Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Helsport Fjellheimen 2 camp

Ingezonden door: Gregor Servais
Gepubliceerd op: 29-10-2006, 16:08

Helsport Fjellheimen 2 camp

Ik heb al eens eerder over deze tent geschreven op Hiking-site.nl, hier nu voor de nieuwe materialen-besprekingen rubriek een aangepaste versie:

Een tunneltent zoals de Hilleberg Nallo GT2 maar dan van het Noorse merk Helsport. Met een grote luifel om rugzakken en schoenen in te parkeren, zonder dat de ingang versperd wordt en er nog steeds ruimte genoeg is om te koken wanneer het weer slecht is.

De tent weegt volgens Helsport 2,3 kg, volgens mijn weging inclusief alle materiaal (pakzakken en tentreparatie spul) 2849 grammen.

Het materiaal van de buitentent is Helsport Superlight® 1000 nylon Ripstop, en het zou volgens de website van Helsport in elk geval een hogere watercolumn hebben dan 4000mm. De informatie die Helsport hierover geeft is een beetje onduidelijk aangezien ze aangeven dat ze er eigenlijk maar liever niet aan beginnen om die watercolumn aan te geven gezien de grote verschillen die de verschillende testmethodes kunnen geven. Ik ben er zelf niet zo heel erg in thuis, hoewel ik wel de gegevens van verschillende tent fabrikanten heb vergeleken. Zo zou, volgens www.globetrotter.de de buitentent van de Nallo2 GT ultra de watercolumn van de buitentent 3000mm zijn.

De tent wordt geleverd met 17 v-vormige haringen die je als je alle spanlijnen gebruikt ook allemaal nodig hebt.

Drie stokken van Scandium Superpole® in stukken van 38 cm. De middelste stok is het langst en had wat mij betreft een andere kleur mogen hebben dan de andere twee stokken voor een snellere herkenning. Netjes mee geleverd: 2 extra delen en een verbindingsbusje,

Anders dan bij de Nallo lopen de stokken door een sleuf aan de binnenkant van de buitentent. Dit geeft de tent een goede stroomlijn voor de wind. De tentstokken, 3 stuks dus, worden aan de buitenkant van de buitentent ’ingevoegd’ terwijl de stokken vervolgens aan de binnenkant van de buitentent door een sleuf gaan. Heel soepel komen de stokken niet op hun plek, het laatste stukje moet je even kijken of ze echt helemaal in het einde van de stoksleuf zijn aangekomen. Aan de "stok-invoerkant" plaats je als de stok helemaal op zijn plek is het einde van de stok in een stokhouder. Dit laatste gaat soepel. Met een spanbandje kunnen de stokken vervolgens krommer of minder krom gespannen worden.

Bij het afbreken moet je de stok vanaf de "gesloten sleufkant" er uitduwen. De stok er via de ingang uittrekken werkt niet zo goed omdat de stok iets teveel weerstand voelt waardoor je de stokken uit elkaar trekt.

De binnentent hang je snel en makkelijk in de buitentent. Een kleurgecodeerde lus met clip moet als eerste bevestigd worden, links onderin achterin, en als die zit wordt vanzelf duidelijk hoe de binnentent verder opgehangen moet worden. Je kan ervoor kiezen om de tent in zijn geheel af te breken later, of de binnen en de buiten tent weer te scheiden. Je kan ook heel eenvoudig de binnentent los clippen om een grotere ruimte onder de buitentent te creeeren. Al doe je dat denk ik niet snel als de matjes en slaapzakken al uitgerold liggen.

De ruimte van de binnentent is 230 lang bij 105 breed aan de achterkant en 130 breed aan de deur kant. 105 hoog. Voor lange mensen zal het wellicht een beetje krap zijn. Het voeteneind van de slaapzak raakt de binnentent, wat eventueel aanwezig condens met de slaapzak in aanraking brengt. Aan twee kanten een zit een opbergvakje, en er zijn lusjes in de nok van de tent om iets op te hangen.

Niet superveel ruimte in de binnentent maar zeker niet te krap. De binnentent heeft een gaasdeur en een dichte deur. Aan het voeteneind-gedeelte bevindt zich een afsluitbare ventilatie opening, met ook een gaasafsluiting. Ook is het mogelijk om vanuit de binnentent door deze ventilatie opening heen middels twee koordjes de ventilatie opening aan de achterkant van de buitentent te openen of te sluiten. Dit werkt allemaal goed.

De tent heeft 1 vaste ingang, wat wel eens jammer is omdat je deze tent het liefst met de kont in de wind zet en de ingang dan niet altijd aan de gewenste kant zit.

Na verschillende tochten met deze tent, oa in Patagonië zijn mijn ervaringen als volgt: De tent laat zich na enige oefening makkelijk opzetten, buitentent eerst, of eventueel met binnentent in 1 keer. De tent is goed weersbestendig, stevige patagonische winden deden de tent alleen maar wat lawaai maken maar altijd had ik het gevoel dat het stond als een huis. (wel alle spanlijnen gebruiken)

De buitententstof rekt aardig op als het nat wordt, wat het nodig maakt om de spanlijnen even opnieuw aan te spannen, of zelfs om de haringen aan de achterkant een beetje te verplaatsen. Dit ook om te voorkomen dat het aan de achterkant te slap hangt en zich een plasje water op het bijna liggende doek vormt. Als tip aan helsport zou ik voorstellen om de lussen voor de haringen wat langer en verstelbaar te maken.

De tent is behoorlijk lang, 4 meter 10, inparkeren kan dus wel eens lastig zijn.

Handig is het om een grondzeil mee te nemen. Helsport zelf maakt dat niet en gaat dat ook in de toekomst niet doen. Grondzeil van Bever Aquafolie weegt als je voor de hele lengte van de tent wil ongeveer 500gram...

Wat mij betreft zijn de pro’s van deze tent:
De enorme ruimte in het voorgedeelte van de tent,
Het zeer geringe gewicht in verhouding met de ruimte,
Sterke stormvaste 3 seizoenstent,
Kleine pakmaat.

Contra:
Geen flexibele ingang
De prijs (539 euro)

Links:
www.helsport.no
http://www.breedeveldkamperen.nl/
Eerdere review door mij: http://www.hiking-site.nl/prikbord.php/133/7178

Vergelijkbare tenten:
Fjallraven Akka Shape R/S 3 (http://www.fjallraven.se/)
Hilleberg Nallo 2 GT (http://www.hilleberg.com)
Terra Nova Laserlarge 2 (http://www.terra-nova.co.uk)

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.helsport.no/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep: