken.
Ingestuurd door Els
Couscous met tomatensaus
couscous, zakje napolitaanse tomatensaus (knorr of honig?), water
Breng water aan de kook: afhankelijk van de hoeveelheid couscous die je gaat gebruiken (1 deel couscous op 1 deel water) en tel daar de hoeveelheid water voor je sausje op. Zelf gebruik ik altijd wat minder water voor het sausje zodat deze wat dikker blijft. Zet je vuurtje laag, strooi de couscous in de pan en roer dan de sauspoeder erbij. Breng het geheel nog even zachtjes tegen de kook en draai dan het vuur uit. Laat de couscous wellen tot het vocht is opgenomen en de couscous gaar (zacht) is. Als de situatie het toe laat valt dit gerecht goed uit te breiden met voor de hand zijnde (verse) groenten. Die kun je eerst koken in het water (niet afgieten! gebruiken voor het wellen). Of van te voren smoren, apart houden en er weer doorscheppen. Wat ik ook wel doen is plakjes droge worst erdoor scheppen
Ingestuurd door Korina
Notenrepen
200 gr suiker, 200 gr fijngehakte amandel -en pistachenoten, 2 el water.
Bereidingswijze: verwarm de suiker met 2 el water in een sauspan op een laag vuur, tot de suiker stilaan een donkere karamelkleurige brij wordt. Doe er de noten bij en giet alles op een ingevette bakplaat. Strijk het mengsel uit met een ingevette spatel. Als de randen van deze deegplak zijn afgekoeld, kun je ze uitrekken tot de gewenste dikte. Laat de plak hard worden en breek ze daarna in stukken door er met de achterkant van een lepel op te slaan. Bewaar de staafjes in een luchtdicht blik.
Ingestuurd door Frank Beekman
Mueslirepen
6 kopjes geroosterde vruchten en notenmuesli 1/2 kopje boter of margarine 1/2 kopje donkerbruine basterdsuiker zout 2 eieren vanille-extract
Bereidingswijze: Smelt de boter in de magnetron Meng in een andere kom suiker,losgeklopte eieren, zout en een paar druppels vanille-extract Klop de gesmolten boter hier langzaam doorheen Voeg de muesli toe en roer het geheel goed door elkaar. Schep het mengsel in een licht ingevette ondiepe schaal. Verwarm het vervolgens 6-8 min. op de hoogste stand tot het mengsel stevig aanvoelt De koek voor het afkoelen in 12 repen snijden Het geheel laten afkoelen en goed koud laten worden in de koelkast alvorens uit de vorm te halen.
Ingestuurd door Frank Beekman
Walnoten popcorn snack
1 kopje stroop 2 theelepels honing 100 gram gemalen walnoten 9 kopjes met reeds ongezouten gepopte popcorn
Bereidingswijze: Vermeng de stroop en de honing en warm dit in een pannetje op totdat het geheel zeer dun en vloeibaar is geworden. Neem een schaal en smeer deze lichtjes in met wat olie. Doe hier vervolgens de popcorn en de gemalen walnoten in en overgiet dit met de stroop/honing mix.Klaar voor consumptie wanneer het geheel is afgekoeld.
Ingestuurd door Frank Beekman
Krokante vruchtenrepen
30 gr boter 130 gr honing 150 gr haverkorrels 50 gr havermout 30 gr hazelnoten, grof gehakt 30 gr zonnebloempitten 30 gr pruimen, gedroogd 30 gr peren, gedroogd 30 gr abrikozen, gedroogd 30 gr rozijnen
Bereidingswijze: In een pan boter met honing smelten. Haverkorrels, havermout, hazelnoten en zonnebloempitten toevoegen en al roerend goudbruin bakken. Pruimen, peren en abrikozen in stukjes snijden en met rozijnen toevoegen aan mengsel in de pan. Overdoen op een bakplaat met bakpapier, uitsmeren en 10 - 15 min. in het midden van een voorverwarmde oven laten drogen op 140 graden. Warme mengsel in repen snijden en laten afkoelen. In een luchtdichte doos bewaren.
Ingestuurd door Frank Beekman
Muesli-repen
200 gr haverkorrels 100 gr krokante havermout 100 gr hazelnoten, gehalveerd 50 gr zonnebloempitten 30 gr geraspte kokos 50 gr boter 200 gr honing
Bereidingswijze: In een kom de haverkorrels, havermout, hazelnoten, zonnebloempitten en kokos mengen. In een pannetje boter en honing aan de kook brengen en 3-4 min. roeren tot het mengsel karameliseert. Daarna de inhoud van de kom toevoegen. Roeren tot alles donkerder van kleur wordt en gelijkmatig met karamel bedekt is. Direct uitsmeren op een bakplaat met bakpapier tot een platte rechthoek van 30 x 50 cm. In repen van 4 x 10 cm snijden, laten afkoelen en in een blik bewaren.
Ingestuurd door Frank Beekman
Rozijnen en noten chocolade repen
100 g Verkade Digestive koekjes, verkruimeld 50 g havermout 50 g hazelnoten, grofgehakt 50 g rozijnen 25 g melkchocolade 100 g halvarine Hulpmiddelen Vierkante bakvorm,licht ingevet
Bereidingswijze: Meng de biscuitkruimels, de havermout, noten, rozijnen in een gote kom. Smelt de chocolade en de halvarine zachtjes in een steelpan.Meng de droge spullen er goed door. Lepel de mix in de beboterde vorm, druk het stevig vast en egaliseer het. Laat het 2 uur afkoelen. Haal het uit de vorm en snij het in 16 stukken. Bewaar het in een luchtdichte trommel.
Ingestuurd door Frank Beekman
Noten - rozijnen brood (zelf broodbakken op een kampvuur
1 pak broodmix (bijv. Koopmans) bij voorkeur meergranen broodmix, boter, lauw water, walnoten (of wat je voorkeur heeft, hoeveelheid naar smaak, in stukjes), rozijnen (hoeveelheid naar smaak, wel eerst wellen in warm water)
(Of zelf deeg maken: per 250 gram meel , 30 gram melkpoeder, twee theelepels bakpoeder (of gist) en een snuifje zout)
Voorbereiding: De ingrediënten goed mengen en met scheutjes lauw water kneden. Er zit genoeg water in als het niet scheurt maar wel droog aanvoelt. Zie de aanwijzingen op de verpakking. Flink lang blijven kneden, en er voor zorgen dat de meeste rozijnen etc binnen in het deeg zitten en niet aan de oppervlakte, dit om verbranding te voorkomen. In een pan met deksel op kamertemperatuur laten rijzen.
Oven: Maak een kampvuur met een verhoging waarop een pan kan staan, die hierin een laag(je) zand en zet hier een kleinere pan met het deeg op. Deze pan afsluiten met een deksel. Met deze constructie (indirecte verhitting) voorkom je (te erge) verbranding van de korst.
Bereiding: Maak een oven zoals hierboven beschreven. Vet de pan waar het deeg ingaat licht in tegen aanbranden. Het brood moet zo'n 45 minuten bakken (zie verpakking) met de deksel op de pan. Hou het vuur flink warm gedurende deze periode. Het brood is gaar als er na inprikken (met een mes bijv.) niet aan het mes blijft plakken.
Variatie: Voeg Uisnippers, zonnebloempitten etc toe.
Ingestuurd door Frank Beekman