Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

CAMP Matrix Gyro Rewind via ferrata set

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 12-06-2012, 15:52

CAMP Matrix Gyro Rewind via ferrata set

De Matrxi Gyro Rewind van CAMP is een comfortabel via ferrata set dat is voorzien van elastische banden die middels een 3-wegs scharnier aan de shockabsorber zijn verbonden.

Geen problemen met de touwen

CAMP heeft bij het ontwerp van de Matrix Gyro Rewind goed gekeken naar een probleem dat bij veel klettersteige ontstaat: het over elkaar en in elkaar draaien van de banden. Zeker bij het inklikken van de carabiners in tegenovergestelde richting ontstaat dat probleem nog al eens: niet alleen de banden zelf draaien om hun as, maar draaien ze in elkaar omdat niet steeds dezelfde volgorde van in- en uitklikken van de carabiners wordt aangehouden. Dankzij de Gyro-swiffel kunnen de banden niet alleen netjes om hun eigen as draaien, maar ook draaien ze om elkaar heen. De swiffel heeft namelijk op 3 punten een ‘scharnier’.

Rewind houdt de banden kort

Het woord Rewind in de naam van dit set staat voor het feit dat de banden elastisch zijn. Ze blijven daarmee kort als ze onbelast zijn en dus heb je er nauwelijks omkijken naar. Belast zijn de banden ongeveer twee keer zo lang dan onbelast. De kans dat ze ergens ongewild achter blijven hangen wordt daarmee tot een minimum beperkt.

Carabiners minder prettig

Persoonlijk vind ik de gebruikte carabiners van het Matrix Gyro Rewind set minder prettig in het gebruik. Waarschijnlijk puur een kwestie van smaak, maar ik vind ze niet echt prettig in de hand liggen en bovendien openen ze veel minder makkelijk dan bijvoorbeeld de carabiners van de mijn BD Easy Rider set. Grootste nadeel vind ik echter de kleine opening van de carabiners. In catalonie wordt nog al eens gebruik gemaakt van kettingen in plaats van kabels op via ferrata routes en dan is het prettig om carabiners te hebben met een grotere opening.

Conclusie

Al met al is de CAMP Matric Gyro Rewind een redelijk prettig VF-set voor routes waar geen of nauwelijks gebruik wordt gemaakt van kettingen. De set is met zijn 645 gram (inclusief mesh opbergzakje) zeker niet super licht, maar het extra gemak van de Gyro-swiffel en het Rewind-principe wegen daar prima tegenop.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.camp.it/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: