Home » Materialen » Materiaal-besprekingen
Lightwave t2 ultra xt
Ingezonden door: Dennis Waterman
Gepubliceerd op: 29-10-2006, 15:18

Lightwave is nog niet zo lang actief op de Nederlandse markt als een aantal andere gerenommeerde merken. Toch beginnen vooral hun tenten al behoorlijk bekend te worden en dat is geen toeval, Lightwave biedt zowel goede kwaliteit als goede service.
De T2 ultra xt is een 4-seizoenen tweepersoonstent met een extra grote voortent die qua model en afmetingen zich nog het best laat vergelijken met een Hilleberg Nallo 3 GT. De voortent is groot genoeg voor 2 rugzakken of 4 fietstassen zonder dat je daardoor je tent niet meer in kan. En natuurlijk is er daar ook genoeg ruimte om te koken bij slecht weer. De term ultra slaat op het gebruik van het ultralichte ripstop nylon waar de tent van gemaakt is. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de prijs, en daarom is er ook een T2 trek xt; een halve kilo zwaarder maar dan ook zon 260 euro goedkoper. Behalve dat de ultra versie lichter is dan de trek uitvoering, is het gebruikte doek ook sterker. Lightwave is bovendien één van de weinige tentenfabrikanten die zich waagt aan een uitspraak over de UV-bestendigheid van het doek. Voor de trek uitvoering wordt gegarandeerd dat deze het minimaal 4 maanden moet kunnen uithouden en voor de ultra uitvoering is dit zelfs 6 maanden. Aangezien de oprichters van Lightwave uit Nieuw-Zeeland komen weten ze wat UV-straling is en hebben we het dus niet over 4 resp. 6 maanden in de winter op de Veluwe.
De T2 ultra xt is makkelijk en snel op te zetten. De 3 boogstokken hebben verschillende kleuren die overeenkomen met de kleuren van de stoksleuven zodat vergissen eigenlijk niet mogelijk is. De boogstokken zijn niet regelmatig halfrond gebogen, maar hebben een knikje bovenop. Lightwave noemt dit ARCHitektur en dit zou stabieler moeten zijn, wat middels een berekening ook inderdaad kan worden aangetoond. Voordeel is in ieder geval dat er bij regen minder water boven op de tent blijft staan. Zowel de binnentent als de buitentent staan in principe al met 4 haringen en zijn makkelijk strak te trekken. Aanvullend kunnen er dan nog 6 extra haringen worden gebruikt voor het vastzetten van de buitentent en dan zijn er ook nog 6 scheerlijntjes die als éénpunts- of tweepuntsbevestiging uitgezet kunnen worden. De tweepuntsbevestiging is dan eigenlijk voor erg harde wind, maar in praktijk ga je niet steeds de bevestiging van de scheerlijnen veranderen en zal je dus ongeacht het weer een tweepuntsbevestiging gebruiken. De tent wordt overigens geleverd met erg stevige aluminium haringen, zo te zien de MSR needle stake. Niets is onverwoestbaar, maar deze haring komt dicht bij. Als laatste versteviging kan dan nog met klittenbandjes de buitentent aan de boogstokken worden vastgemaakt op 8 plaatsen. De binnentent en de buitentent moeten apart worden opgezet en afgebroken, wat bij regen dus onherroepelijk leidt tot een natte binnentent.
Zoals iedere tunneltent is ook de T2 ultra xt ondanks de ARCHitektur stokken wat onrustig bij wind, daar is weinig aan te doen. Wat wel opvalt is dat bij regen met name de achterkant behoorlijk doorhangt en soms zelfs tegen de binnentent aankomt. Gelukkig worden er elastiekringen bijgeleverd zodat de vaste aanspanning van de buitentent kan worden vervangen voor een elastische aanspanning waardoor het doorhangen kan worden gecompenseerd. Dit blijkt in praktijk echt nodig te zijn. Over de stormbestendigheid kan ik alleen maar tevreden zijn. In Nieuw Zeeland heeft hij de passage van 3 zware depressies in 3 dagen overleeft, waarbij gedurende 3 dagen bijna continu windkracht 9-10 stond met windvlagen tot 110 km/h. Aangezien de wind ook 3 keer veranderde van noordoost naar zuidwest en weer terug was een beschutte opstelling niet mogelijk. Ondanks dat de tent regelmatig bijna platgedrukt werden bleef de tent van binnen droog. Er moet wel de kanttekening worden gemaakt dat de klikkers van de scheerlijnen blijkbaar zo scherp zijn dat ze in de scheerlijnen snijden waardoor deze uiteindelijk worden gestript. Zo moesten tijdens de genoemde storm 5 van de 6 scheerlijnen worden vervangen. Men kan zich afvragen of dat bij dit soort weer niet gewoon te verwachten is. Een tweede minpuntje dat boven kwam was dat door de storm de buitentent behoorlijk had geschuurd over de stoksleuven, met name ter plaatse van de klittenbandjes. Het gevolg was dat er daadwerkelijk gaten in de stoksleuven waren gesleten. Hier komt dan echter de goede service van Lightwave om de hoek kijken: zonder enig probleem en zonder enige kosten werd de binnentent omgewisseld voor een nieuwe, waarbij ik er ook nog 6 nieuwe scheerlijnen bij kreeg (de sterkere variant die normaal bij de 5-seizoenententen zitten). Overigens verzekerde Lightwave dat per 2007 het ontwerp van de binnentent verandert waardoor het genoemd probleem met schuren niet meer kan optreden.
Samenvattend is de Lightwave t2 ultra xt een prettige tent die groot genoeg is voor 2 personen en licht genoeg voor in de rugzak. De tent kan tegen een stootje en kan zich daarmee meten met een aantal andere vooraanstaande tentenmerken.
Gewicht: 2300 gram (minimum)
Kleur: groen
Tentdoek: dubbelzijdig siliconen gecoat 30 denier ripstop nylon, 5000 mm waterkolom
Tentbodem: PU gecoat 50 denier ripstop nylon, 5000 mm waterkolom
Prijs: 660 euro
Meer informatie?
Voor meer informatie: https://www.lightwave.uk.com/
Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:
- Bespreking van Lightwave Firelight 550 (01-04-2013, 05:59)
Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:
- Bespreking van Rab Downpour Eco Waterproof Jacket (05-06-2023, 06:14)
- Bespreking van VAUDE Neyland zip-off pants (16-05-2023, 14:03)
- Bespreking van Fjällräven High Coast Hydratic Trail Jacket (16-05-2023, 13:29)
- Bespreking van Helly Hansen Men's Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket (08-02-2023, 10:15)
- Bespreking van Helly Hansen Women's Valdisere 2.0 Jacket (08-02-2023, 10:15)