Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Mountain Hardwear Kiva

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 19-05-2009, 05:36

Mountain Hardwear Kiva

Door veranderende omstandigheden waren wij opzoek naar een tentje met wat meer hoogte, een Lavvu bleek al snel de beste keuze op het vlak van ruimte vs gewicht. We zijn al jaren in het bezit van een West-Wind van TNF, een van de beter 5fth season tentjes. De nieuwe aanwinst moet daar natuurlijk tegen aan concurreren.

Als snel waren er 2 modellen in de race, de Lavvulight van Helsport en de Kiva van MH. De Lavvulight doet zijn naam echt eer aan, voor 1,7 kg heeft deze de meeste punten en natuurlijk het mooie groene kleurtje. De Kiva wint het toch op de kleur en de prijs, de WW is ook mooi geel en dat is al vaak van pas gekomen.

Opzet gemak

Een Lavvu is echt de eenvoud zelve om op te stellen, gewoon de tent op de grond uitvouwen, de 5 punten vast zetten en dan de Yunan 7001 verstelbare tentpaal in het puntje zetten en de tent staat. Vervolgens de 5 punten strak trekken en een aantal scheerlijnen vastpennen. De Kiva kun je in zeker 5 minuten strak hebben staan, je kunt er in totaal 15 haringen in kwijt waardoor de tent als een huis staat.

Gebruik

De meeste mensen hebben het idee dat een enkelwandige tent veel problematiek rond condens ed zou opleveren maar dat blijkt toch echt ongegrond te zijn. We hadden natuurlijk al veel ervaring met de Refuge van Vaude dus een makkelijk klein tentje zonder binnentent waren we al gewend dus dit was zeker een goede upgrade.

De Kiva weegt volgens mijn weegschaal 2,8 kg dus dat is een goede kilo zwaarder dan de Lavvulight maar voor een 4 seizoenen Lavvu met alle haringen en scheerlijnen mee gerekent is dit zeker licht.

Deze Lavvu beschikt over een erg “tactisch” geplaatst clearview raampje, dit levert wel een uitdaging op die we hebben opgelost met een stel velcro plakkers en een bijna kleurend stukje vliegerdoek. Het fijne aan deze kleur is wel dat je bijna iedere ochtend wakker word met het idee dat het onwijs lekker weer is (al wil dat wel eens tegen vallen...) gelukkig is het wel zo dat ie totaal niet doorschijnt.

Conclusie

De Kiva is de perfecte oplossing voor onze vernieuwde tent-wens, is zeker erg gemakkelijk in gebruik en tot op heden bevalt deze Lavvu net zo goed of beter dan de good-old West-Wind. Zeker een aanrader voor mensen die een tent zoeken die snel op te zetten is en heel erg ruim is, prima om binnen te zitten bij mindere weersomstandigheden en het is zeker mogelijk om binnen te koken. Het aantal opgegeven slaapplaatsen is 4 en dat gaat zeker lukken, al word het dan met de bagage wel wat krapper.

Specs volgens de leverancier:

  • Type 4 seizoenen tent
  • Capaciteit 4 personen
  • Gewicht min 1,9 kg
  • Gewicht met grondzeil 2,7 kg
  • Doek 75D Polyester Ripstop 1500mm PU
  • Aantal deuren 1
  • Aantal stokken 1
  • Hoogte 1,70 m
  • Pakmaten 13 x 54 cm

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.mountainhardwear.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: