Home » Materialen » Messen en gereedschap » Messen

Messen

Het mes is waarschijnlijk één van de oudste gereedschappen die de mens tot zijn beschikking heeft. Waren het in het stenen tijdperk nog scherp gemaakt stenen, daar zijn het nu high-tech tools van gecombineerde metaalsoorten voor een optimale gewicht, hardheid en duurzaamheid verhouding.

Het mes is dan ook een uitermate geschikt hulpmiddel tijdens buitensport-activiteiten. Een stevig mes kan je namelijk gebruiken voor de meest uiteenlopende zaken. Denk bijvoorbeeld aan het snijden en smeren van je brood tot het snijden van kleine takjes tot aanmaakhout voor een warm kampvuur. Daarnaast zijn er tegenwoordig zoveel verschillende soorten messen, dat je altijd wel een mes kunt vinden dat precies aansluit bij je eigen wensen en behoeften.

Een mes is echter ook een stuk gereedschap waarmee je de mooiste dingen kunt maken. Neem bijvoorbeeld eens de tijd om van een stuk hout dat je op de grond hebt gevonden iets moois te snijden. Je zult zien dat het bijzonder makkelijk is om een eigen kunstwerkje te maken terwijl je bijvoorbeeld aan de waterkant zit te wachten tot je kleren weer droog zijn.

 

Maar ook kan een mes in extreme situaties je leven redden. Je kunt er immers mee seinen (spiegelen van de zon). Of het kan in minder extreme situaties een handige hulp zijn bij het verlenen van eerste hulp (op maat maken van een spalk, verwijderen van splinters met een pincet of het knippen van verband met de schaar).

Door al deze toepassingen heeft het mes een niet meer weg te denken plaats ingenomen in de standaarduitrusting van elke hiker die voor meerdere dagen van de bewoonde wereld is verwijderd.

Helaas is het echter nodig om het gebruik van messen binnen bepaalde wetten vast te leggen, simpelweg omdat het ook als steekwapen kan worden gebruikt. Zeker in deze tijd van veel zinloos geweld is het dan ook aan te raden om je mes alleen dan mee te nemen, als je denkt het echt nodig te hebben voor buitensport-activiteiten. Zelfs een multi-tool of klein mes kan tegenwoordig immers door de politie in beslag worden genomen als je het op het verkeerde moment op de verkeerde plaats in je zak blijkt te hebben.