Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

CAMP Matrix Elite via ferrata set

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 14-06-2010, 08:53

CAMP Matrix Elite via ferrata set

Het Matrix Elite via ferrata set van CAMP is een zeer gebruikersvriendelijk set, dat gebruik maakt van een Matrix energie-absorberende plaat. Deze is opgeborgen in een klein zakje, zodat er geen storende loshangende touwen tijdens het klimmen voor je lichaam hangen. Het set is voorzien van hercules-carabiners, welke erg prettig in de hand liggen en gemakkelijk zijn te openen.

Matrix-systeem

Het matrix-systeem van CAMP werkt volgens het principe dat energie bij een val op gelijkmatige wijze wordt geabsorbeerd doordat het touw door meerdere openingen moet glijden van de zogenaamde Matrix-plaat. De Matrix plaat bestaat uit 3 gaten waar het touw doorheen is gehaald, de ene zij verbonden aan de twee touwen met carabiners, de ander middels een Dyneema-verbinding aan je klimgordel of harnas. De Matrix-plaat zit vervolgens opgeborgen in een klein zakje, dat met een rits is afgesloten. Groot voordeel van dit systeem is dat je na een val niet direct je set hoeft weg te gooien zoals bij sommige ‘genaaide’ sets het geval is, maar dat je het systeem gewoon opnieuw kunt gebruiken door het touw nogmaals door de Matrix-plaat te voeren.

Hercules carabiners

De Hercules carabiners welke gebruikt worden bij het Matrix Elite set zijn bijzonder prettig in het gebruik. Deze carabiners maken gebruik van het zogenaamd Lever lock: een systeem waarbij de vergrendeling aan de achterzijde van de carabiner is geplaatst en je de carabiner enkel met de muis van je hand hoeft in te drukken om de vergrendeling te ontkoppelen. Daardoor gaat inklikken tijdens het klettersteigen erg makkelijk. Lluc, mijn 6-jarig zoontje, maakte gebruik van dit set tijdens een VF-tocht en had geen enkele moeite om de carabiners veilig te openen en te sluiten. Ondanks dat hij met zijn leeftijd dus erg kleine handen heeft en niet zoveel kracht kan zetten. De vergrendelijk gebeurt verder volledig automatisch wat wel zo’n veilig gevoel geeft tijdens het klimmen.

Afwerking

De afwerking van het Matrix Elite set is ronduit goed te noemen. Alles is voorzien van de juiste veiligheidslabels en bovendien is het Matrix-zakje voorzien van een extra tekening om aan te gven hoe je de set veilig kunt gebruiken tijdens het klettersteigen zelf en hoe je jezelf veilig kunt verankeren op een standplaats met de set als dat nodig mocht zijn. De set weegt in totaal 526 gram, 6 gram meer dan aangegeven door de fabrikant, exclusief de bijgeleverde opbergzak van mesh en Cordura.

Conclusies

Persoonlijk vind ik het Matrix Elite set van CAMP perfect: lekker in de hand, gemakkelijk in het gebruik en goed afgewerkt. Het feit dat mijn 6-jarige zoontje het set ook zonder problemen direct kon gebruiken toont wel aan dat het set ook geschikt is voor beginners en mensen met bijvoorbeeld kleine handen. Al met al zeker een aanrader.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.camp.it/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: