Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Meindl Island MFS Active

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 18-03-2011, 05:33

Meindl Island MFS Active

Onlangs wonnen de Meindl Island MFS Active wandelschoenen de gouden Op Pad Outdoor Award in de categorie schoenen. Reden genoeg om deze schoenen zelf eens uitgebreid uit te proberen en dus heb ik ze inmiddels tijdens enkele dag- en weekend geprobeerd in zowel de (pre)Pyreneeën als het minder ruige Montsant-gebergte in het zuiden van Catalonië.

Stevige B/C schoenen

De Island MFS Active van Meindl is een B/C wandelschoen en daarmee dus ideaal voor stevige dagtochten en meerdaagse wandeltochten in de bergen. De schoenen zijn gemaakt van dik leer, voorzien van een Gore-tex lining en een stevige zool met goede grip. De naam dankt de schoen aan het feit dat de Air Active technologie is toegepast en de schoen is voorzien van MFS Foam.

Zeer comfortabel

Over het algemeen heb ik altijd problemen als ik voor het eerst nieuwe bergschoenen aantrek. Pijnlijke voeten zijn de eerste weken vrij normaal, simpelweg omdat ik op beide voeten een klein stukje bot heb uitsteken. Toen ik deze Meindls voor het eerst aantrok was ik dan ook positief verbaasd over het comfort. Sterker nog: de eerste dag dat ik ze aantrok heb ik er zonder problemen direct een dagtocht van ruim 7 uur op gemaakt! In die zin kan dus zeggen dat het verhaal van MFS Foam niet alleen marketingtechnisch goed in elkaar zit, maar ook inderdaad echt zorgt voor een zeer hoog comfort van de schoen. Op de site van Meindl staat het principe overigens duidelijk uitgelegd, lijkt me dus niet nodig om dat in deze bespreking te doen. Ik denk dat volstaat om te zeggen dat de combinatie van een zeer goed ademend vermogen met een zeer comfortabel aanvoelende schuimlaag samen zorg dat de schoen een perfecte pasvorm heeft.

Stevig en stabiel

Meindl heeft natuurlijk een naam opgebouwd als het gaat om stevige en stabiele wandelschoenen. De Island MFS Active schoenen bevestigen die naam nog eens. De schoenen zitten goed om de voet en bieden veel stabiliteit tijdens het wandelen. Ook bergopwaarts en bergafwaarts presteren ze erg goed, evenals op zeer oneffen terrein met veel losse stenen. De zolen hebben een goede grip op de ondergrond, hoewel ze wel geneigd zijn om modder en kleine steentjes vast te houden. De schacht biedt veel stabiliteit, daarbij uiteraard geholpen door het vetersysteem van de schoen. Onder andere midden op de tong van de schoen zit een extra haakje om bij het strikken de tong op de juiste plaatst te houden en daarmee storende drukpunten te voorkomen.

Binnenzool

In de schoenen zit een losse binnenzool, AIR-ACTIVE® SOFT PRINT drysole genaamd door Meindl. Een hele verbetering ten opzichte van eerdere binnenzolen die ik wel eens gehad heb bij dergelijke bergwandelschoenen. Ze zijn ergonomische gevormd, vochtabsorberend en nemen na verloop van tijd de vorm van de voet aan dankzij de dunne schuimlaag aan de bovenkant van de zool. Toch heb ik ze na enkele dagen proberen vervangen door mijn vertrouwde Superfeet inlegzolen, die net iets prettiger aanvoelen en naar mijn idee iets meer steun bieden tijdens het lopen.

Conclusie

Met de Island MFS Active toont Meindl aan dat ze inderdaad tot de top van schoenmakers in de wereld behoren. Zeker in de categorie stevige bergschoenen zijn ze bij veel mensen favoriet en ik moet zeggen dat ik deze schoenen met veel plezier draag tijdens zwaardere tochten. Ze zijn erg comfortabel, hebben een goede pasvorm en bieden stabiliteit. Bovendien geeft de Gore-Tex lining een vertrouwd gevoel voor het geval het gaat regenen en biedt het samen met het overige materiaal van de schoen een prettig klimaat in de voet waarbij blaren tot op heden nog niet zijn voorgekomen.

Advies verkoopprijs EURO 249,95.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.meindl.de/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: