Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Armytek Baracuda pro

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 12-03-2017, 15:24

Armytek Baracuda pro

Nu de donkere dagen voor kerst daar zijn toch maar een review over deze handspot. Deze zaklamp is niet zo maar een lampje voor dagelijks gebruik, eerder om mensen uit het bos te schijnen of als je langdurig erg veel licht nodig hebt.

Materiaal

De Armytek zaklampen zijn opgetrokken uit zeer degelijk Aluminium met de kenmerkende zwarte anodering. Zoals je mag verwachten is zowel de lens als de spiegel optisch prima in orde. De body is verder voorzien van een aantal keringen en een erg fijne draad. Standaard is er het body deel voor 2 18650 cellen aan de kop gekoppeld. Echter is er standaard ook een body deel voor 1 18650 cel meegeleverd.

De led die verwerkt is in de lampkop is een Cree XP-L HI Warm, zegmaar de standaard voor de sterkere zaklampen. Met de driver zoals deze door Armytek toegepast wordt levert deze led maximaal 1470 Lumens op, met een flat-runtime van 90 minuten. Deze “zaklamp” beschikt naast een slimme driver ook twee parallelle stroom kanalen. Met de kop maximaal dicht is de Turbo stand. De kop een 1/8 terug losgedraaid activeert de tweede lijn, hierin zitten de extra functies. Met een korte druk op de knop schakel je tussen de 2 tot 440 lumen en de stroboscoop stand. Door de lampkop een aantal maal los en vast te draaien beperk of vergroot je de opties.

Deze lamp werkt op 1 of 2 18650 cellen of 2 of 4 cr123a cellen. De schakelaar zit achterop, en is van het tactische type. Dus door de knop in te drukken activeer je de lamp kort en als je dan doorklikt blijft de lamp aan. Om te schakelen tussen de opties in de tweede lijn druk je de knop kort in en laad je deze weer los om vervolgens weer de knop in te drukken totdat de gewenste stand ingeschakeld is en klik je door.

Meegeleverd in de handige opberg doos zijn extra o-ringen, een polskoord, een kort body deel voor 1 18650 cel, een riem klipje, een riemholster en een reserve schakelaar knop.

Gebruik Deze lamp is een toevoeging op mijn andere zaklampen die ik vaak gebruik (dagelijks de A2 en ‘s weekends een Viking beide van Armytek) die vooral tevoorschijn komt op evenementen of tijdens een avond spel in het bos. Deze lamp is gemaakt voor de grote afstand. Je schijnt er zo een halve kilometer ver mee. Dit komt door de extreem grote spiegel en lens diameter. Het Ledje zit verstopt in het smalste deel van de kop.

Door de redelijk smalle body is het draagcomfort van deze lamp echt uitstekend, de boel is niet te zwaar en het balans punt zit met de lange body ter hoogte van de led. In en uitschakelen gaat met de tactische schakelaar op de achterkant van de lamp. Het switchen tussen de standen is gewoon heel erg simpel, beetje indrukken/loslaten/beetje indrukken tot de gewenste stand daar is en dan door klikken. De maximale stand activeer je direct door de kop helemaal vast te draaien, de tweedelijns functies komen te voorschijn als je de kop een 1/8 terug losdraait. In deze versie zitten er twee opties voor de tweedelijns standen. Of firefly 2-low-mid-high of firefly, firefly2-low-mid-high en stroboscoop.

In de praktijk gebruik ik meestal de mid of high stand van de lamp, erg veel licht voor een serieus lange periode. In de max stand heb je dus 1470 lumen voor anderhalf uur en schijn je op een halve kilometer zo ongeveer alles uit het bos.

Deze lamp is echt bedacht als zoeklicht, dat zie je duidelijk aan het licht patroon. De “throw” is op 5 graden en de “spil” is 40 graden. Dus een heel erg sterke bundel die op 675 meter een 1470 lumen in de maximale stand oplevert. Door de sterk gefocuste bundel kun je echt zaken heel erg uitlichten. Met deze lamp heb ik al eens bij een kleine “toneel voorstelling” bij een kampvuur als volg spot gespeeld.

Conclusie

Als toevoeging op mijn “lampjesverzameling” zoals sommigen dit noemen is dit zeker een van de best afgewerkte lampen. Een beetje overkill voor gemiddeld gebruik is dit zeker, maar als je een weekendje in het bos zit met scouting is langdurig veel licht echt een pre. De meest gebruikte lamp blijft een 2 D cells Maglite bij de collega’s maar dat is echt totaal geen match in vergelijking met deze lamp. Zowel in gebruiksduur, lichtbundel als de afwerking steekt deze zaklamp met kop en schouders boven de rest uit. Flatrun in combi met de goede gekozen output modi zijn erg fijn in gebruik. Zoek je dus een high-end zaklamp en mag deze best wat groter zijn, dan is deze lamp zeker een kanshebber. Niet goedkoop maar zeker zijn geld waard.

Pluspunten

  • Makkelijk in gebruik
  • Gigantisch bereik
  • Handig en degelijk opbergkoffertje met accessoires

Minpunten

  • Is wel echt erg groot

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.armytek.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: