Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Armytek Partner A2 xm-l

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 01-10-2014, 06:50

Armytek Partner A2 xm-l

Een lamp voor echt dagelijks gebruik, daar was ik ook nog naar op zoek. Tot op heden zat er in de tas altijd een klein lampje, meestal een Maglite, AAA lampje van Leatherman of iets dergelijks maar na de aanschaf van de Viking toch verslingerd geraakt aan de kwaliteit van Armytek.

Wensenlijstje en gebruik

Voor het dagelijkse werk op kantoor of werkplaats en rond het huis gebruik ik veelvuldig een zaklampje. Tot nu toe waren dit altijd een aantal verschillende lampjes, gewoon wat er voor handen was. Maar na het zeer overtuigende gebruik van de Viking zeg maar verslingerd geraakt aan de Armytek lampen. Op basis van mijn wensenlijstje voor een lampje voor alledag toch mijzelf laten verleiden om te gaan grasduinen is het sortiment van Armytek qua compacte lampjes. Op zoek dus naar een compact model voor dagelijks gebruik met batterijen in de maat AAA of AA. Deze keuze voor penlight batterijen komt natuurlijk voort uit het feit dat deze altijd en overal voorhanden zijn, ook op kantoor en zeker thuis. Op de website van Armytek in de sectie voor outdoor/camping kom je de kleinere lampjes tegen. Er zijn in het kort 2 keuzes, de lampen die werken op de CR123A cellen die zijn gemarkeerd met een C en de versies die werken op een AA batterij, deze zijn te herkennen aan de A type aanduiding. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Partner A2 xm-l. Simpele keuze, heel erg veel output in 2 standen, ietjes kleiner dan de oude Maglite en met een difuser lens.

Uitvoering

Deze Armytek is in vergelijking met de andere lampen redelijk eenvoudig uitgevoerd, niet te veel poespas en simpele bediening. Zeker iets wat je wilt hebben voor een lampje die je altijd voorhanden hebt. De lamp bestaat uit de bekende zwaar uitgevoerde aluminium body met een lampkop en een “tail-cap” waarin de schakelaar bevestigd zit. Het geheel is redelijk lineair opgetrokken, aan de achterkant en vlak voor de kop zit een vertanding uitgefreesd waardoor de lamp niet weg rolt op een plat vlak en vlak achter de “tail-cap” zitten een viertal ringen uitgefreesd, ter verfraaiing en hierdoor hebben je vingers ook een grip als je de lamp “tactisch” vasthoud. De lamp is zeker niet lomp dik en houd dan ook prettig vast. De schakelaar op de “tail-cap” is een robuuste aan/uit schakelaar. Je kunt deze alleen indrukken om de lamp in te schakelen en door de schakelaar nogmaals kort in te drukken schakel je tussen de 2 lichtsterktes. De lamp geeft 85 of 330 Lumen aan output, dat is zeer zeker niet te vergelijken met de ouderwetse Maglite AA... Door de achterkant los te draaien kun je 2 penlight batterijen plaatsen in de lamp. Je ziet dan ook direct dat de body echt heel dik is uitgevoerd, in vergelijking met andere lampjes lijkt dit zelfs extreem dik. Ook dit lampje is ruim voorzien van een silicone vet ter afdichting op het draad en zitten er degelijke O-ringen op de bekende plaatsen. De lamp is uitgerust met een difuser lens, dit wil zeggen dat de bundel veel breder vervormd wordt dan bij een standaard lens, die zijn over het algemeen veel mee gefocust. Dat heeft als voordeel dat de lamp veel verder reikt met een dunne bundel. Door het gebruik van een difuser lens heb je een veel betere verdeling van het licht op een groter vlak, je kunt dus meer binnen de bundel vangen, het licht reikt echter een stukje minder ver. Echter lijkt mij dit juist veel fijner voor het type gebruik van een lamp als deze, je wil natuurlijk veel meer licht op kortere afstanden gebruiken. De 85 lumen zijn over het algemeen meer dan voldoende voor het meeste wat je aan het doen bent in en om huis, op kantoor of tijdens een gemiddeld tripje in het buitengebied. Kaartlezen kan, maar je moet wel oppassen dat je je zelf niet verblind. Met de 330 lumen heb je echt een hele bak licht voor handen, erg handig als je wat kwijt bent in het donker of als je een wat grotere ruimte wil verlichten. Door de difuser lens is dit zeker geen spot voor het uitlichten van een bepaald punt maar juist om veel licht te brengen op gemiddelde afstand, bv om vanaf een vast punt de boel bij te lichten als je je tent wilt opzetten midden in de nacht op een zeer donker plekje. Of als je je band moet plakken in het donkere bos (yep, ervaringsdeskundige...) De gehele lamp is dus opgetrokken uit een zeer degelijk aluminium, en deze is geanodiseerd met dezelfde dikke coating als bv de Viking serie. Erg stroef en plakkerig dus, maar ook zeer “wear proof”. De lens is opgebouwd uit 2 delen waarvan een de difuser is.

Conclusie:

Deze lamp brengt meer dan je oude vertrouwde AA zaklamp als bv de Maglite, en als je het goed in beschouwing neemt is dit zeker een koopje, naast de lamp krijg je een setje reserve O-ringen, een reserve rubber knop, een polslus en een riemholster. De lamp loopt op zeer voordelig verkrijgbare batterijen en haalt erg serieuze branduren uit 2 AA's. Heb je dus nog geen zaklamp met een krachtige LED of ben je opzoek naar een degelijk niet al te dure maar toch erg “hufter proof” lampje dan zou deze zeker niet mogen missen op je short list. Zoals ook op de kop te lezen valt “extreambright and easy” en dat is ook precies wat de lading dekt. Makkelijk in gebruik, zeer zeer degelijk voor een redelijk zacht prijsje. Ze kosten rond de 40 euro, een goedkope Maglite (met krypton bulp) doet rond de 20 euro en een LED variant doet rond de 55 euro. Een zeer terechte aanrader volgens mij.

Specificaties van de fabrikant:

 • LED-zaklamp, aluminium Body
 • LED: Cree XM-L
 • Duurzame afgewerkt met matzwarte anodisering
 • Schakelaar aan de achterkant van de lamp
 • Geharde, ultraheldere glazen lens met antireflectiecoating
 • 2 lichtstanden: 330 lumen (1 u 25 min.) en 85 lumen (7 u 45 min.)
 • Bereik van de bundel: 90 meter
 • Constante lichtopbrengst door digitale regeling
 • Werkt op 2 AA-batterijen
 • Lengte: 14,6 cm
 • Dikte: 2,4 cm (body)
 • Gewicht: 85 gram excl. batterijen, 130 gram incl. alkaline batterijen.
 • Waterdicht volgens IPX-8 norm

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.armytek.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: