Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Vapur Anti-bottles

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 08-06-2015, 10:50

Vapur Anti-bottles

De zogenaamde anti-bottles van Vapur zijn flexibele drinkflessen: stevig, praktisch, hermetisch afsluitbaar en gemakkelijk op te rollen als ze eenmaal leeg zijn. De anti-bottles nemen daardoor na gebruik weinig ruimte in beslag in de rugzak en kunnen gemakkelijk meegenomen worden.

Waarom een Vapur anti-bottle?

Misschien is het goed om je eerst af te vragen waarom iemand überhaupt met een dergelijke flexibele fles op pad zou gaan. Ten eerst voor het milieu! Bedenk namelijk maar eens hoeveel mensen d natuur in trekken met een gewone plastic fles die ze na gebruik weggooien. Uiteindelijk doe je daar de natuur totaal geen plezier mee, je zou beter een fles kunnen hergebruiken. En dat is precies wat je met de anti-bottles kunt doen. De naam zegt het al: je verbruikt geen flessen meer. Maar daarnaast is de Vapur anti-bottle ook gewoon bijzonder praktisch. Ze zijn licht van gewicht (de Eclipse 0,6 weegt inclusief dop en clip slechts 39 gram), zeer sterk (3-laags BPA-vrij kunststof), praktisch aan je rugzak te hangen en klein in te pakken na gebruik. Bovendien is de fles gewoon in de vaatwasser te reinigen.

Twee soorten Vapur anti-bottles getest

Ik ben in de gelegenheid geweest om twee compleet verschillende soorten anti-bottles van Vapur te testen: enerzijds de bijzonder stoer ogende matgroene Eclipse en anderzijds de zeer stijlvolle Vintage, een flexibele wijnfles.

De Vapur Eclipse, de flexibele drinkfles

De Vapur Eclipse is vooral bedoeld voor ruig gebruik: hij heeft een stoere look, is voorzien van een zogenaamde SuperCap en is voorzien van een handige clip waarmee hij niet alleen aan de rugzak kan worden gehangen, maar tevens extreem compact opgerold kan worden. De fles is goed te vullen als je de SuperCap er afdraait. Met de SuperCap geplaatst blijft er een kleine opening over waaruit je prettig kan drinken. Deze is overigens ook gewoon met handschoenen te openen tijdens winterse tochten. De grote oranje clip is handig om de fles aan de rugzak te hangen, hoewel de fles ook prima in het zijvak kan worden opgeborgen. Is de fles gevuld, dan blijft hij ook gewoon rechtop staan. Ik heb mijn fles op verschillende tochten gebruikt en vond hem erg handig. Vóór een warme dag heb ik hem tevens een nachtje in de diepvries laten liggen zodat ik de volgende dag ijswater had. Uiteraard warmde het water vrij vlot op gedurende de dag, maar invriezen is dus prima mogelijk. De fles ligt tijdens het drinken ook comfortabel in de hand, hoewel het materiaal wel ietwat glad is. De 0,6 liter fles die ik probeerde gaf voldoende water voor een halve dag. Later op de dag vulde ik hem eenvoudig weer met gefilterd koel water uit de beek.

Vapur Vintage, de flexibele wijnfles

Van een heel ander kaliber is de Vapur Vintage. Deze is puur bedoeld voor de levensgenieter die tijdens zijn wandeling ook graag een glaasje wijn drinkt. En dat doe ik regelmatig op korte tochten, dus ook dit model moest geprobeerd worden. De Vintage werd geleverd inclusief een set zeer stevige drinkglazen van flexibel kunststof. Het is mij na vele tochten nog niet gelukt ze te breken, ondanks flink misbruik door ze onderin de rugzak op te bergen of gewoon rond te laten slingeren. De Vintage is gemaakt van een transparant gestreept kunststof, waardoor je kunt zien tot hoever er wijn in je flexibele wijnfles zit. De fles wordt geleverd met een losse schenktuit, wat voor mij betreft tevens het enige minpunt aan deze fles is: niet alleen is deze drinktuit vrij overbodig, maar tevens is de kans op kwijtraken vrij groot omdat hij los bij de fles wordt geleverd. Persoonlijk liet ik deze dan ook al na de eerst tocht thuis. In de Vapur Vintage past overigens precies een volle fles wijn, dus je kunt prima naborrelen met je vrienden aan het eind van een wandeling.

Conclusie: goed voor het milieu en praktisch

Ik kan eigenlijk niet anders zeggen dan dat de Vapur anti-bottle bijzonder praktisch zijn in het gebruik. Dat ze goed zijn voor het milieu is een mooi pluspunt. Iets waar veel mensen wellicht niet eens bij stilstaan. Een goede reden voor hen om eens te kijken hoeveel gebruikte plastic flessen er eigenlijk worden weggegooid zonder dat deze goed worden gerecycled (bespaar je de moeite: 175 biljoen… 176.000.000.000 flessen!). Kortom: de Vapur anti-bottles zijn wat mij betreft aanraders voor jezelf en voor het milieu.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.vapur.eu/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: