foto

Verontreinigingssoorten

Voordat je gaat kijken naar reiniging van water, zul je eerst een idee moeten hebben van de verschillende soorten verontreiniging. Daarom geef ik hier een korte omschrijving van de vier belangrijkste verontreinigers:

Bij elk van deze verontreinigers wordt tevens een ziekte genoemd die vaak voorkomt. Daarbij moet je echter wel goed in gedachten houden dat er veel meer verscheidingsvormen zijn dan de hier genoemde ziekten. Daarnaast is het altijd belangrijk om goed na te denken voordat je water gaat filteren over wat voor verontreiniging er in het water voor zou kunnen komen. Als je bijvoorbeeld schuim ziet aan de oevers of veel dode vissen ziet drijven, neem dan geen risico. Het is dan beter om op zoek te gaan naar een andere bron voor drinkwater.


Bacteriën
Bacteriën zijn waarschijnlijk de meest voorkomende verontreinigers die er bestaan. Dat is ook niet vreemd, want ze zitten echt overal. Zelfs als je net je handen hebt gewassen met zeep, dan kun je er vanuit gaan dat ze binnen enkele minuten wederom worden bevolkt door bacteriën. Een groot nadeel van bacteriën is dan ook dat ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Dat gebeurt door middel van celdeling, waardoor ze in staat zijn om zich in ongeveer 40 minuten te verdubbelen.
Door hun grootte zijn bacteriën gelukkig vrij makkelijk weg te filteren uit water. Daarnaast kun je ze doden door water te koken, een truuk die bijna alle bacteriën met de dood zullen bekopen.
Een bekende ziekte die door bacteriën wordt veroorzaakt is Cholera. Deze ziekte kenmerkt zich door diarree-aanvallen en overgeven. Dit gebeurt meestal zo'n 2 tot 5 dagen nadat de ziekteverwekkers zijn ingenomen via bijvoorbeeld besmet water. Gelukkig komt Cholera op grote schaal bijna alleen maar voor in landen met een slechte hygiëne zoals bijvoorbeeld ontwikkelingslanden in Afrika.


Virussen
Virussen zijn veel kleiner dan bacteriën en daardoor dus ook een stuk moeilijker uit het water te krijgen. Over het algemeen wordt zelfs gesteld dat filters niet voldoende zijn om virussen uit het water te krijgen. Hierbij moet je echter niet vergeten dat een virus nooit alleen kan bestaan. Het moet een zogenaamde drager hebben die hen kan helpen zich te vermenigvuldigen (virussen zijn geen levende wezens en kunnen zich niet zelf vermenigvuldigen), maar dus ook een drager die hen helpt om op de plaats van bestemming te komen. Die drager is er vaak in de vorm van een bacteriën die gelukkig wel kan worden weg gefilterd uit water.
Hepatitis wordt vaak genoemd als ziekte verwekt door een virus (Hepatitis-A is zo'n virus). Ongeveer 4 weken na besmetting voelt het slachtoffer zich grieperig, slap en misselijk en krijgt men ook vaak een gelige kleur. Hieraan dankt het virus dan ook de naam geelzucht. Je kunt je inenten tegen Hepatitis, wat vaak nodig is als men op reis gaat. Het is immers een echte 'reisziekte' die vaak voorkomt na het drinken van besmet water of slecht schoongemaakt voedsel.


Protozoa
Protozoa zijn het makkelijkst uit water te filteren. Ze zijn immers vele malen groter dan de eerder genoemde virussen en bacteriën. Dat neemt echter niet weg dat ze een hike behoorlijk (en letterlijk) kunnen verzieken. Protozoa zijn, net als bacteriën, levende wezens en hebben zelfs meerdere celorganen. Dit is dan ook de reden voor hun grootte.
Naast Giardia is ook Amoebiasis een vaak voorkomende ziekteverwekker. Het brengt je volledige darmstelsel in de war en kan daardoor zorgen voor een zeer moeilijke en soms zelfs bloederige stoelgang. Door de lange incubatietijd (van 2 weken tot soms zelfs meer dan een jaar) worden de ziekteverschijnselen niet altijd gekoppeld aan het drinken van besmet water. Toch is het zaak om de ziekte snel te herkennen en te genezen, simpelweg omdat het kan uitgroeien tot ernstige uitdroging.

Chemische verontreiniging
Chemische verontreiniging wordt vaak over het hoofd gezien als het gaat om het reinigen van water. Toch moet je er van uitgaan dat veel (vooral grote) rivieren chemisch zijn verontreinigd. Hoewel dit vaak niet ernstig is (anders zouden vissen komen bovendrijven), moet je er toch op bedacht zijn dat filteren of koken vaak weinig tot geen effect heeft op chemische ziekteverwekkers. Het is dan ook zaak om je bron zorgvuldig te kiezen en niet blindweg te vertrouwen op je filter of andere zuiveringsmethode.
Als ziekteverschijnsel zul je bij chemische verontreiniging vaak te maken krijgen met vergiftiging. Je lichaam voelt duidelijk dat het iets verkeerd binnen heeft gekregen en zal dat kwijt willen. Dit uit zich dan in misselijkheid, overgeven en diarree.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 27-03-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }