Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Black Diamond Cosmo hoofdlamp

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 02-12-2007, 02:38

Black Diamond Cosmo hoofdlamp

De kleine Cosmo hoofdlamp van Black Diamond is voor de mensen die veel licht willen hebben voor weinig gewicht. Met een gewicht van slechts 44 gram (85 gram inclusief 3 AAA-batterijen) voel je dit kleine lampje nauwelijks op je hoofd zitten, maar er komt een enorme bundel licht uit. De elastische hoofdband blijft tijdens het lopen goed op z’n plek zitten en ook is de lamp in hoogte goed verstelbaar.

6 standen plus 2 keer knipperlicht

De Cosmo kent 6 verschillende standen qua helderheid en nog een extra knipperstand voor elk soort LEDs. De 6 helderheidsstanden zijn verdeeld over de twee soorten LEDs die je kunt gebruiken: ofwel één 0,5 Watt HyperBright LED met een zeer sterke reflector er omheen, of 2 SuperBright LEDs met minder grote reflector er omheen. Bij elke soort heb je 3 verschillende helderheden, hoewel ik zelf de voorkeur geef aan het gebruik van de twee SuperBright LEDs tijdens het wandelen in het donker. Door de reflector is de HyperBright LED erg geconcentreerd, ideaal voor de langere afstanden, terwijl bij de SuperBright LEDs het licht meer diffuus is en dus een breder gebied verlicht. De knipperlichtstand gebruik ik nooit.

Bedieningsgemak

De Black Diamond Cosmo heeft slechts één bedieningsknop. Daarmee is ook direct het bedieningsgemak gegarandeerd, want je kunt nooit de verkeerde knop indrukken. Deze ene knop werkt zowel als aan- en uitknop als ook als modusknop. Door de knop helemaal in te drukken doe je de lamp aan of uit, door deze slechts gedeeltelijk in te drukken verander je de helderheid. Als je de lamp helemaal uitdoet en daarna weer aan, is automatisch ook de modus veranderd naar de ander LED(s): de ene keer aan schakelt dus de SuperBright LEDs in, de volgende keer aan schakelt de HyperBright LED in. Dit vind ik zelf juist minder prettig, omdat ik de voorkeur geef aan minder felle SuperBright LEDs. Daardoor moet ik de lamp altijd twee keer inschakelen om het juiste licht te hebben. Bijkomend nadeel is het feit dat de lamp altijd in de meest felle stand inschakelt. Je nachtzicht kan daardoor dus direct verdwijnen.

Lichtsterkte en batterijduur

Waar de Cosmo in uitblinkt is de batterijduur van de drie AAA batterijen. Bij gebruik van de felle HyperBright 0,5 Watt LED in de felste stand gaat de batterij al 58 uur mee. Maar in de laagste stand van de twee SuperBright LEDs is dat zelfs 200 uur. Het voordeel van de SuperBright LEDs is dat ze ook na lange tijd hun helderheid behouden. Bij de HyperBright LED met reflector kun je na een uur gebruik al duidelijk merken dat deze veel minder ver straalt. In de handleiding heeft Black Diamond daar overigens mooie theoretische tabellen van opgenomen, maar in de praktijk merk je het veel beter. Mijn ervaringen tot nu toe zijn dat de lamp op korte afstand meer dan genoeg licht geeft gedurende langere tijd, maar dat zeker mensen die op grote afstand (>25 meter) zaken willen verlichten een probleem kunnen krijgen na een uur gebruik.

Extra features

De Cosmo kan onder nagenoeg alle omstandigheden worden gebruikt. Zelf heb ik ‘m onder andere tijdens een zeer zware regenbui op mijn hoofd gehad en dat gaf geen enkel probleem. Het batterijcompartiment is overigens niet waterdicht, dus het batterijverbruik zal wel negatief worden beïnvloed als de Cosmo flink nat wordt. Ik hem ‘m die avond gewoon even open gemaakt, batterijen eruit en daarna afgedroogd: no problem. Onder extreem koude omstandigheden heb ik de lamp nog niet gebruikt. Prettig is overigens dat de elastische hoofdband gemakkelijk los kan worden gemaakt van de lamp. Daardoor kun je deze af en toe even in de wasmachine doen, nadat de lamp lange tijd rond je bezwete hoofd heeft gezeten. De batterijen zijn gemakkelijk te verwisselen en daarbij hoef je niet bang te zijn dat het kapje valt, want deze zit met een strip vast gehecht aan de rest van de lamp.

Eindconclusie

Over het algemeen ben ik redelijk tevreden over de Cosmo. Het gewicht is laag de batterijen gaan lang mee en het licht is voor wandelen en tent-gebruik ruim voldoende. Nadeel vind ik echter dat de lamp steeds direct in de felste stand inschakelt en dat ik telkens de lamp een keer extra uit en aan moet doen om mijn favoriete (SuperBright) stand te krijgen. Een absoluut pluspunt is de aantrekkelijke prijs van de Cosmo.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.blackdiamondequipment.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: