Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

The North Face Prophet 40

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 16-06-2011, 01:51

The North Face Prophet 40

De Prophet 40 van The North Face is een allround lichtgewicht rugzak die voornamelijk bedoeld is voor klimmen en bergsport. Zelf heb ik hem gebruikt tijdens stevige bergwandelingen met veel hoogteverschillen en nog niet zo lang geleden tijdens de beklimming van de 2497m hoge Pedraforca waarbij veel klauterwerk wordt afgesloten met een lange afdaling waarbij stabiliteit van de rugzak van groot belang is.

Technische pack

The North Face zet de Prophet 40 neer als een technische pack, met onder andere het ‘onverwoestbare’ Bombastic Cordura nylon dat ook wordt gebruikt voor de airbags in auto’s. Daar waar de ijspickels worden bevestigd wordt tevens zogenaamd ‘Superfabric’ gebruikt om te voorkomen dat de pickels de rugzak kunnen beschadigen.

Comfortabele rugzak

De Prophet 40 is erg comfortabel voor wat betreft pasvorm en features. Het foam rugpand sluit goed aan op de rug en de heupbanden en schouderbanden zijn voorzien van geperforeerd foam. Afstellen gaat even snel als eenvoudig en de rugzak blijft tijdens het lopen en klauteren bijzonder stabiel op zijn plek zitten. De diverse compressiebanden aan de zijkant zorgen ervoor dat de inhoud van de pack goed gecomprimeerd kan worden. Dit heeft als voordeel dat alles ook netjes straks tegen de rug blijft zitten als de pack wat minder vol is of als je bijvoorbeeld je jack er uit hebt gehaald.

Extra handige features

Zelf heb ik onder andere het kleine vakje dat op de heupband zit verwerkt als prettig ervaren. Aan de andere kant zit een grote materiaallus. Die gebruikte ik de eerste keer helemaal niet, maar al snel kwam ik er achter dat die bijvoorbeeld ook prima is om een cameratas met een karabiner aan te hangen of op hele hete dagen een extra Buff. Is hij uiteraard niet voor bedoeld, maar multifunctioneel is het in ieder geval wel.

Pluspunten

Het lage gewicht van deze pack (1130 gram) en de veelzijdigheid spreken me erg aan. De stabiliteit die de pack bood tijdens zowel klauteren als stevige afdalingen was super. En zoals gezegd zijn de extra features handig zonder dat ze direct een hoop gewicht toevoegen aan de pack.

Minpunten

Het belangrijkste minpunt geldt vooral voor mij persoonlijk. Ik transpireer behoorlijk tijdens het wandelen en zeker als je enkel een t-shirt aan hebt, dan wordt het rugpand van de Prophet 40 al snel vochtig. Drogen tijdens pauzes gebeurt nauwelijks, met als gevolg dat het dus een stuk minder prettig aanvoelt om de pack weert om te hangen. Een ander (klein) minpuntje is het feit dat de elastieken voor de wandelstokken/pickels net onder de topklep vallen als de rugzak niet flink gevuld is. Dit is me echter meer één keer overkomen, toen ik nauwelijks iets in de pack had gestopt. Over het algemeen zul je daar dus geen last van hebben.

Specificaties volgens fabrikant:

Gemiddeld gewicht: S/M: 1130 g; M/L: 1190 g
Afmetingen: M: 60 cm x 33 cm x 22 cm
Materiaal: 315D Bombastic Cordura nylon, 100d cargo chute nylon
Maten en bijbehoreden volumes: S/M (38 liter) en M/L (42 liter)

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.thenorthface.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: