Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Bota of Boulder Outback Water Filtration System

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 23-04-2012, 03:20

Bota of Boulder Outback Water Filtration System

Een hele lange naam voor een minimaal wegende waterfilter. De Outback is een drinkfles met daarin een waterfilter geplaatst. De drinkfles heeft een inhoud van 1 liter en de filter (met actieve koolstoffilter) houdt 99,9% van de Giardia lamblia en Cryptosporidium cysten tegen. Een lichtgewicht filter dus, voor bovendien een zeer redelijke prijs.

Flink persen

De Outback is erg makkelijk in het verbruik: je opent de fles, haalt de filter er uit, doet er water in, filter terug en dop er weer op. Vervolgens komt het moeilijkste, of beter gezegd zwaarste werk: het knijpen in de fles om het water te filteren. Je drukt namelijk het water als het ware dwars door de filter heen naar buiten. Dat kost redelijk wat kracht en mijn ervaring is dat je er toch wel twee handen voor nodig hebt. Een probleem is het echter niet, want je kunt gewoon direct ‘uit de fles’ drinken op die manier.

Behoorlijk veilig

Voordat ik mijn gezondheid daadwerkelijk toevertrouwde aan deze (voor Nederland) nieuwe filter, heb ik op internet toch wel even wat onderzoek gedaan naar de veiligheid ervan. In hoeverre haalt hij enge kleine beestjes uit het water, zodat ik gevrijwaard blijf van diarree of andere ongemakken na het drinken uit een sloot, rivier of meertje? Tot mijn geruststelling blijkt de Outback 99,9% van de Giardia lamblia en Cryptosporidium cysten tegen te houden, dus ruim binnen de limiet die het veilig maakt om water uit de natuur te drinken. Chemische verontreiniging (waar deze filter dus niet tegen beschermt) ben ik niet echt bang voor, want over het algemeen filter ik water van boven de 1000 meter in de bergen.

Gemakkelijk te vervangen

Het losse filterelement van de Bota of Boulder Outback is gewoon verkrijgbaar in de winkel. Volgens de fabrikant kun je er zo’n 200 flessen mee filteren, dus ongeveer 200 liter. De Nederlandse importeur (Bugoutshop.nl) houdt het op ruim 150 liter om een veiligheidsmarge in te bouwen. Maar tegen de tijd dat je echt ontzettend hard moet knijpen begrijp je vanzelf wel dat je je filter moet vervangen, dus ik denk niet dat je het aantal keren dat je de fles hebt gebruikt ergens hoeft bij te houden. Bovendien is de prijs van een vervangingsfilter (EURO 19,99 op het moment van schrijven) nu ook weer niet een reden om een risico te gaan lopen tijdens een meerdaagse tocht in de natuur. Mocht je overigens vrijwel altijd erg schoon water filteren (dus zonder zand en ander residuen), dan kun je tot wel 2000 liter filteren volgens de verpakking van de Outback…

Gewichts- én volumebesparing

Prettig aan de Outback waterfilter is dat hij zowel gewicht als volume bespaart. De fles inclusief filter weegt zo’n 150 gram en je hoeft er in principe dus geen andere drinkfles meer naast te hebben. Drinken gaat uiteraard niet zo snel, dus wil je grote slokken kunnen nemen, dan doe je er goed aan om juist wel een extra drinkfles mee te nemen en deze gewoon te vullen met gefilterd water rechtstreeks uit de Outback.

Conclusie

De Outback waterfilter is dus op alle fronten een besparing: gewicht, volume en ook geld. Hij kost namelijk ook nog eens vrij weinig (EURO 29,99 bij Bugoutshop.nl op moment van schrijven). Wel moet je het dus voor lief nemen dat je flink moet persen om door te kunnen drinken, in tegenstelling tot veel andere filters waarbij het filteren wat minder moeizaam gaat.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.botaofboulder.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: