Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Terra Nova Laser Space 2

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 03-10-2010, 13:09

Terra Nova Laser Space 2

De Terra Nova Laser Space 2 is een bijzondere tunneltent. Hij is namelijk hoog. Erg hoog. In het midden heeft deze 1-stoks(!) tent namelijk een hoogte van bijna 1 meter 80. Dat komt omdat die ene stok met een enorme boog door het midden loopt en daarbij de vestibule en de tweepersoons binnentent overspant. Aan beide zijden is er verder wel een klein stokje om meer ruimte in de binnentent te creëren, maar die zijn niet noodzakelijk om de tent op te zetten.

Rechtop aankleden

Een groot nadeel van kleine trekkerstentjes is vaak dat je om je om- of aan te kleden redelijk lenig moet zijn en dat vaak liggend en half zittend moet doen. Niet in de Laser Space 2. Hierin kun je gewoon rechtop staan en je gemakkelijk om- of aankleden zonder direct tegen het tentdoek aan te stoten. De binnentent is er ruim en hoog genoeg voor, maar de vestibule ook. In die laatste passen overigens met gemak 2 fietsen, die je dan ook gewoon rechtop kunt stallen in de tent. Maar ook een derde persoon en enkele rugzakken.

Bijzondere vormgeving, bekende kwaliteit

De Laser tenten van Terra Nova zijn erg populair onder lichtgewicht buitensporters. De Laser Space 2 is een beetje een vreemde eend in de bijt, voornamelijk vanwege zijn vormgeving. Zo heeft hij bijvoorbeeld een beschermband over de stok/middennaad omdat het materiaal zo dun is dat de naden niet getaped kunnen worden. Hij lijkt bijna een tipi, zo hoog, maar is toch gemaakt van hetzelfde lichtgewicht materiaal als veel van de andere Laser tenten van Terra Nova (zeer dun nylon, met een waterkolom van 3000mm). Aan de achterzijde is een handige extra ingang, zodat je daar ook naar binnen en buiten kunt gaan.

Voordelen

Naast het voordeel van de enorme hoogte en de zeer ruime vestibule, is er ook nog het feit dat je de binnentent er gewoon in kunt laten zitten. Met andere woorden: je kunt ook in de regen de tent opzetten zonder dat de binnentent direct kletsnat wordt. Deze hangt namelijk in de buitentent en kun je dus ofwel laten zitten ofwel er later in hangen. Ook prettig is het (verhoudingsgewijs) lage gewicht van net 3 kilo en het pakvolume van ongeveer 55 bij 20 centimeter. Dat ondanks de ruimte van de tent zelf.

Nadelen

De Laser Space 2 heeft echter ook het nadeel dat je erg veel haringen nodig hebt om hem helemaal stormvast neer te kunnen zetten. Hij staat weliswaar met een stuk of 10 haringen al prima op de camping, maar verwacht je storm dan zijn er zo’n 30 haringen nodig om alle scheerlijnen en lusjes vast te zetten aan de grond. En wil je niet met de hele dunne bijgeleverde lichtgewicht satéprikkers op pad, dan komt er dus toch wat gewicht bij door die haringen.

Ook voor rolstoelers

Wellicht het vermelden waard. Ik had er zelf niet aan gedacht, maar de eerste keer dat ik de Laser Space 2 op een camping had opgezet kwam er een vrouw naar me toe om wat meer over de tent te weten te komen. Het geval wilde dat haar broer in een rolstoel zat, maar toch nog graag wilde kamperen met een trekkerstent. Het grote voordeel van de Laser Space zou zijn dat hij zich gewoon in de rolstoel kan aankleden en de rolstoel ook prima in de vestibule geparkeerd zou kunnen worden. Zoals gezegd niet iets waar ik zelf snel op zou komen, maar toch wel interessant voor mensen in die situatie lijkt mij.

Conclusie

De Laser Space 2 van Terra Nova is een tent voor mensen die een redelijk klein pakvolume en betrekkelijk laag gewicht willen combineren met een tent die veel ruimte biedt. Ik ben er erg tevreden over, ondanks dat er behoorlijk wat haringen nodig zijn om hem perfect stormvast op te zetten. In combinatie met een tarp/wing is hij ook ideaal als soort van basecamp tent.

Specificaties volgens fabrikant

  • Formaat: 2-persoons
  • Stokken: 14,5mm DAC
  • Minimum gewicht: 3,05 Kg
  • Pakgewicht: 3,30 Kg
  • Pakvolume: 55cm x 20cm
  • Maximale externe hoogte: 178 centimeter
  • Binnenlengte: 350 centimeter
  • Buitentent: Nylon (3000mm)
  • Grondzeil: Nylon (5000mm)
  • Haringen: 2 grams en 5,5 grams titanium haringen meegeleverd

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.terra-nova.co.uk/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: