Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Solhuma Vital Stove

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 01-07-2009, 06:14

Solhuma Vital Stove

De Vital Stove van het Canadese Solhuma is een brander die primair is bedoeld als overlevingsbrander in geval van een natuurramp. In de praktijk blijkt deze allesbrander echter ook prima geschikt te zijn voor buitensporters die een stevige brander willen hebben die tevens geschikt is om een mini kampvuurtje op te stoken.

Werking

De Vital Stove werkt volgens het principe dat een constante aanvoer van zuurstof een vuur aanwakkert. De brander is dan ook voorzien van een kleine ventilator die op 2 standen kan draaien om voor die aanvoer te zorgen. Tevens is er een schuifpaneel om de toevoer tijdelijk af te stemmen door meer of minder lucht toe te laten. De ventilator werkt op 2 AA-batterijtjes, welke overigens niet standaard worden meegeleverd.

Oerdegelijk

De Vital Stove is gemaakt om te overleven en dus is het een oerdegelijke brander. Er niet zozeer naar gewicht gekeken bij het ontwerp, maar naar robuustheid, duurzaamheid en stevigheid. En stevig is deze brander, want ik heb er zelf inmiddels al redelijk zware pannen op gezet zonder dat hij een krimp gaf (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld mij Bushcooker die enkel geschikt lijkt voor lichte pannentjes). De brander heeft ongeveer het formaat van een VHS-band en de zijwanden zitten opgeklapt in de brander zelf tijdens het vervoer.

Allesbrander

De eerste keer dat ik mijn Vital Stove gebruikte was puur toeval ook direct een moment dat we hem echt nodig hadden. Tijdens een korte dagtocht had ik hem in de rugzak gestopt om uit te proberen. Geheel onverwachts brak er echter een flinke regenbui uit en konden we nog net op tijd een leegstaande berghut bereiken. Behoorlijk verkleumd gingen we op zoek naar droog hout om een vuurtje te kunnen stoken, maar dat was er helaas niet te vinden. De Vital Stove bleek echter best raad te weten met ietwat vochtig hout en al vrij snel kwamen er vlammen van een halve meter hoogte uit de brander en kon we ons aan dit mini kampvuur warmen. Met gewone lucifers of een aansteker had het waarschijnlijk veel langer geduurd voordat we een goed vuur hadden kunnen aanleggen.

Conclusie

De Vital Stove is niet bedoeld als lichtgewichtbrander en met een gewicht van 700 gram kan hij dat ook zeker niet genoemd worden. Wel kun je er echter werkelijk alles mee aan het branden krijgen, wat zeker in geval van nood een groot voordeel is. Het feit dat je er ook een grote zware pan op kunt zetten is een groot voordeel als je voor een groepje wilt koken. Klein nadeel is het feit dat je pannen vies worden van de roetaanslag, maar dat is inherent aan koken op open vuur. Belangrijk is dat je niet vergeet de brander ruimschoots te laten afkoelen na gebruik voordat je hem weer opbergt, de zijwanden blijven namelijk vrij lang heet en kunnen dus niet zo maar direct worden ingeklapt en opgeborgen.

Specificaties volgens de fabrikant

 • Gewicht: 700g
 • Lengte: 20.4cm
 • Breedte: 12.5cm
 • Hoogte (opgevouwen): 4.6cm
 • Hoogte (in gebruik): 12.5cm
 • Capaciteit: 5,68Kw/20000 Btu / h
 • Warmte: 760°C / 1200°F
 • Minimale kookoppervlakte: Ø 6,5cm
 • Maximale lading: 25 kg
 • Stroom: twee AA-batterijen
 • Gebruiksduur batterijen: 35 - 40 uur
 • 1 liter water tot kookpunt: in 3 ¼ minuten

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.vitalstove.eu/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: