Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

The North Face Base Layer Hybrid ondergoed

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 15-04-2014, 09:25

The North Face Base Layer Hybrid ondergoed

De afgelopen maanden had ik de mogelijkheid om het Base Layer Hybrid van The North face eens flink te testen. En dan meer specifiek de Tights en het Long Sleeve Zip Neck Shirt. En ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer enthousiast ben geworden over dit lange ondergoed voor koele en koude omstandigheden.

HyActive baselayer system

Beide kledingstukken behoren tot het zogenaamde HyActive Baselayer system van The North Face. Dit omdat ze voor een groot deel bestaan uit het zeer lichte HyActive Hollow Core Polypropyleen. Dit zeer lichte materiaal beschikt over een reeks eigenschappen die het ideaal maken voor gebruik in thermisch ondergoed. Niet alleen zorgt het voor een goede afvoer van vocht, maar voelt het ook prettig warm aan op de huid. Bovendien droogt het snel en gaat het niet zo snel ‘stinken' dan andere kunstvezels die soms over ondergoed worden gebruikt.

Scepsis weggenomen

Sinds ik voor het eerst basislagen met Merino-wol heb gebruikt heb ik nauwelijks meer terug gegrepen naar ondergoed dat niet van dit natuurlijke materiaal is gemaakt. Voornaamste reden daarbij is dat je bij een meerdaagse tocht geen problemen hebt met nare geurtjes, terwijl ik dat in het verleden bij synthetische materialen vaak wel had. In die zin heeft benaderde ik beide kledingsstukken dan ook met de nodige scepsis. Maar na onder andere een tweedaagse intensieve sneeuwschoenwandel tocht is die scepsis volledig weggenomen. Het materiaal deed precies wat het zou moeten doen. Het beviel prima: zit lekker, is warm, voert vocht snel af, droogt snel en ruikt inderdaad niet zo sterk als eerdere synthetisch ondergoed dat ik gebruikt heb. En niet geheel onbelangrijk: bij intensief gebruik van dit ondergoed heb ik geen last van schuurplekken, bijvoorbeeld tussen de bovenbenen, waar ik bij ander lang ondergoed soms wel last van heb..

The North Face Men's Base Layer Hybrid Tights

Meer specifiek over deze Tights van The North Face kan ik zeggen dat ze bijzonder prettig zitten. Ik heb ze onder verschillende omstandigheden gedragen, waaronder enkel- en meerdaagse sneeuwschoenwandeltochten, dagwandelingen in koude omstandigheden en ook gewoon in de tent en in de hut op koude avonden. Ze voldoen perfect. Waarbij bijzonder prettig is dat ze zeer goed ademend zijn en dus niet snel het idee geven dat je te war m bent gekleed. Dit komt onder andere door de speciale ventilerende mesh-panelen op die plekken waar je wel wat extra ventilatie wilt hebben. Bovendien kruipt de stof aan de broekspijpen tijdens het lopen niet omhoog en zit hij ook aan de taille prettig direct op de huid zonder te strak te zitten.

The North Face Men's Base Layer Hybrid Long Sleeve Zip Neck Shirt

Ook het shirt beschikt over speciale zones, zowel warmte zones die extra geïsoleerd zijn als zones met mesh voor extra ventilatie. Dit shirt met lange mouwen heeft als bijkomende eigenschap en darmee voordeel dat er een ritssluiting in de kraag zit verwerkt. Persoonlijk vind ik dat bijzonde prettig. Niet alleen omdat daardoor de kraag niet te krap/strak om je nek zit, maar vooral ook om dat je hem open kunt ritsen voor extra ventilatie als je het te warm krijgt. Zeker tijdens intensieve stukken sneeuwschoenwandelen, waarbij het behoorlijk bergopwaarts ging, was dit een prettige extra feature. Ook het shirt is gemaakt met de holle HyActive vezel en beschikt dus over een geurremmende werking. Wat wel zo prettig is na een volle dag zweten in de sneeuw.

Ook voor koele avonden

Overigens gebruik ik het Long Sleeve Zip Neck Shirt ook op tochten waarbij ik koele avonden verwacht. Het is een prima ondershirt dat eventueel als enige laag kan worden gebruikt in en bij de tent of in een berghut. Daardoor is het toepassingsbereik van het shirt een stuk groter dan enkel de wintermaanden.

Absoluut pluspunt: duurzaamheid

Extra puntje van aandacht is naar mijn mening ook de duurzaamheid van het materiaal. Zoals eerder beschreven ben i groot voorstander van Merino-wol. Maar Merino-wol heeft voor mij als absoluut minpunt dat het niet duurzaam is. Vaak zitten er al gaten in de dunnere materialen na een enkel weekendje weg! Tot op heden en na behoorlijk intensief gebruik heb ik in noch de Tights noch het Shirt tot nu echter iets van gebruikssporen kunnen vinden. Een absoluut pluspunt dus en mede daardoor ook een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar goed, lang ondergoed dat functioneel en duurzaam tegelijk is.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.thenorthface.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: