Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Black Diamond Ion

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 24-07-2008, 03:18

Black Diamond Ion

Een hoofdlampje om nooit te vergeten, ik sleep al jaren een Ion van Black Diamond mee. Waarom? Omdat deze altijd van pas komt, er gaat bijna geen week voorbij of ik gebruik em wel voor het een of ander, en ja zo een heel erg klein hoofdlampje “meeslepen” merk je niets anders dan gemak van.

De oude versie (eerste serie) is momenteel met pensioen, na jaren trouwe diens bleek een nieuwe batterij bijna even duur als de nieuwe Ion. De oud bezit 2 Ledjes en een simpele aan uit knop, je doet erg lang met een batterij en je hebt redelijk licht om bij te lezen, je weg terug te vinden ed. De nieuwe Ion is echter van een heel andere orde.

Halve Watt led

De nieuwe Ion bezit nl een nieuwe soort led en wel eentje die een halve watt gebruikt. Je kunt wel merken dat de vooruitgang in LEDs zeer snel is gegaan, de halve watt led in deze lamp geeft een enorme boost aan licht! Op een volle batterij haalt deze volgens de papieren 22 meter. Das dus aanzienlijk meer dan de oude versie. Ook op de energie besparende stand haalt deze nog een behoorlijke afstand, 13 meter net zo ver dus als de oude met volle batterij.

Slimme bediening

De Ion heeft een erg handige chip gestuurde bediening, bij de oude was dit gewoon een simpele aan uit schakelaar, maar de nieuwe heeft een goed weggewerkte knop die je langer dan een seconde moet indrukken voordat je hoofdlamp aan gaat. Druk je vervolgens een tweede maal kort dan schakelt het lampje van de hoge lichtopbrengst terug naar de energie besparende stand. Een dergelijk systeem kennen we ook van de grotere broertjes van deze familie.

Batterij

Door het gebruik van de 2 standen gaat de 6 volts batterij aardig lang mee, naar mijn idee langer dan bij de oude. Ik gebruik meestal de energie besparende stand want voor rond de tent ed heb je hier meer dan genoeg licht aan. Voor een langere wandeling door het donker gaat het ook prima met de hoogste stand, de batterij zou dan acht uur moeten mee gaan, op de laagste stand meer dan het dubbele.

Conclusie

Ik sleep deze hoofdlamp altijd mee, komt altijd van pas en met een eigen gewicht van 30 gram merk je er naast de voordelen weinig van. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.blackdiamondequipment.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: