Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Julbo Camino

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 06-06-2024, 14:29

Julbo Camino

Na jaren trouw gebruik begint de oude Julbo Zebra een beetje sleet te raken, maar dat is ook niet gek... op het bonnetje is het niet te achterhalen of er 2008 of 2009 staat bij de aankoopdatum... Maar de Zebra-lenzen doen het nog steeds prima. Na een rondgang online heb ik toch een poging gedaan om bij de lokale buitensportwinkel een paar modellen te bekijken, maar die zijn tegenwoordig meer gericht op modieuze kleurtjes dan op technisch materiaal. Bestellen van een bril kan, maar dan zit je eraan vast. En dat duurt langer en is duurder dan zelf bestellen.

PC-montuur met Reactive glazen

Julbo heeft een aantal brillen met ongeveer dezelfde vorm en functie. De Shield, Explorer, Montebianco en Camino hebben allemaal een gelijkwaardig uiterlijk en inzetbereik. Een afgeronde oogvorm zoals de oude Zebra had is er niet meer; de glazen zijn wat groter geworden en staan wat platter. De monturen zijn van polycarbonaat, prima spul dat lang kleurecht blijft en amper breekt. Deze bril heeft ook meekleurende glazen, Reactive heet dat tegenwoordig. Dat was voor mij echt een must. De glazen zijn van Trivex (geen idee wat dat voor kunststof is...) en dit wordt ook gebruikt voor veiligheidsbrillen en voor militaire doeleinden, dus ik denk dat het aardig hufterproof is en dus jaren mee zal gaan. Het meekleuren van deze glazen gaat vlot en geeft een prettig zicht. De kleur is net ietsje anders dan bij de Zebra, maar met de fietstunneltest (in volle zon de tunnel in- en uitfietsen) kleuren deze glazen net zo vlot van donker naar licht en weer naar donker als de oude bril.

Draagcomfort

Deze bril heeft, in tegenstelling tot de andere modellen in deze serie, juist geen siliconen inzetstukjes/neusvleugels etc. Bij de Zebra beginnen deze toch wel echt wat plakkerig te worden. Deze bril zit echt anders op mijn hoofd dan de oude bril omdat de glazen veel rechter staan. Hierdoor moet je om deel te nemen aan het verkeer echt de side-shields van de bril afhalen, anders heb je echt geen zicht aan de zijkanten als je over je schouder wil kijken; je kijkt nu al tegen het montuur aan. Even wennen dus. Maar de bril zit wel lekker licht en doordat de pootjes net een fractie rechter lopen drukt de bril stevig maar comfortabel boven de oren op het hoofd.

Accessoires meegeleverd

Zoals je mag verwachten met een bril van deze prijsklasse, komt deze standaard met de nodige accessoires. Zo zitten de side-shields al op de bril en komt deze in een brillenkoker waar ook een brillenkoord bij zit. Ook een zakje om de bril in te steken ontbreekt natuurlijk niet. De brillenkoker is een of andere stretch ding met twee stevige delen als deksel en bodem. Ik gebruik mijn oude brillenkoker omdat deze aardig stevig is gebleken in het verleden.

Conclusie

Na jaren gedaan te hebben met mijn oude Zebra, is de Camino toch de bril geworden waar ik lang mee ga doen. De bril zit fijn, de glazen doen het prima, geen siliconen delen die kunnen gaan plakken en prijstechnisch is het ook prima voor elkaar. Doordat er geen extra zaken als de siliconen delen in verwerkt zitten, is dit ook nog eens de goedkoopste bril in deze serie, al was dat zeker geen prioriteit bij de aanschaf. Maar soms pak ik toch de Zebra weer. Deze bril past niet altijd het beste onder bepaalde fietshelmen. Onder mijn dagelijkse fietshelm, een Met, gaat het prima, maar onder de Endura voor op de MTB zit hij niet altijd fijn en beslaat dan wat makkelijker omdat hij klem zit. Maar verder is het een bril die ik hopelijk net zo lang ga gebruiken als de Zebra. Dan is het zeker geen slechte investering.

Pluspunten

  • PC montuur
  • Veel keuze in glazen
  • Reactive glazen
  • Wat hippere vormgeving dan de Zebra volgens mijn omgeving...

Minpunten

  • SideShields in het verkeer zijn een no-go
  • Brillenkoker mocht wat steviger

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.julbo.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: