Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Cumulus Comforter XL700

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 30-12-2016, 04:58

Cumulus Comforter XL700

Hadden we dat 10 jaar geleden maar gedaan, switch van 2 slaapzakken naar 1 quilt. Ons nieuwe slaapsysteem bestaat naast de Klymit-V matten nu uit een super-quilt van Cumulus.

Materiaal

Een quilt is eigenlijk niet meer dan een zeer luxe dekbed, deze variant van Cumulus is opgetrokken uit heel erg hoogwaardige materialen en zeker met veel kennis van zaken en waardering hiervoor in elkaar gezet.

De buitentijk van deze Quilt bestaat uit Pertex Quantum, een kunststof materiaal die uit zeer fijne draden geweven wordt en van nature zeer zacht is en daarbij ook nog eens behoorlijk winddicht en dampdoorlatend. Ik vermoed dat ze deze Pertex tijk ook voorzien hebben van een DWR finish, douw parelt heel mooi af van de tijk.

De vulling bestaat uit hoogkwaliteit Pools ganzen dons, 850 Cuin volgens de Europese methode en van de Hydrophobic variant. Top spul dus. Door de heel erg hoge Cuin waarde heb je minder gewicht nodig om een warme slaapzak/quilt of jas te maken.

De afwerking is prima in orde, alles zit zeer netjes in elkaar, lusjes zijn mooi weg gewerkt en de aantrekkoorden zitten netjes weggewerkt. Vakwerk. Door H vormige kamers krijgt het dons de kans om maximaal presteren en je kunt het dons door de banen bewegen.

De Pertex shell is serieus dons-dicht, tot op heden nog geen donsjes voorbij zien dwarrelen.

De Quilt wordt geleverd met een propzakje, nog niet gebruikt. En een heel erg ruime opberg-gaaszak.

Quilt?

Een Quilt is eigenlijk een benaming voor veel verschillende vormen van slaap”zakken” die geen traditionele vorm hebben. Zo zijn quilts die kwa vorm een mummieslaapzak nadoen, maar waar geen bodem onder zit. Ook zijn er speciale quilts voor onder en op de hangmat, dan lig je dus tussen twee lagen dons.

Deze variant is echter wat traditioneler. Het gewoon een erg lichte en warme dekbed met lusjes zodat je feitelijk of een eenpersoons dekenmodel slaapzak kunt vouwen of een “trappelzak” waar je met twee man perfect in kunt verpozen.

Gebruik

Ons nieuwe slaapsysteem voor ons tweeën is er op gericht dan 1 persoon voor twee man spul mee kan nemen. Met deze Quilt in combi met 2 Klymit-V Static matten en een tweepersoons lakenzak past alles in een slaapzakvak van een rugzak of een Ortlieb Backroller klassik.

We gebruiken dit systeem nu een tijdje voor fiets en wandeltochten en moet bekennen dat we dit jaren eerder hadden moeten doen. Geen gedoe meer met twee mummy slaapzakken aan elkaar geritst met die fijne rits in het midden. Het werkt bij ons als volgt. In de Lavvu hebben we de twee slaapmatten aan elkaar zitten, hierop gaat de Quilt met de helft van de lusjes aan elkaar om een voeten-box te creëren, feitelijk een trappel zak dus. Hierin gaat de lakenzak. Kussentjes erbij en klaar.

Je maakt dus eigenlijk gewoon een bed net als thuis. Doordat je voeten in een voeten-box zitten rolt de boel niet van je af en blijft alles prima comfortabel ‘s nachts, en als je het dan toch warm hebt (zoals ik) kun je gemakkelijk je bovenlijf voorzien van wat frisse lucht, wat met een slaapzak met rits in het midden nog wel eens tot discussies kan lijden. Doordat je alleen met je benen op de quilt licht moet je wel een goed isolerende slaapmat gebruiken en is slapen in een lakenzak wel zeer aan te bevelen. Ook het in en uit je slaapsysteem kruipen gaat veel makkelijker is de ervaring.

Tot op heden gebruikt in de tent met temperaturen van een graad of vijf tot ergens begin twintig, heel erg comfortabel. Eenmaal thuis moet je toch weer wennen aan het gewicht van je eigen dekbed. Conclusie: Als we deze keuzen nu eens tien jaar eerder hadden gemaakt, wat een enorme sprong voorwaarts om met tweeën in een slaapsysteem te slapen, geen gedoe meer met twee mummies met de ritsen ergens in het midden. Echt heel erg comfortabel. Het scheelt op twee man bijna 950 gram wat we besparen met dit systeem, dat is bijna gelijk aan een 2 seizoenen mummy slaapzak. Cumulus maakt prima materiaal met prima grondstoffen en tot op heden blijkt het erg degelijk in elkaar gezet te zijn.

Dus met twee personen in een slaapsysteem, kijk dan zeker eens naar een Quilt als deze.

Pluspunten

  • Flexibel systeem
  • Prettig warm
  • Voor twee personen 1 item

Minpunten

  • Vergt even gewenning om de juiste setup te vinden

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.sleepingbags-cumulus.eu/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: