Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

CAMP Jasper CR3 klimgordel

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 12-06-2012, 15:52

CAMP Jasper CR3 klimgordel

Voor de special over via ferrata stelde CAMP onder andere een Jasper CR3 klimgordel beschikbaar om te testen. Ik heb deze gordel tijdens verschillende tochten gebruikt, maar ook in handen gegeven van bevriende klimmers om hun mening over de gordel te vragen. Zij hebben er weliswaar niet mee geklommen, maar konden wel duidelijk aangeven wat ze wel en niet prettig vonden aan het ontwerp van de gordel.

Universeel

De Jasper CR3 klimgordel van CAMP is vooraleerst een zeer universele gordel. Hij is geschikt voor zowel sportklimmen als ijsklimmen, maar natuurlijk ook voor via ferrata. Voor dat laatste heb ik hem gebruikt. De beenlussen zijn goed verstelbaar, zodat zowel een dunne zomerbroek als gevoerde winterbroek gedragen kunnen worden. Aan de achterzijde zijn de beenlussen met kleine, gemakkelijk los te koppelen, metalen haakjes aan de elastieken verbonden. Deze elastieken op hun beurt zitten middels een zogenaamd ‘Flat Link’ systeem aan de gordel zelf verbonden. Dit scheelt niet alleen gewicht, maar zorgt er tevens voor dat er aan de achterzijde van de gordel geen extra uitstekende onderdelen zitten.

Erg comfortabel

Persoonlijk vind ik de Jasper CR3 een erg comfortabele klimgordel. De heupgordel en beenlussen zijn voorzien van goede voering en tevens ergonomisch vormgegeven. Dat laatste komt vooral goed tot zijn rechts als je langere tijd in de gordel moet zitten. Zelf heb ik dat onder andere uitgeprobeerd door mezelf tijdens VF-tochten te zekeren en vervolgens uitgebreid foto’s te maken van de omgeving terwijl ik in de gordel hing/zat. De 3D mesh zorgt er tevens voor dat vocht direct wordt afgevoerd en je dus minder snel last hebt van enorme zweetplekken op je bovenbenen tijdens het klimmen op warme dagen.

Sliding Waist System

CAMP heeft de Jasper CR3 voorzien van een zogenaamd ‘Sliding Waist System’. In het kort komt het er op neer dat hiermee de belay loop altijd perfect in het midden komt te zitten. De strap waarmee de loop namelijk aan de eigenlijke gordel is verbonden loopt volledig rond binnen de ‘behuizing’ van de gordel en kan zo zeer gemakkelijk worden gecentreerd. Uiteraard is de gordel tevens voorzien van een handig zekeringsoog die de belay loop en de beenlussen met elkaar verbindt.

Andere features en eigenschappen

In totaal is de CAMP Jasper CR3 voorzien van 4 grote verstevigde materiaallussen en een kleine rubberen loop aan de achterzijde voor de kalkzak. Het verstellen van de verschillende onderdelen met de kleine lichtgewicht metalenclips gaat erg makkelijk. Hij wordt geleverd inclusief een mesh opbergzakje.

Conclusie

Al met al is de CAMP Jasper CR3 een erg prettige klimgordel die in alle seizoenen gebruikt kan worden. Ik heb persoonlijk niks negatiefs aan te merken op deze gordel. Bevriende sportklimmers gaven aan dat de gordel bijzonder goed is afgewerkt en waren erg gecharmeerd van het Sliding Waist System alsmede het gebruik van de kleine buckels/clips voor het afstellen van de verschillende onderdelen.

Features volgens de fabrikant

  • For climbing and mountaineering; adjustable leg loops.
  • The padding slides along the waist belt to perfectly centre the front tie-in point; comfortable 3D mesh interior fabric, external anti-abrasion nylon fabric.
  • 4 gear loops.
  • Flat Link (CAMP Patented System): The elastic that connects the waist belt to the leg loops is flush with the waist belt and secured without buckles to reduce snagging. Elastic is fixed to the leg loops with a detachable metal hook.
  • No Twist (CAMP Patented System): A small loop integrated into the belay loop holds the belay biner securely in place to eliminate the potential for dangerous cross loading.
  • Weight : 425g
  • Sizes : S - M - L

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.camp.it/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: