Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Mountain Hardwear Argon Jacket

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 16-11-2010, 03:05

Mountain Hardwear Argon Jacket

Een jas voor Jerommeke's, dat was het eerste wat ik dacht toen ik dit jack aantrok... maar nu ik er toch behoorlijk wat uurtjes in vertoeft hebt blijkt deze snit mij erg goed te bevallen.

Mijn oude vertrouwde 2 ½ laags hardshell was toch al behoorlijk versleten toen ik ben gaan zoeken naar een waardige opvolger. Mijn vorige jack was een Haglöfs t-mark of outmark, geen idee welke van de twee, en deze heb ik zeker een jaar of 6 gehad. Dan ben je dus behoorlijk gehecht geraakt aan de erg typische pasvorm van de Scandinaviërs.

Wat ik zocht

Ik zocht dus een jack met een behoorlijk wensen lijstje, zo zocht ik een jack met bereikbare steekzakken, 3 laags GTX, pit-zips, napoleon zak, erg goede capuchon, veel beweging rond de schouders, laag gewicht, veel afstel mogelijkheden rond mijn middel.

Ok, niet alles heb ik terug kunnen vinden in dit jack, zo mis ik bijvoorbeeld de grote napoleon zak, de versie op dit jack daar pas net je gps in... en er zit geen vakje op de mouw voor je skipas (handig voor je ov-chip card...) maar ik heb er wel veel andere erg fijne details voor terug gekregen.

Pasvorm

De snit van dit jack is totaal anders dan wat ik tot op heden heb gedragen, de vorige jacks waren echt meer recht gesneden dan dit exemplaar, vandaar dat ik het ook een jack voor Jerommeke's vind. Het jack sluit namelijk redelijk strak aan rond de heupen maar bij het boven lichaam heb je dan ineens weer gigantisch veel ruimte om te bewegen. Dit is duidelijk echt een jack gemaakt voor klimmers, dit komt duidelijk naar voren in hoe het jack zo enorm veel vrijheid creëert rond de schouders/bovenlichaam maar toch echt goed op zijn plek blijft zitten. Hierdoor passen er misschien wat minder laagjes onder, maar mijn isolatiejack past er nog precies onder.

Momenteel gebruik ik dit jack vooral veel op de fiets, en dan komen features ook goed tot zijn recht. Het jack blijft namelijk fantastisch op zijn plek zitten en je hebt erg veel bewegingsruimte in je bovenlichaam. En wat ook erg fijn is: de capuchon is geweldig vorm gegeven zodat er nu eens wel je helm onder past en dat je dan nog rond je heen kunt kijken. De verstelmogelijkheden voor de capuchon zitten nu eens een keertje op een heel andere manier weggestopt. Zo lopen er nu twee touwtjes diagonaal over het hoofd waardoor deze capuchon veel beter blijft zitten en zit er in de klep een versteviging die er voor zorgt dat deze niet omflapt bij wat wind.

Echt een jack gemaakt voor klimmers, je kunt overal bij en met een gordel aan zit alles perfect. Maar op de fiets of gewoon met een rugzak op je rug zit dit jack ook echt super.

Features

Naast de standaard waterdichte ritsen waar je niet meer omheen kunt in het 3 laags assortiment, pardon Pro Shell GoreTex etc. zitten er een behoorlijk aantal vernieuwende handigheidjes in dit jack. Naast de voor mij perfecte capuchon zitten de 2 steekzakken op een perfecte plek, net boven je heupgordel maar laag genoeg om met een rugzak op er nog perfect je handen in te parkeren. Ook zit er in deze zakken voor een deel gtx maar ook voor een groot deel gaas, erg fijn voor ventilatie. De pitzips zijn echt enorm, van de elleboog tot net boven je heupgordel. Gecombineerd met de ventilatie in de steekzakken levert dit een enorm ventilerend vermogen op voor zowel natte omstandigheden met je armen gestrekt als je bv op de fiets zit of juist met de enorme pitzips open als je met de rugzak op aan het ploeteren bent. Ook zitten er twee aantrekkoorden rond de onderkant van het jack, een aan de onderzijde van het jack zodat deze vanaf onderen echt dicht kan en eentje rond je middel in een soort korte sneeuw vanger. Sluit echt super af, geen last van tocht langs onder dus.

Ook zitten er naast de 3 zakken op het voorpand 2 zakken aan de binnenzijde, eentje als binnenzak met rits aan de linkerkant, ruim genoeg voor wat papier, energie repen oid en een zgn “water bottle pocket” aan de rechter zijde. Dit is een mesh zakje ter grootte van een serieuze water fles. Blijft je drinken toch nog vloeibaar als je in de ijzige vrieskoude aan het ijsklimmen bent...

Het jack is op alle fronten netjes afgewerkt met op de bekende plaatsen net dat kleine stukje micro fleece om echt comfortabel te zijn, bij het einde van de rits bv en in je nek. Ook de micro-taping op de naden ziet er erg degelijk uit.

Minder vind ik de velcro patches die weggewerkt zitten in de manchetten met een fancy design... en dan ook gecombineerd met een rubbertje met velcro... werkt wel maar handig is anders, je blijft nog al eens met een los stukje klittenband aan je fleece/ sokken/ wat anders kleven... maar ja dat mag de pret niet drukken.

Conclusie

Tot op heden het enige jack wat ik heb kunnen vinden wat het beste compromis (b)lijkt te zijn, soms denk je dat de oude 2 en 3 laags jacks zijn vervangen voor modieuze varianten met mooie namen (performance, pro etc.) maar dit jack is echt een stap voorwaarts vergeleken met wat ik voorheen droeg, een erg mooi en netjes afgewerkt jack dat een pak lichter is, heel erg fijn zit en voorzien van een wat hippere kleur dan good old zwart (zal niet snel opvallen in en pompoen veld... ; P )

Prijs zo rond de 449 euro.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.mountainhardwear.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: