Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Armytek Viking Black

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 08-04-2014, 05:56

Armytek Viking Black

Na jaren van trouwe dienst is de Surefire G2 led toe aan een opvolger, een vervanger is het niet... de Surefire blijft het perfect doen maar met de enorme voortgang in LED-techniek was ik toch wel toe aan iets nieuws. En ja na vijf jaar mag je toch wel eens wat anders?

Wensenlijstje & Gebruik

Ik zocht dus een nieuwe zaklamp, een lamp die ik net als de G2 dagelijks met me mee kan dragen en een die veel gebruikt zal worden. Ik zocht een lamp die naast een enorme hoeveelheid lumen ook zeer degelijk, praktisch en zuinig in gebruik. Dit alles moet toch mogelijk zijn met de huidige generatie LEDs. Vanuit deze achtergrond ben ik gaan grasduinen op het internet en kwam uit bij het Canadese Armytek, dit merk heeft een redelijk beperkt aanbod maar is zeker zeer vernieuwend bezig, ze gebruiken de laatste technieken en krijgen vanuit allerlei hoeken uitstekende kritieken over de bruikbaarheid en duurzaamheid. Vanuit mijn wensenlijstje heb ik via de aardige productfilter en wat leeswerk de gewone Viking v2.5 XM-L2 uitgekozen als mijn nieuwe dagelijkse zaklamp.

Features

Armytek heeft 2 series lopen, dit heeft te maken met de LED driver. Je hebt de PRO serie en de “gewone”. De PRO variant is zoals de naam doet vermoeden de meest uitgebreide lampen serie. Dit zijn exact dezelfde lampen als de gewone reeks alleen werkt de driver anders, dit betekent dat je door het indrukken van de tailcap switch en door te draaien met de lamp kop allerlei te programmeren standen in de lamp kunt zetten. Leuk als je dit nuttig vindt maar voor een dagelijkse lamp ga ik voor de iets eenvoudigere serie, deze lamp heeft 4 standen, die alleen met de zgn tweelijns keuze werkt. Door het draaien van de lampkop schakel je tussen de max stand (1010 LM) en de overige 3 standen.

De Lamp werkt vrij simpel. Door de tail switch eerst vast te draaien (los is de verzekering dat de lamp niet spontaan aan kan) en de knop deels in te drukken krijg je licht, dit wordt gebruikt als je kort licht wil hebben. Een zgn tactical switch dus. Door in de tweede lijns modus, door de lampkop iets los te draaien, kom je hiermee in de stand van 200 lumen. Een serieuze bak licht, in veel gevallen is dit te veel licht. Door de knop kort los te laten en weer in te drukken gaat de lamp naar de volgende licht stand, 85 lumen, dat is gelijk aan de G2. En door nogmaals de knop even los te laten en weer in te drukken ga je naar de 8 lumen stand, zat licht voor veel taakjes, lezen van kaarten, iets in je rugzak zoeken etc. Door de knop door te drukken in de stand die je wilt hebben blijft de lamp in deze status.

Heb spontaan behoefte aan een hoeveelheid licht waar een gemiddelde mede mens bang van wordt, namelijk de 1010 lumen stand, dan hoef je enkel de lamp kop maar vast te draaien en je hebt een enorme bak licht. De 1010 lumen worden zeer netjes in drie fases uitgestraald, een dikke kern met hieromheen een brede corona met veel licht, en een waaier aan licht naar opzij. Al met al een serieus zoeklicht. En zeker iets wat je niet op je medemens wilt projecteren, heb zelf de fout gemaakt om eens in mijn eigen gezicht te schijnen. Daarmee heb je direct hoofdpijn garantie. Niet doen dus.

De lamp is opgebouwd uit een aantal segmenten, het geheel is opgetrokken uit duurzaam aluminium met een zeer dikke annodering, voelt zelfs bijna plakkerig aan. De kop is met zijn enorm diepe lens (die echt spiegeltje glad is!) het gene wat deze lamp een stukje langer maakt tov de G2. De Viking is 2,5 cm langer dan de G2 en de kop ansich is 8 mm breder. De kop van de G2 is voorzien van platte vlakken, de Viking niet, hiervoor hebben ze een zgn “tactische ring” opgenomen in het geheel, deze is van rubber dus blijft de lamp goed stil liggen en houdt deze fijn vast. De losse segmenten zijn voorzien van een redelijk fijne spoed en O-ringen die fabriek af goed in de silicone pasta zitten. En wat ook fijn is, op de veer die de battery op zijn plek houdt zit een stevige metalen plaatje bevestigd, hierdoor beschadigd je battery niet snel.

Al met al voelt het lampje zeer degelijk aan. De Viking met een 18650 battery weegt 210 gram tov de uit Nitrolon opgebouwde G2 met CR123A cellen die 123 gram weegt. De degelijkheid komt dus met een beetje meer gewicht.

Omdat ik de lamp toch zeer regelmatig gebruik heb ik een setje met 18650 batteryen en een snel lader aangeschaft. De G2 slikt alleen CR123A batteryen dus die heb ik ook altijd liggen. Prima combi, de lion 18650 battery laad snel en geeft behoorlijk veel vermogen, de vermelde branduren heb ik niet kunnen na meten maar ik geloof de waardes wel. Na een avond spel was de lamp zeker op de max stand nog niet leeg. Verder wordt er door Armytek bij de levering direct een aantal handige dingen mee geleverd, zo krijg je standaard een foudraal mee geleverd, deze kan met een vaste lus aan je riem, met een los te nemen deel met een drukker en klitteband is deze compatibel met bv een Molle webbing of een andere riem systeem kunt gebruiken. Ook zit hier een kleine D ring aan. Ook zitten er reserve O-ringen, een riemclip en een keycord in de verder minimalistische doos.
Helaas heb ik nog geen passende verkeers-conus kunnen vinden die past.

Conclusie

Deze lamp brengt meer dan je verwacht, de G2 had natuurlijk maar 2 standen, aan of uit. De Viking is door de 3 “normale” standen erg divers in gebruik, ik merk dat ik toch vaak terugschakel naar 8 lumen, voor de meeste zaken is dit een fijne lichtsterkte, de 85 lumen is voor buiten een prima lichtsterkte je hebt een behoorlijke bundel met licht waarmee je het meeste wel gedekt hebt. Maar erg vaak gebruik ik toch de 200 lumen in een situatie buiten, een dikke bundel met licht met een mooie waaier eromheen waarin je echt heel veel details terug ziet. De 1010 lumen kun je gebruiken als zoeklicht, echt heel veel licht. Op de MTB rijd ik in de winter met twee 900 lumen lampen, een op het stuur en een op de helm. Daarmee creëer echt een aardige tunnel van licht.

Door de afwerking en de mogelijkheid om herlaadbare 18650 batteryen te gebruiken is dit zeker een serieuze kanshebber als je opzoek bent naar een kleine maar zeer krachtige zaklamp. De bediening is even wennen maar je bent het zo gewoon. En als je kijkt wat de lamp moet kosten met de meegeleverde accessoires moet ik bekennen dat ik dit zeker geen dure lamp vind en zeker een perfecte oplossing voor mijn wensen.

Specificaties van de fabrikant:

• LED: Cree XM-L2 U2 (white) met een levensduur van 50.000 uur
• Duurzame afwerking met matzwarte anodisering (Premium type III hard anodizing 400HV)
• Tactische schakelaar aan de achterkant van de lamp met momentary en vaste stand
• Geharde, ultraheldere glazen lens met antireflectiecoating en een 98-99% helderheid
• 4 lichtstanden (8 lumen, 155 u; 85 lumen, 20 u; 200 lumen, 8 u en 1010 lumen, 1 u 40 min.)
• Bereik van de bundel: 300 m
• Constante lichtopbrengst door digitale regeling
• Werkt op 2 CR123A batterijen of 1 18650 accu
• Lengte: 15,2 cm
• Dikte: 2,54 cm (body)
• Dikte: 4,0 cm (kop)
• Gewicht: 165 gram excl. batterijen
• Waterdicht volgens IPX-8 norm

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.armytek.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: