foto

Aanschaf van wandelstokken

Als je een willekeurige buitensportwinkel binnenstapt zul je verbaasd staan over het grote aantal wandelstokken dat er te krijgen is. Je hebt ze immers in alle soorten en maten. Daarom een klein overzicht van zaken waar je op kunt letten als je besluit om wandelstokken aan te schaffen.

Eendelig of meerdelig?
Meerdelige wandelstokken hebben het voordeel dat je ze makkelijker kunt opbergen. Daarnaast zijn ze makkelijker in te stellen voor wat betreft de lengte die je nodig hebt. Daar staat tegenover dat eendelige stokken vaak iets meer gewicht kunnen hebben zonder door te buigen en dus iets geschikter zijn voor het zwaardere werk. Let bij beiden in elk geval op of ze geschikt zijn voor je lichaamslengte. Ideaal voor het vlakke wandelen is een stok waarvan het handvat ter hoogte van je elleboog reikt, terwijl voor bergachtige routes een kortere (berg-opwaarts) of langere (berg-afwaarts) juist meer geschikt is.

Materiaal handvat
Het handvat kan van verschillende zaken gemaakt zijn. Zo zal het handvat van een houten wandelstok vaak van blank hout zijn, terwijl je bij de moderne fabrieksstokken kunt kiezen uit plastic, rubber of kurk. Elk van deze heeft zo zijn voordelen. Zo is plastic vaak goedkoper, neemt kurk je zweet op als het warm is en zetten kurk en rubber zich naar je hand.

Polsband
De meeste wandelstokken hebben een poslband voor een betere grip. Daarnaast is de polsband bedoeld om het gewicht te dragen en dus niet ter voorkoming van het kwijtraken van je stok. Deze band moet comfortabel om je polsen zitten en ook goed passen. Eventueel moet hij passend gemaakt kunnen worden op een makkelijke manier.

Materiaal punt
De punt waar de wandelstok mee op de grond komt kan op verschillende manieren zijn vervaardigd. Bij de klassieke houten wandelstok is dat vaak een dop van rubber. Bij de moderne fabrieksstokken kun je vaak kiezen tussen een scherpe hardmetalen punt of een beschermdop van rubber. Hierbij moet je er opletten dat de punt in elk geval slijtvast en verwisselbaar is. Op die manier kun je 'm desgewenst vervangen voor een andere mocht dat nodig zijn. Sommige fabrieksstokken hebben een flexibele punt, zodat je ook in rostachtig gebied niet bang hoeft te zijn dat de punt te gemakkelijk afbreekt.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }