Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Lightwave Firelight 550

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 01-04-2013, 05:59

Lightwave Firelight 550

In de afgelopen maanden heb ik het geluk gehad om een splinternieuw product van Lightwave te mogen proberen: het topmodel uit hun nieuwe slaapzakkenserie, de Firelight 550. Een extreem lichte, zeer warme en bijzonder comfortabele donsslaapzak.

Nieuw maar met ruime ervaring

Hoewel slaapzakken volledig nieuw zijn voor het merk Lightwave, zijn ze dat niet voor de mensen achter het merk. Al jarenlang maken zijn namelijk topslaapzakken onder het merk Crux en de ervaring die ze daarmee hebben opgedaan zijn nu verwerkt in de slaapzakken voor Lightwave. En dat is te zien: dit is duidelijk een slaapzak die is gebaseerd op ervaring in zowel het gebruik van de slaapzak zelf als van het toepassen van superieure materialen.

Superieure materialen

Laat ik dus beginnen met de materialen van deze slaapzak te bespreken. Belangrijkste is wellicht de vulling. Darvoor gebruikt Lightwave Pools dons van bijzonder hoge kwaliteit. Denk daarbij aan een fillpower van maar liefst 900 cuin (naar Amerikaanse maatstaven zelfs 970). Het zal je dus niet verbazen dat de loft enorm is: uit een heel klein zakje komt een heerlijk warme slaapzak die zich binnen no time met lucht. Al dat dons zit verpakt in een stevige, maar zeer lichte, buitentijk van Pertex Quantum. Dit materiaal combineert een zeer laag gewicht met een ongekende stevigheid voor dergelijk dun materiaal. Daarnaast is de rits een #5 van het bekende YKK, wat garandeert dat je rits jarenlang meegaat.

Praktische features

Dat de mensen van Lightwave al jarenlange ervaring hebben met het maken van slaapzakken is op te maken uit de praktische features van de slaapzak. Zo zitten er zowel aan het voeteneind als d zijkant van de slaapzak lussen om de zak op te hangen. De capuchon is voorzien van een eenvoudig bedienbaar elastisch trekkoord, evenals de dikke tochtkraag die in de slaapzak op schouder/nekhoogte zit verwerkt. Binnenin is er uiteraard een klein vakje om iets in op te bergen en de rits is verder volledig voorzien van een ‘anti-vastloop’ naad. Diezelfde rits is overigens voorzien van een treklus, zodat je hem ook met handschoenen en/of koude vingers gemakkelijk omhoog kunt trekken. Prettig vind ik verder dat hij over de volle lengte van de slaapzak loopt en bovendien in twee richtingen kan worden open gedaan.

Heerlijk warm

Zoals je mag verwachten van een slaapzak met zulke eigenschappen en materialen is hij heerlijk warm. Het gewicht van nog geen 800 gram biedt warm comfort tot een temperatuur van ongeveer -7 graden Celsius. Zelf heb ik tot nu toe nog slechts bij -2 graden de slaapzak uit kunnen proberen en dat gaf geen enkel probleem: de hele nacht heerlijk warm. Goed is overigens om daarbij rekening te houden met het feit dat Lightwave de slaapzakken in drie verschillende maten aanbiedt. Dus je kunt een slaapzak aanschaffen die goed aansluit op je eigen lengte, waardoor opwarmen en warm blijven nog beter gaat.

Beperkte verkrijgbaarheid

De Firelight slaapzakken van Lightwave zullen helaas erg beperkt verkrijgbaar zijn. Het superieure dons dat gebruikt wordt is lastig verkrijgbaar namelijk. En dat is eigenlijk ook weer heel goed: Lightwave kiest er namelijk bewust voor om te werken met Poolse leveranciers, zodat het dons op zeer ethische wijze wordt verkregen. Op die manier is er weliswaar minder dons verkrijgbaar, maar kun je dus met een gerust hart slapen in deze donzen slaapzak.

Conclusie

Deze slaapzak is dankzij de combinatie van extreem hoge loft en bijzonder laag gewicht direct één van mijn favorieten geworden. Hij is heerlijk compact mee te nemen, is bijzonder comfortabel en zeer prettig in het gebruik. En misschien komt het felle rode kleurtje nog wel eens van pas in geval van nood en ik de aandacht van iemand moet trekken...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.lightwave.uk.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: