Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Black Diamond Spot

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 16-12-2010, 05:15

Black Diamond Spot

Met de vernieuwde Spot heeft Black Diamond naar mijn idee een absolute top hoofdlamp gemaakt. Deze lamp heeft namelijk alles wat ik in een hoofdlamp zoek, inclusief een niet eens zo gek hoge prijs. Voor mij is de Spot dan ook mijn favoriete hoofdlamp geworden.

Veel verschillende standen

De Spot kent een groot aantal verschillende standen, waarbij de meest felle een maximale output kent van 75 lumens. Daarbij kun je schakelen tussen de felle DoublePower LED voor het verlichten van veraf, minder fel voor dichtbij met 2 SinglePower LEDs en de dubbele rode SinglePower LEDs waarbij je nachtzicht niet wordt verstoord. Bovendien zit er een dimfunctie op en een (door mij nog nooit gebruikte) stroboscoop-stand om te knipperen.

Nooit meer lege batterijen

Bij het ontwerp van de Spot heeft Black Diamond duidelijk heel goed nagedacht over het grootste euvel van veel hoofdlampen: dat je vaak op het minst gelegen moment met lege batterijen blijkt te zitten. Dat gebeurt dan ofwel omdat de lamp per ongeluk in je rugzak is aan gegaan of omdat ze simpelweg leeg zijn terwijl je geen reserve-batterijen bij je hebt. Bij de Spot kan dat niet meer gebeuren. Allereerst kent deze hoofdlamp een Lock-functie: door de knop 6 seconden lang ingedrukt te houden gaat hij niet meer per ongeluk aan totdat je de Lock-functie weer op dezelfde manier uitschakelt. Bovendien zit er een Power-meter op: zodra je je lamp inschakelt kun je direct zien hoe het staat met de batterijen. Zijn ze bijna leeg, dan kun je daar dus rekening mee houden.

Prettig in het gebruik

Ondanks de vele verschillende standen is de Black Diamond Spot erg prettig in het gebruik. Heb je voor het laatst de rode LEDs gebruikt? Dan gaat hij bij de eerstvolgende keer ook daarmee weer aan. Je hoeft dus niet steeds door allerlei standen te drukken totdat je weer bij de gewenste stand bent. De dimfunctie is erg prettig om bij te lezen in de slaapzak. Normaal gesproken is een hoofdlamp dan al snel te fel, maar door de dimfunctie te gebruiken kun je hem zeer precies naar wens afstellen. Op die manier stoor je ook geen andere mensen in de tent die misschien al wel willen slapen. Verder is de richting van de lamp ook goed af te stellen, dus in hoeverre hij recht vooruit of juist naar beneden schijnt. De afstelbare hoofdband zit prettig en zorgt ervoor dat de lamp tijdens het lopen goed blijft zitten.

Spatwaterdicht

De Spot is overigens spat-waterdicht (IPX4), wat bij mij in de praktijk betekent dat ik hem gewoon tijdens het regenen ook op kan houden. Echt nat is hij daarbij overigens nog niet geworden, want die enkele keer dat het regende zat hij precies onder de capuchon en werd de waterdichtheid dus nauwelijks getest.

Wel wat zwaar

Mede omdat de Spot 3 AAA-batterijen nodig heeft voelt hij wel wat zwaar aan. Hij weegt op de keukenweegschaal 93 gram, waarmee hij bijna het dubbele weegt dan mijn Primus hoofdlamp. In de praktijk voel ik dat gewicht echter nauwelijks, mede ook dankzij de comfortabele en goed afstelbare hoofdband.

Specificaties van de fabrikant

  • LED Type : DoublePower/2 SinglePower
  • Lumens : 75 (estimated)
  • Max Distances : 70 meters, estimated (DoublePower LED); 15 meters, estimated (2 SinglePower LEDs)
  • Max Burn Time : 200 hours, estimated (DoublePower LED); 250 hours, estimated (2 SinglePower LEDs)
  • Batteries : 3 AAA included
  • IPX Rating : 4

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.blackdiamondequipment.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: