Home » Verzorging » Voeding » Soorten voedsel

Verschillende soorten voedsel

Met verschillende soorten voedsel bedoel ik de indeling naar:

Vlees en vis

Vlees en vis zijn belangrijke bestandsdelen van de voedingsschijf. Ze bevatten veel eiwitten, welke belangrijk zijn als leverancier van energie. Toch hebben ze voor de hiker ook een groot nadeel. Het vers of goed houden van vlees en vis vraagt vaak om een koelkast (toch moeilijk mee te nemen) of een ingeblikte vorm. En het nadeel van de laatste is dat je na het openen van het blik, vaak niet de mogelijkheid hebt om het nog eens te gebruiken. Een eenmaal geopend blik is immers niet meer te sluiten.

Van vis zijn er echter ook veel kleine blikjes in de supermarkt te krijgen. Kleine blikjes met sardines, ansjovis om tonijn zijn makkelijk mee te nemen en ideaal om een maaltijd te completeren. Bij vlees is keus een stuk minder ruim: een blikje corned beef of een hamburger in een folie zijn vaak de weinige mogelijkheden die een supermarkt je kan bieden. Verder is natuurlijk overal een stukje rookworst te krijgen dat je klein kunt snijden en door de pasta of stamput kunt mengen.

Rijst, bonen en peulvruchten

Rijst is vol van koolhydraten. Het levert een grote hoeveelheid energie die snel door het lichaam kan worden gebruikt. Daarnaast is rijst gemakkelijk te combineren met de meest uiteenlopende zaken. Je kunt het warm en afgekoeld eten en tevens een dag of twee bewaren als het niet anders kan. Als je rijst gaat inkopen, let er dan op dat je snelkookrijst koopt. Dit scheelt aanzienlijk in bereidingstijd en dus in kostbare brandstof voor je brander.

Bonen en peulvruchten zitten vol met eiwitten vezels. Ze zorgen vaak voor een stevige maaltijd en kunnen soms zelfs (te) zwaar vallen. Het is dus zaak om je ogen en maag op elkaar af te stemmen, zodat je niet te veel mee hoeft te nemen of te koken.

Groente en fruit

Zoals al in een eerder stadium is gezegd zijn groente en fruit zeer belangrijk. Een appel zorgt voor een kleine gezonde stoot energie tijdens de hike, terwijl groente voor de nodige vitaminen zorgt tijdens de avondmaaltijd. Makkelijk om mee te nemen is bijvoorbeeld bloemkool (kleine stukjes), maïs en sperziebonen. Daarnaast is een zakje met schoongemaakte wortelen heerlijk om tussendoor op te knabbelen. Groenten die niet echt veel energie leveren zijn onder andere komkommer, sla en paprika. Hoewel deze wel kunne dienen als ingrediënten voor een voedzame salade naast de hoofdmaaltijd.

Kruiden

Naast de hoeveelheid energie die verschillende voedingsmiddelen je geven, is smaak een belangrijke factor. Smaak zorgt er immers voor dat iets lekker wordt gevonden. En dat is voor de meeste mensen belangrijker dan de vraag of iets gezond of voedzaam is. Kruiden kunnen de smaak van een maaltijd behoorlijk verbeteren. Zeker gedroogde maaltijden smaken stukken beter als ze met enkele kruiden een beetje op smaak zijn gemaakt. Daarnaast kunne kruiden er voor zorgen dat drie dagen dezelfde pasta toch nog enige variatie in smaak krijgt.