Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

The North Face Half Dome Jacket

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 23-03-2011, 04:34

The North Face Half Dome Jacket

Het Half Dome Jacket van The North Face is het paradepaard voor de Summit Series van zomerseizoen 2011. Het jack is gemaakt van Gore-Tex Stretch Pro Shell en combineert daardoor waterdichtheid, winddichtheid, ademend vermogen en grote bewegingsvrijheid. Ik had de mogelijkheid om dit topjack eens stevig aan de tand te voelen.

Vuurdoop onder extreme omstandigheden

De producten uit de Summit Series van The North Face behoren tot hun absolute topproducten. Het zijn de producten die worden ontwikkeld voor extreme omstandigheden en te allen tijden moeten voldoen. Het Half Dome Jacket kreeg dan ook direct een goede vuurdoop tijdens de eerste dagtocht waarbij ik het droeg: die dag viel er maar liefst 100 liter water per vierkante meter binnen zo’n 12 uur tijd. Een ultieme test dus om te kijken of het jack echt waterdicht zou zijn en het ademend vermogen wel zou voldoen. En ik moet zeggen dat het jack de test met vlag en wimpel doorstond. Tijdens het lopen heb ik geen enkele keer het idee gehad dat ik me zorgen hoefde te maken om de regen en bij het uittrekken van het jack in de hut voelde mijn shirt en de binnenkant van het jack nauwelijks klam aan.

Prettige pasvorm

Één van de eerste dingen die opviel bij het aandoen van dit jack was de prettige pasvorm. Het jack sluit goed aan op het lichaam, is aan de achterzijde beduidend langer dan aan de voorzijde en is voorzien van de nodige verstelkoorden op de juiste plekken. De manchetten zijn schuin afgesneden, waardoor je aan de buitenkant van je handen net iets meer bescherming geniet. Extra noemenswaardig is de capuchon: zelden heb ik een capuchon op een jack gehad die zo prettig zat. Het klinkt wellicht overdreven, maar vaak belemmert een capuchon het zicht tijdens het lopen of moet je deze steeds weer opzij, omlaag of omhoog trekken. Die van dit jack zat na wat verstellen echter als een huis en toch had ik continu een goed zicht om me heen. Zeker bij het lopen onder zware omstandigheden (heftige regenval of een moeilijk begaanbaar pad) is dat voor mij een erg groot pluspunt.

Goede afwerking

Zoals je mag verwachten van een merk als The North Face is het jack zeer goed afgewerkt. De ritsen vallen mooi weg onder beschermvakjes, waardoor er geen water in de zakken kan lopen en aan de binnenzijde van het jack zie je geen enkele naad, enkel goed afgewerkte taping. Op de manchetten zitten velcro-verstelstraps en in de nek en op de kin zitten prettig aanvoelende patches om irritatie te voorkomen. De elastische verstelkoorden zijn goed bereikbaar en worden weer losgemaakt door in de voering van de jas verstopte drukknoppen. Het feit dat het rugpand van het jack extra lang is heeft zo zijn voordelen als je voorover moet bukken tijdens het lopen of klimmen in de regen.

Twee minpuntjes

Eigenlijk kon ik tijdens het uitgebreid proberen van dit jack maar twee kleine minpuntjes vinden. Het ene is een tekortkoming, het andere een overbodigheid. Allereerst de tekortkoming: er zit geen ophanglusje in het jack. Daardoor ben je verplicht om het jack aan de capuchon aan de kapstop te hangen. Hoeft op zich geen probleem te zijn, maar in mijn geval bestond een van die kapstokken in een hut uit spijkers. En daar wil je het jack gewoon niet met de capuchon aan ophangen. Overbodig vind ik één paar van de zakken waarmee het jack is uitgevoerd. Er zitten namelijk zowel 2 borstzakken als 2 grote voorzakken in het jack, maar die vallen eigenlijk over elkaar heen. De gewone zakken zouden wat mij betreft mogen verdwijnen, met name ook omdat ik er toch zelden gebruik van maak. Stop je er bijvoorbeeld een kaart of iets dergelijks in, dan wordt deze direct klam omdat het ademend vermogen van het jack direct nadelig wordt beïnvloed. Bovendien kun je niet echt in zowel de borst- als gewone zak iets plaatsen, omdat het dan steeds over elkaar schuift. Wat mij betreft mogen die zakken (hand pockets noemt The North Face ze) dus best achterwege gelaten worden.

Conclusie

Buiten die twee kleine minpuntjes niets dan lof voor het Half Dome Jacket. Het is een jack dat nog vaak mee op pad zal gaan, zeker als ik slechte weersomstandigheden verwacht. De pasvorm is prima, de waterdichtheid en het ademend vermogen perfect en hoewel de kleur (in mijn geval paars/geel) even wennen was viel deze direct in de smaak bij vrouwlief. Zoals gezegd een extra pluim voor de prettige capuchon. Een aanrader voor mensen die slecht weer tijdens hun tochten niet uit de weg willen of kunnen gaan.

Advies verkoopprijs EURO 449,95.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.thenorthface.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: