Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Black Diamond Covert AvaLung

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 22-01-2008, 17:18

Black Diamond Covert AvaLung

Onlangs was ik in de gelegenheid om de Covert AvaLung van Black Diamond uitgebreid te testen. De winterrugzak is speciaal gemaakt voor wintersporters die zich in gebieden wagen waar de kans op lawines aanwezig is. Met de AvaLung kun je je overlevingstijd in de sneeuw namelijk tot minimaal 60 minuten verlengen.

AvaLung: ademen onder de sneeuw

De doodsoorzaak van veel lawineslachtoffers is vaak niet het feit dat ze vele meters door de sneeuw zijn meegesleurd, maar het feit dat ze stikken door zuurstofgebrek onder de sneeuw. Er zijn allerlei statistieken voor, maar in de regel kun je stellen dat de meeste slachtoffers die in de sneeuw zijn begraven na 15 minuten nagenoeg geen kans op overleven meer hebben door zuurstofgebrek. Als je dan bedenkt dat men over het algemeen 20 tot 30 minuten nodig heeft om slachtoffers te lokaliseren én uit te graven, dan zie je direct dat daar een groot verschil van tijd zit. Dankzij de AvaLung kun je echter langer doorademen onder de sneeuw, waardoor je overlevingskansen ook direct drastisch toenemen. Bij de AvaLung adem je namelijk in door een mondstuk (vergelijkbaar met dat va snorkelen), terwijl de lucht die wordt uitgeademd via je rugzak naar buiten komt. Het is dus niet zo dat de AvaLung een soort zuurstoffles is, maar meer een methode om meer zuurstof direct in te ademen.

De Covert AvaLung als rugzak

De Covert AvaLung is allereerst een rugzak voor wintertochten, met name bedoeld voor toerskiërs en off-piste skiërs. Daarom is de rugzak uit uitgevoerd met bevestigingsloops om je ski’s of snowboard mee aan de rugzak op te hangen. De ervaring leert echter dat je hier je sneeuwschoenen ook prima aan kunt ophangen. Het rugpand van de rugzak is zo gevormd dat sneeuw nauwelijks kans krijgt om vast te plakken en de heupriem is eenvoudig van aard. In de linker schouderband zit het de luchtslang en het mondstuk om te ademen verwerkt, in de rechterschouderband zit een gevoerde verpakking voor de slang van je drinkwatersysteem. Daardoor kan deze niet bevriezen in de kou. Verder is de rugzak verdeeld in twee grote vakken: een buitenste vak voor je lawineset (sonde, schep, etc.) en een binnenste vak voor je andere materiaal en je drinkwatersysteem. In de borststrap zit verder een noodfluitje verwerkt.

De Covert AvaLung in het gebruik

In de theorie klinkt het systeem van AvaLung zeer veelbelovend: het gebruik van deze rugzak kan immers het verschil zijn tussen stikken en overleven. In de praktijk heb ik het systeem (gelukkig) enkel kunnen testen op gebruiksgemak. En dat is -zeker vergeleken met de eerste AvaLung-systemen- zeer goed. Er wordt aangeraden om in lawinegevaarlijk gebied het mondstuk continu in je mond te dragen of in ieder geval op zo'n manier dat het met een enkele hoofdbeweging in je mond is te nemen. Zo heb ik dan ook enkele keren gelopen tijdens wintertochten, zonder het systeem als zeer storend te ervaren. Daar schuilt namelijk het gevaar in: als het systeem een grote belemmering voor de bewegingsvrijheid zou vormen, dan zullen veel mensen het na korte tijd al niet meer gebruiken. Maar dat valt dus erg mee met dit systeem.

Uitgebreide gebruiksaanwijzing

Black Diamond heeft de Covert AvaLung voorzien van een uitgebreide handleiding. De staat ook afgedrukt in de rugzak zelf. Daarbij wordt ook nog eens duidelijk gemaakt dat de rugzak alleen geen redding biedt. Je moet uiteraard gewoon voorkomen dat je je in lawinegevaarlijk gebied bevindt of anders vergezeld zijn van mensen die weten wat ze moeten doen om lawineslachtoffers te lokaliseren en uit te graven. Dat wordt in de handleiding op meerdere manieren uitgelegd en is het belangrijkste van het gebruik van de AvaLung: het is slechts een extra hulpmiddel om de kans op overleven te vergroten.

Eindconclusie: zeer specialistische rugzak

De Covert AvaLung is naar mijn idee een zeer specialistische rugzak met een beperkte doelgroep. Zelf zie ik me niet vaak in gebieden sneeuwschoenwandelen waar ik een dergelijke rugzak echt nodig zou hebben. Als gewone winterrugzak voor dagtochten voldoet hij natuurlijk ook prima, maar is dan een grote overkill. Het speciale gevoerde vak voor de slang van drinksysteem in de schouderband is echter een feature dat veel winterwandelaars zullen weten te waarderen.

Meer informatie

Over het AvaLung-systeem is er een speciale website gemaakt ter informatie: www.avalung.com.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.blackdiamondequipment.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: