Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Armytek Partner C4 White

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 17-01-2022, 01:51

Armytek Partner C4 White

Na jaren gebruik van de Partner A2 was deze uiteindelijk versleten en aan vervangen toe. Na wat speurwerk ben ik uitgekomen op de Partner C4, deze werkt met de grotere 18650 Lithium batterijen en omdat deze ook in de andere zaklampen worden gebruikt daarom een makkelijke keuze.

Zaklamp voor dagelijks gebruik

In mijn dagelijks bestaan heb ik denk ik vaker een zaklamp in mijn handen dan tijdens outdoor tripjes. In mijn werk mag ik vaak inspecties uitvoeren of heb ik juist wat licht nodig op plaatsen waar dit niet zomaar voor handen is. Hiervoor gebruikte ik altijd de Partner A2, makkelijk lampje met afdoende licht, simpel in gebruik en eigenlijk kon deze altijd wel mee. Daar deze echt het aan het einde van zijn leven zat ben ik overgestapt naar de C4 variant. Deze C4 versie werkt ook op 2 batterijen maar dan wel de wat grotere 18650 cellen die ik ook in de meeste andere zaklampen gebruik. Dat maakt het wel zo gemakkelijk.

Waar de A2 een lens had met een "Honeycomb" structuur waardoor je alleen een diffuus lichtbeeld had (dus een grote vlek met licht zonder een spot in het midden) heeft deze lamp een traditionele lens, een met een spot en een behoorlijk "spil" zoals ze dat noemen. Dit levert een wat ander lichtbeeld op maar je kunt er dus ook zaken juist mee uitlichten. De lamp werkt met een "tactical switch" op de draaidop achterop de lamp, ook weer net zo gemakkelijk te vinden als op de oude lamp. Echter heeft deze lamp in het gewone menu 4 licht standen en met een draai aan de kop de powermodus waarbij er 1200 lumen uit komt. Heel erg veel licht dus...

Gebruiksgemak

Deze versie is de versie met de White XPL led erin, geeft dus een wat kouder wit licht. Dat komt in mijn gebruik het beste uit. Deze led geeft in de standaard modus 2 ½, 32, 190 en 410 lumen aan licht af en in de Turbo 1200 lumens (OTF lumens). Meestal gebruik ik de 190 lumen en met de 2 stuks 18650 cellen ga ik daarmee naar de 20 uur licht op deze stand. Meer dan voldoende dus. Het mooie van deze lamp boven de vorige versie die ik had is dat deze lamp start vanuit de firefly modus als de batterijen eruit zijn geweest en dan opbouwt naar de 410 lumen, dus je verblind jezelf niet als je deze lamp aanzet maar je kiest voor de hoeveelheid licht die op dat moment nodig is.

Door de kop van de lamp vast te draaien ga je naar de power of turbo modus, daarmee komt direct de maximale hoeveelheid licht uit de lamp. En dat is heel erg veel licht voor een redelijk klein lampje als deze. De "throw" is niet gigantisch met deze lampkop, maar dat is logisch, is maar 25,4 mm breed en vrij kort. Maar dat was ook niet waarom ik deze lamp heb.

Inschakelen van de lamp doe je door de knop in te drukken, bij een "half-press" gaat de lamp aan en kun je door kort uit en in te schakelen opschakelen tussen de standen, als je bij de hoogste stand bent aangeland en nog en keer uit en inschakelt dan begin je weer bij firefly. Door de knoop door te klikken schakel je de lamp permanent in de gekozen stand en deze stand houd de lamp vast als je hem weer uitschakelt en een tijdje later weer inschakelt. Door de kop vast te draaien gaat de lamp naar de turbo modus en draai je deze weer een 1/8 terug los schakelt de lamp naar de normale modi. Heel erg eenvoudig dus.

Batterijen zitten in de erg stevige body tussen twee veren ingeklemd waardoor er geen spanningsverlies optreed als de lamp een schok te verduren krijgt, dat is ook erg fijn. En deze lamp kan werken op een scala aan cellen, standaard steken er 2 18650 cellen in, maar er kunnen ook 4 CR123A cellen in (niet oplaadbaar dus) of 4 18340 cellen (oplaadbare CR123A). De meest gebruikte cellen die ik heb zijn de 18650 cellen, dus dat is makkelijk.

Opladen gebeurt met een losse lader, helemaal prima want ik heb naast deze lamp nog een tal van andere toepassingen voor deze cellen en kan ze makkelijk wisselen. Bij de lamp zitten verder nog een riemtasje, polskoord, clip voor in de broekzak en een zakjes met extra o-ringen en een rubbertje voor over de knop. Al zal die laatste vermoedelijk wel weer net zo lang mee gaan als bij de A2. Een erg compleet setje dus.

Conclusie

Prima zaklamp voor mijn dagelijkse toepassingen, alleen is deze wat aan de grotere kant tov de meeste lampen met 2 AA/LR6 batterijen. Daar tegenover staat dat er heel stabiel veel licht uit komt en dat je de cellen niet zo vaak hoeft op te laden. Deze lamp is voorzien van dubbele o-ringen, dubbele contact veren, erg tacky zwarte coating en heeft allerlei veiligheidstest achter zijn naam staan. Een betrouwbare partner dus voor de meest uiteenlopende klusjes, van rond het huis tot in het veld. Voor mij de meest handige lamp voor dagelijks gebruik. Collega's die eerder stonden te kijken met hun telefoon flitser vragen mij meestal om een paar tellen mee te kijken tegenwoordig.

Pluspunten

  • Makkelijk in gebruik
  • Genoeg lichtstanden
  • Lomp stevig
  • Complete set aan onderdelen accessoires meegeleverd
  • Werkt op krachtige Lion batterijen

Minpunten

  • Groot (vooral lang) met een lengte van 18,8mm
  • Door de 2 18650 cellen toch wat zwaar

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.armytek.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: