Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Birdland Serai Ultra I

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 01-09-2009, 00:58

Birdland Serai Ultra I

Uit de serie op zoek naar lichter materiaal nu een materialen bespreking over een erg licht maar comfortabele slaapzak.

Dons of niet?

Voorheen hadden we altijd slaakpzakken met een kunstof vulling, dit kwam vanuit de redenatie dat het materiaal zowel goedkoper, vochtbestendiger en ietsje diervriendelijker dan dons maar om je slaapzak lichter, kleiner en comfortabeler te krijgen kom je hoe dan ook uit op dons. Na een uitgebreide zoektocht via de bekende buitensportzaken, de bekende en minder bekende buitenlandse merken en beraad met vrienden, bekenden etc. uiteindelijk uitgekomen bij Birdland.

Zij hebben op het gebied van tenten een reputatie maar op het gebied van slaapzakken kom je dit merk niet snel tegen. De slaapzakken worden nog in Nederland gemaakt waar het dons word opgewerkt en verwerkt in mooie producten.

Wanneer word ie gebruikt?

De slaapzakken gelden als 3 seizoenen zakken, dus worden bij ons ingezet bij temperaturen van rond het vriespunt tot in de zomer bij hogere temperaturen. Wat vooral opvalt tov kunststof gevulde slaapzakken is dat deze over een veel groter temperatuur bereik comfortabel aanvoelt. Dit is zeker een van de grootste voordelen van dons, buiten het gewicht en pak volume.

Er passen in een backroller twee van deze slaapzakken en er is dan nog plek over voor twee prolite 3 matjes... das dus best knap, met alle andere slaapzakken heb ik dat nog niet voor elkaar gekregen.

Wij hebben de “gewone” tijk met een ganzen dons vulling, deze is voornamelijk bedoelt voor de wat mildere condities, zowel kwa temperaturen als vochtigheid. Er echter ook versie met een xtr buitentijk die iets dikker gevuld is en beter tegen vocht kan, dus een slaapzak die voor de wat extremere situaties is bedoelt.

Conclusie:

over deze slaapzakken kan ik vrij kort zijn, ondanks veel verhalen over het merk Birdland kan ik niet anders zeggen dat vooral de afwerkingsgraad echt super is, zowel in de kwaliteit van de materialen alsmede het ontwerp.

Over de keuze van Dons boven dons blijft wel een behoorlijke afweging, maar de voordelen zijn zeker de meerprijs van een donzen slaapzak waard.

Specs volgens de fabrikant

Birdland Serai Ultra I
Aantal seizoenen: 3
Model: Mummy
Vulling: 90 % ganzendons
Vulgewicht: 300 gr.
Gewicht: 790 gr.
Materiaal: Novaskin
Afmetingen: 215x75x50 cm.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.birdland.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: