Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Yeti Tension Mummy 300

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 17-11-2016, 03:04

Yeti Tension Mummy 300

De Tension Mummy 300 van Yeti is een comfortabele mummy-slaapzak voor temperaturen tot net boven het vriespunt. Een donsslaapzak, verkrijgbaar in verschillende maten en voorzien van tweewegs rits en capuchon met trekkoord.

Compacte, maar comfortabele mummy-slaapzak

Met de Tension Mummy 300 komt Yeti tegemoet aan de vraag naar lichtgewicht slaapzakken voor buiten het winterseizoen, die goede isolatie bieden en tegelijkertijd ook goed comprimeerbaar zijn. De Tension Mummy 300 is verkrijgbaar in verschillende maten en ik heb met mijn lengte van 183cm voor maat L gekozen. Er is daarnaast ook nog een M- en XL-variant verkrijgbaar. Opgeborgen in de bijgeleverde comprimeerzak is de slaapzak lekker compact, zo’n 15 bij 30 centimeter en hij weegt iets minder dan 800 gram. Yeti geeft voor de slaapzak een comfort-temperatuur van 6 graden op. Zelf heb ik er met 4 graden ook zonder problemen in geslapen, maar ik ben niet iemand die het snel koud heeft. Ook voelt het binnentijk comfortabel aan direct op de huid, iets dat zeker in de warmere maanden erg belangrijk is voor mij.

Materiaal van hoge kwaliteit: Crystal Down

Yeti heeft zich sinds de jaren 80 enorm ontwikkeld als bedrijf dat kiest voor hoogwaardig dons voor haar producten. Niet alleen in de slaapzakken, maar ook zeer mooie donsjacks. De Tension Mummy 300 is voorzien van 300 gram 90/10 600+ cuin dons. Dit dons draagt de naam Crystal Down. Het is één van de beste donssoorten die er is, vanwege de enorme loft waar het over beschikt. Loft geeft simpel gezegd de veerkracht van het dons aan, maar bepaalt dus in grote mate hoeveel lucht het dons kan vasthouden. Niet geheel onbelangrijk is de zogenaamde ‘Yetis Ethical Down Standard’ die Yeti hanteert. Deze zorg ervoor dat ze precies weten waar hun dons vandaan komt en ze zo ook kunnen garanderen dat dons op een humane manier wordt verkregen.

H-Box constructie

In de Tension Mummy 300 maakt Yeti gebruik van de H-box constructie bij het stikken. Deze constructie wordt door veel andere fabrikanten Box Wall constructie genoemd, omdat de banen als het ware bestaat uit tegen elkaar liggende kamers die voorzien zijn van een ‘muurtje’ tussen elke kamer. Dit zorgt ervoor dat de slaapzak overal even dik is en er dus geen koude plekken ontstaan doordat binnen- en buitentijk tegen elkaar aan zijn gestikt. Tevens voorkomt het dat het dons zich teveel binnen de slaapzak verplaatst. Mijn ervaring na behoorlijk at nachten in deze slaapzak bevestigt dat ook: de slaapzak voelt overal lekker warm en vol aan.

Handige features

Een mummy slaapzak is een mummy slaapzak zou je zeggen. Maar het helpt als de zak compleet wordt geleverd en tevens is voorzien van enkele handige feaures. Denk daarbij aan een klein binnenzakje in de slaapzak waarin je bijvoorbeeld je hoofdlamp kunt opbergen. Ook is de capuchon voorzien van een trekkoord, waardoor je de slaapzak nog beter aan je lichaam kunt laten aansluiten en zo warmteverlies kunt verminderen. Zelf vind ik het tevens prettig dat de rits ook van onderen is te openen voor extra ventilatie bij de voeten en dat de slaapzak is voorzien van een ophanglusje aan de onderkant. Ik laat mijn slaapzak zo meestal een weekje luchten na intensief gebruik. Fijne extra is de bijgeleverde opbergzak, voorzien van mesh en ruim genoeg om de slaapzak zonder problemen langdurig in op te bergen.

Conclusie

Ik kan eigenlijk alleen maar positieve dingen verzinnen over deze slaapzak. Ik ben er bijzonder happy mee en heb er dan ook al vele nachten zeer comfortabel in geslapen, zowel in tent als in berghut en bij temperaturen van iets boven het vriespunt tot ongeveer net onder de twintig graden. Wel is de slaapzak vrij prijzig, maar gezien de kwaliteit is dat wellicht niet echt een minpunt. Naar mijn idee dan ook een aanrader voor mensen die vaak buiten de winter kamperen of huttentochten maken.

Pluspunten

  • Goed comprimeerbaar
  • Prettig aanvoelend binnentijk
  • Extra features zoals binnenzak en ophanglussen
  • Verkrijgbaar in verschillende maten

Minpunten

  • Vrij prijzige slaapzak

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://yetiworld.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: