Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Camelbak Eddy+ filtered by LifeStraw

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 27-03-2024, 02:18

Camelbak Eddy+ filtered by LifeStraw

Ik ga regelmatig de bergen voor dagtochten en dan weet je niet altijd hoeveel water je mee moet nemen. De Camelbak Eddy+ filtered by LifeStraw is ideaal voor zulke tochten, want je kunt de fles vol met water meenemen en vervolgens onderweg bijvullen als je langs een stroompje of bron komt.

Filteren in twee fasen

De Camelbak Eddy+ filtered by Lifestraw is uitgerust met een zogenaamde tweetraps filter van Lifestraw. De eerste fase bestaat uit een hollevezelfilter, welke zaken als bacteriën, parasieten en microplastics. Juist dat laatste wordt steeds belangrijker, aangezien je tegenwoordig ook op de meest afgelegen plekken al microplastics in stroompjes en meertjes kunt vinden. De tweede fase bestaat uit een zogenaamde ionenfilter, welke zorgt dat lood, chloor en andere chemicaliën welke zich in het water bevinden sterk worden verminderd. Ook de smaak en de geur wordt door deze tweede filter sterk verbeterd.

Volgens de specificaties van Camelbak/Lifestraw zorgt deze combinatie voor het tegenhouden van:

  • 99,9999999 % van de bacteriën
  • 99,999 % van de protozoa
  • 99,999 % van de Microplastics

Gemakkelijk te gebruiken

Je zou denken dat een filter met dubbele werking wellicht ook wat lastiger is om te gebruiken. Maar niets is minder waar: de Camelbak Eddy+ filtered by Lifestraw is waarschijnlijk één van de gemakkelijkste filters die ik ooit hebt gebruikt. Voordat je de filter voor de eerste keer gebruikt dien je de filterelementen uiteraard eerst even goed af te spoelen met schoon kraanwater. Vervolgens draai je alles weer in elkaar en is je filter klaar voor gebruik. Zelf vul ik hem altijd thuis al met gewoon drinkwater, om vervolgens tijdens mijn dagtocht de fles bij te vullen waar het kan. Op die manier bespaar ik niet alleen gewicht aan het begin van de tocht, maar heb ik ook altijd voldoende water onderweg.

Robuust gemaakt

De Camelbak Eddy+ die in dit geval is gebruikt heeft een inhoud van 1 liter en is gemaakt van robuust Tritan Renew kunststof. Dat betekent dat het materiaal voor 50% is gerecycled. Het materiaal is bijzonder stevig en kan tegen een stootje. Mijn fles is al meerdere keren op de grond gevallen en dat heeft tot op heden nog nooit tot een breuk geleid. En omdat de filter stevig in de fles zelf is geplaatst, is deze ook veilig tegen stoten of vallen.

Prettig drinken

Vooraf dacht ik dat het drinken door een soort van filter-rietje lastig zou zijn, Het drinken is echter verrassend makkelijk. En hoewel Camelbak waarschuwt dat zeker in het begin het even wennen is, heb ik dat geen enkele keer zo ervaren. Op de bovenkant van de fles is een zogenaamde omklikbare bite valve geplaatst. Deze klik je omhoog als je wilt drinken en dat doe je dan weer door zachtjes op het ventiel te bijten. Ben je klaar met drinken, dan druk je het ventiel gewoon weer naar beneden en is hij hermetisch afgesloten.

De handige loop aan de bovenkant is ook praktisch, daarmee kun je de fles gemakkelijk uit het zijvak van je rugzak trekken of hem met een karabijnhaak ergens aan hangen.

Drogen is wat lastiger

Omdat de filter zich in een afgesloten fles bevindt is het drogen na gebruik wat lastiger. Zelf los ik dit op door na een dagtocht de fles en de onderdelen van de filter nog eens af te spoelen en vervolgens alles apart van elkaar te laten drogen. Daarmee voorkom je de opbouw van allerlei ongewenste geurtjes en bacteriën in je fles. En bedenk ook dat het slim is om na afloop van gebruik een keer stevig te blazen door de bite valve, waardoor je het opgehoopte water in de filter verwijdert en het drogen dus nog sneller gaat.

Conclusie

Voor mij is de Camelbak Eddy+ filtered by LifeStraw ideaal voor een dagtocht waarbij ik niet verwacht dat ik water nodig heb om te koken en ook niet direct een paar liter water de hele dag met me mee wil dragen. Hij is betrouwbaar en zorgt dat ik gedurende de hele dag voldoende water bij me heb. Uiteraard (wellicht ten overvloede) is deze filter niet geschikt om water te filteren voor koken, aangezien je enkel water filtert tijdens het drinken.

Pluspunten

  • Robuust en toch betrekkelijk licht van gewicht
  • Zeer gemakkelijk in gebruik
  • Tussentijds gemakkelijk bij te vullen

Minpunten

  • Drogen is wat lastiger (kost tijd)

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.camelbak.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: