Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Klymit Static V Insulated

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 13-08-2016, 02:20

Klymit Static V Insulated

Al jaren heb ik geslapen op verschillende matjes van oa Therm-a-Rest, mijn eerste 'echte' lichtgewicht mat was echter een opblaasbare mat van het huismerk van de V&D. In die tijd was dit echt een lichtgewicht dingetje, makkelijk in gebruiken en voor die tijd erg comfortabel.

De huidige matjes die we gebruikten zijn zeker nog niet op maar we (vrouw en mijzelf) waren opzoek naar wat meer comfort zowel in de zomer en als het wat kouder is.

Na wat speurwerk en wat uitproberen van wat matjes van kennissen tot de concusie gekomen dat veel luchtmatrassen met banen in een richting niet lekker liggen, of dat ze te veel herrie maken of in sommige gevallen gewoon boven budget zijn. Nu liep ik na wat surfen en wat video reviews over de matten van Klymit over gegaan tot de aanschaf van twee matjes van het geisoleerde static V type.

Klymit kennen de meeste mensen van hun meer exotische matjes als de Inertia matten die allen met een bepaalde body mapping in gedachte voorzien zijn van allerlei gaten in de matten... niet helemaal wat ik zocht. Echter heeft dit merk ook een aantal meer traditionele matten in de Static serie. Deze serie matten kent naast 3 verschillende typen (regular, luxe en insualted) een aantal veschillende kleuren. Niet dat dat belangrijk is voor mij, als ze maar lekker liggen en makkelijk in gebruik.

Materiaal

De mat is gemaakt van 75D polyester, en is gevoerd met een synthetische isolatie. Door deze isolatie is de mat geschikt voor 3 seizoenen gebruik en heeft deze een R waarde van 4.4. Wat kermerkend is voor de matten van Klymit is de manier hoe de mat inelkaar steekt. De matten worden blijkbaar gemaakt door een fabrikant die gespecialiseerd is in het maken van reddingsvesten. Dat blijkt ook in de hoge afwerkingsgraad van de matten. Niets op aan te merken. Echter is er geen antislip coating aangebracht op de mat.

Gebruik

We hebben deze matten nu alweer een behoorlijk aantal nachten in gebruik en eerlijk is eerlijk, het is even wennen met dit soort matten, de selfinflatables rol je uit en na een tijdje blaas je deze dan verder bij totdat deze strak staat. Deze matten moet je volledig zelf op blazen, nu is dit niet direct een probleem maar voor andere merken luchtmatrassen hebben ze accessoires waarmee je je matje kunt opblazen, bij dit merk gebruik je gewoon je longen. Het ventiel werkt hier wel erg prettig voor, zit zowel een dichtdruk deel in als een draai gedeelte waarmee je de boel hermetisch afsluit.

De matten zijn ietsje anders van formaat dan een Thermarest prolite die we tot hier voor in gebruik hadden. 183 bij 58,4 en 6,5 cm. Hierdoor hebben we een setje couplers voor het aan elkaar maken van de matten zelf in elkaar moeten klussen.

Door de manier van lassen van de twee lagen materiaal is er een speciaal V profiel ontstaan wat zeer comfortabel ligt en doordat de zijkanten een stukje dikker zijn rol je niet van je mat, dit is ook een erg prettige bijkomstigheid... dan heb ik eindelijk ook eens mijn eigen mat voor mezelf.... je zou verwachten door dat deze lassen redelijk wat oppervlak innemen dat dit oncomfortabel zou kunnen zijn doordat dit kou zou doorlaten oid maar niets is minder waar. Echter is er geen antislip op de mat aangebracht waardoor de mat zelf een beetje kan schuiven, maar tot op heden is dit niet als hinderlijk ervaren.

Opblazen is zo gebeurd, met een ademteug a 12 a 14 is de mat goed op sterkte en opruimen is zo gedaan, mat leegdrukken en dan opvouwen en oprollen. De mat is opgerold kwa formaten gelijk aan een prolite 4 en kwa gewicht ook.

Conclusie

Deze mat is wat mij betreft echt een aanrader als je opzoekt bent naar een mat voor jaar rond gebruik. De Klymit matten zijn een stukje gunstiger geprijsd als de tegenhangers van de bekendere merken. Over de duurzaamheid kan ik niet klagen, het materiaal doet steviger aan als die van andere merken, en in het gebruik is deze ook perfect.

Specificaties

 • Weight: 709g
 • Dimensions: 183 x 58.4 x 6.5cm
 • Packed Size: 12.7 x 20.3cm
 • Fabric: 75D Polyester
 • 4-Season Insulated Sleeping Pad
 • Warmth all year long, R-Value 4.4

Pluspunten

 • Geweldig lig-comfort
 • Door de V-structuur rol je niet weg
 • Prijs/kwaliteit-verhouding is super
 • Erg warme mat

Minpunten

 • Geen losse pompaccessoire beschikbaar
 • Niet bij een van de grote outdoor winkels te koop

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.klymit.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: