Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Steripen waterfzuiveraar

Ingezonden door: MoreOutdoor.com
Gepubliceerd op: 10-12-2006, 14:05

Steripen waterfzuiveraar

Als klimmer kom je regelmatig in streken waar het water discutabel is en het laatste wat je wilt, is een klimtocht of toppoging te moeten staken vanwege buikloop of ander inwendig ongemak. Er zijn veel filters op de markt die allemaal 1 of meerdere minpunten hebben zoals het niet elimineren van virussen, het verstopt raken, de tijd die het nodig heeft om werkzaam te zijn, gewicht en soms ook de prijs. De SteriPen kent deze problemen niet.

Water dat gebruikt wordt voor drinkwater kan allerlei soorten ziekteverwekkers (bacteriën, virussen, protozoën parasieten enz.) bij zich dragen. Deze moeten verwijderd worden, alvorens mensen het water gebruiken, omdat ze anders ziek kunnen worden. SteriPen is de snelste, lichtste, meest eenvoudige en meest effectieve waterzuiveraar zonder gebruik te maken van chemicaliën en of andere toevoegingen aan het water. De SteriPen maakt gebruik van ultraviolette straling (UV straling is superieur aan andere desinfectiemethode) welke het DNA van micro-organismen te vernietigen, zodat deze zich niet kunnen vermenigvuldigen en ziektes kunnen veroorzaken.

Misschien dat nu de vraag bij u opkomt of de methode gevaarlijk is, maar doordat het UV licht geactiveerd wordt binnen in een fles wordt deze straling geblokt. Als extra zekerheid is er voor gezorgd dat de UV straling pas actief wordt als deze onder water is. Het gebruik is zeer eenvoudig: houdt de SteriPen gedurende ongeveer 90 seconden in een drinkfles gevuld met 1 liter water uit het hotel, rivier of meer (elke bron van helder water) en roer totdat de indicator groen wordt. Het water is nu vrij van bacteriën, virussen, Giardia parasieten, en protozoa. Indien er geen helder water ter beschikking is, kan men gebruik maken van het water pre-filter waardoor alle deeltjes groter dan 0,5 micron buiten de fles blijven.

De SteriPen heeft zo’n 90 seconden nodig om een liter water te zuiveren. Belangrijk is om de fles licht te schudden tijdens het gebruik van het UV licht. Tevens is het van belang om water te gebruiken dat redelijk vrij is van zwevende deeltjes. Is het water te zwaar verkleurd of zit het vol met veel zwevende deeltjes dan reduceert dit het effect van het UV licht. Het pre-filter van SteriPen past overigens op de meeste wide-mouth flessen.

De SteriPen werkt op 4 AA batterijen. Afhankelijk van het type AA batterij kun je er 25 liter (standaard Alkaline) of 70 liter (Lithium) mee zuiveren. Oplaadbare NiHM batterijen zijn weliswaar wat zwaarder maar gaan zo’n 70 liter mee bij een temperatuur boven de 0 graden.

De SteriPen kan ook gebruikt worden onder extreme omstandigheden. Het apparaat is getest tijdens expedities naar de Kilimanjaro, Mount McKinley en Mount Everest. Uiteindelijk zal bij zeer lage temperaturen niet het apparaat problemen geven maar de batterijen.

De lamp zal zo’n 5000 beurten meegaan. Dit is gelijk aan zo’n 2500 liter water.

Gewicht : het gewicht van de filter bedraagt 110 gram exclusief batterijen en 230 gram inclusief baterijen. Een eventueel pre-filter weegt 45 gram.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.katadyn.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van MoreOutdoor.com: