Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Hanwag Ferrata II GTX

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 12-06-2012, 15:52

Hanwag Ferrata II GTX

Hanwag heeft de zeer populaire Ferrata GTX tegenwoordig ook in een uitvoerig met hun Wishbone vetersysteem, vandaar de “II” in de naam van deze versie. Wishbone staat voor een systeem waarmee middels veters de hiel beter richting de hak van de schoen wordt gebonden. De voet zit dus steviger en stabieler in de schoen daardoor.

Hanwag Wishbone system

Het Wishbone-systeem van Hanwag bestaat uit een extra kunststof greep die achter de hiel van de voet en buiten de schoen langs loopt. Deze greep is direct verbonden aan de veters en bij het straktrekken van de veters wordt de voet dan ook steviger naar achteren, in de hielkuip van de schoen getrokken. De hielgrip wordt daarmee verbeterd en dat is vooral prettig als je veel en vaak over ongelijk terrein moet lopen zoals bij lange (alpiene) via ferrata routes het geval is. Tijdens het klettersteigen met deze schoenen heb ik inderdaad gemerkt dat ze als een huis om je voeten zitten. Mensen die soms last hebben van bijvoorbeeld schuurplekken achter op de hiel tijdens het klettersteigen zouden dan ook zeker profijt kunnen hebben van dit systeem. Wat ik zelf echter niet zo prettig vind is het feit dat het onderste en bovenste deel van het vetersysteem één geheel vormen. Wil je de veters onder de enkels (dus bovenop je voet) strak hebben, dan ben je verplicht om ook boven de enkel de veters zeer strak aan te trekken. Zelf zie ik dat liever gescheiden, zodat je bovenop je voet de veter heel strak kunt aantrekken, ze vervolgens vast kunt zetten middels een griphaakjes en dan boven de enkels iets minder strak. Dit zou bijvoorbeeld kunnen worden bereikt door de onderste veterhaakjes (die net boven het Wishbone-systeem zitten) te voorzien van dergelijke grips .

Vibram klimzool

Uiteraard heeft Hanwag de Ferrata II GTX schoenen voorzien van een goede Vibram-zool. In dit geval een speciale Climbing-versie, welke ideale grip heeft op bijvoorbeeld rotsgrond. En dat merk je goed tijdens het klettersteigen: je hebt continu een zeer goede en stevige grip. Bovendien zijn deze zolen aan de voorzijde voorzien van een zogenaamde ‘Climbing-zone’, welke goed van pas komt als je op randjes van slechts enkele centimeters moet staan en extra stevigheid en grip dus een must is. Rondom zijn de schoenen voorzien van een dunne, maar stevigbeschermrand die de voeten beschermen tegen stoten en scherpe stenen. Wat mist is een inkeping om de schoenen geschikt te maken voor stijgijzers, dus voor alpine routes waarbij je sneeuw- of ijsvelden moet oversteken zijn ze minder geschikt.

Waterdichte en comfortabele voering

Aan de binnenzijde zijn de schoenen voorzien van een ademende, maar waterdichte Gore-Tex lining, zoals de GTX in de naam al doet vermoeden. Rondom de enkels en aan de achterzijde van de tong is een dikke polstering geplaatst voor extra comfort. Als uitneembare binnenzool is een standaard zooltje van Hanwag geplaatst. Persoonlijk geef ik echter altijd de voorkeur aan een Superfeetzool, daarom heb ik deze vrijwel direct geplaatst vanaf het eerste moment dat ik de schoenen heb uitgeprobeerd.

Conclusie

Hoewel ik de Ferrata II GTX van Hanwag een bijzonder prettig klimschoen vond, die zich tevens erg goed hield tijdens langere wandelingen in bergachtig terrein, vind ik het een gemis dat ze niet zijn uitgevoerd met een systeem dat strikken in twee zones mogelijk maakt. Dat zou het comfort van de schoen namelijk vele malen verhogen in mijn ogen.

NB: aanpassingen nieuwe versie

De nieuwste versie van de Ferrata II GTX blijken inderdaad te zijn voorzien van een zogenaamde Clipclamp, welke het mogelijk maken om de veters in twee zones te strikken. Daarnaast zijn deze ook voorzien van een extra lus bovenop de tong (herenmodel) om deze beter op zijn plaatst te trekken bij het aantrekken van de schoen.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.hanwag.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: