Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Black Diamond Easy Rider Via Ferrata set

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 16-01-2009, 07:54

Black Diamond Easy Rider Via Ferrata set

Black Diamond komt in februari of maart van dit jaar met twee nieuwe Via Ferrata sets op de markt, waarvan ik er al eentje heb mogen testen: het Easy Rider Via Ferrata set.

Ingenaaide individuele beveiliging

Bij het Easy Rider VF-set wordt de val gefaseerd geremd doordat beide slings apart zijn ingenaaid in het centrum van het set. Bij andere sets waarbij de slings zijn ingenaaid zijn de slings vaak tegelijk ingenaaid, maar het bijzondere aan de set van Black Diamond is dat de slings individueel zijn ingenaaid en dus ook de val veilig afremmen als je net bij een overgang zit en slechts één enkele karabiner aan de wand hebt bevestigd. Gelukkig heb ik dit overigens zelf nog niet hoeven testen op stevigheid...

Hoog gebruikersgemak

Wat opvalt bij het gebruik van dit VF-set is het hoge gebruikersgemak. De karabiners worden vergrendeld middels een ´knop´ aan de achterzijde van de karabiner. Eenvoudigweg met de duim achter op de karabiner drukken is voldoende om de vergrendeling te ontgrendelen, zodat je met de wijsvinger de karabiner kunt openen. Waar je bij sommige sets nog wel eens last krijgt van je vingers van het steeds weer openen en sluiten van de karabiners heb je daarbij deze karabiners helemaal geen last van. Alles gaat bijzonder soepel en gemakkelijk, maar is toch bijzonder veilig omdat de karabiners niet zomaar open kunnen gaan. Persoonlijk vind ik dit een veel prettiger manier om de karabiners te openen dan dat ik gewend was (met wijsvinger vergrendeling losdraaien en karabiner openen). Overigens ben je een paar keer openen en sluiten al zo gewend aan deze nieuwe karabiners dat je niet eens meer je duim gebruikt om ze te ontgrendelen, maar gewoon de karabiner in je hand neemt en ze met de muis van je hand ontgrendelt.

Compact en licht van gewicht

Het Easy Rider set weegt op de keukenweegschaal precies 505 gram en is daarmee lichter dan andere sets die ik tot nu heb gebruikt. Ook is het set iets compacter, wat onder andere veroorzaakt wordt door het feit dat de slings op elastische wijze dicht bij het centrum van het set worden gehouden. Je hebt dus tijdens het klimmen ook geen last van loshangende slings, omdat deze netje op de juiste lengte blijven. Dit heb ik zelf als erg prettig ervaren tijdens het klimmen in verschillende VF-routes met deze set.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.blackdiamondequipment.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: