Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Hanwag Zermatt GTX

Ingezonden door: MoreOutdoor.com
Gepubliceerd op: 19-10-2006, 11:14

Hanwag Zermatt GTX

Hanwag maakt al meer dan 80 jaar uitstekende berg- en wandelschoenen. Vroeger vooral de stevige bergschoenen zoals de Hanwag Super Friction en sinds een aantal jaren ook de soepelere modellen zoals de Banks. Nieuw zijn de winterboots van Hanwag. Van deze winterboots hebben wij de Zermatt GTX voor u getest.

De Hanwag Zermatt GTX is een hoge wandelschoen: 22 centimeter (maat 43). Qua hoogte is dit vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Meindl Island GTX of de Hanwag Alaska GTX, 2 veel verkochte B/C modellen. Het gewicht is echter veel lager: 570 gram ten opzichte van 890 gram voor de Alaska. Deze gewichtsbesparing is gerealiseerd door gebruik te maken van een lichtere zool en door cordura te verwerken in het bovenwerk.

De Zermatt heeft een speciale “Power Grip” zool. Deze zool zorgt er voor de er weinig of geen sneeuw tussen het profiel gaat zitten en dat de schoen een goede grip geeft in de sneeuw. Tijdens diverse wandeltochten in Oostenrijk hebben wij gemerkt dat dit ook echt werkt! Prima grip en geen “sneeuwklonten” onder de zool. De zool is gemaakt van een soepel materiaal. Stevig genoeg voor wandelen in de sneeuw of om te gebruiken in combinatie met sneeuwschoenen. Voor het gebruik van stijgijzers is de schoen niet geschikt, de zool is daarvoor gewoon te slap maar daar is de schoen ook niet voor gemaakt.

Door gebruik te maken van Gore Tex is de schoen 100% waterdicht en ademt hij goed. Vooral het waterdichte is natuurlijk een must voor een winterboot waarmee je lekker door de sneeuw wilt lopen. De Gore Tex voering loopt aan de zijkant van de tong door tot bovenaan. Dus ook via de zijkant van de tong komt er geen (smelt)water in de schoen. Voor de warmte, ook erg belangrijk bij een winterboot, heeft de schoen een thinsulate isolering in de teenbox en onder de zool. Voor onze wandeltochten in Oostenrijk was dit voldoende, ook bij uren lopen in de sneeuw bleven onze voeten heerlijk warm! Doordat de schoenen geen bontvoering of iets dergelijks hebben, worden ze niet te warm. Daardoor zijn ze ook bij temperaturen net boven of net onder het vriespunt prima te dragen.

Een oordeel vellen over de pasvorm van een schoen is natuurlijk erg moeilijk, immers iedere voet is anders. Wel kan aangegeven worden dat de voorkant van de schone relatief breed is; erg handig als je iets dikkere sokken draagt. Achter in de hak is de schoen weer iets smaller zodat hij goed aansluit en niet gaat schuiven. Wat mij betreft een schoen die perfect is voor de koudere dagen!

Maten: maat 3,5 tot en met 9 (lady) en maat 6 tot en met 13 (men)
Gewicht: 570 gram
Prijs: EUR 154,-
Materiaal: Sportvelour met cordura
Voering: GoreTex met thinsulate isolatie
Kleur: zwart met grijze en rode accenten

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.hanwag.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van MoreOutdoor.com: